Guldborgsund Kommune

Billedkunst og fødevarer mødes i en række kunstneriske oplevelser på Madens Folkemøde 2021

Del
Foreningen Madens Folkemøde og Guldborgsund Kommune er i år gået sammen om at skabe et kunstprogram – Mad<->Kunst – til folkemødet.
Foto: Magnus Kaslov
Foto: Magnus Kaslov

Festivaler landet over – fra Aarhus Festuge over Heartland og Roskilde Festival til Folkemødet på Bornholm – inddrager kunsten for at sætte fokus på aktuelle emner. Med kunstprogrammet på Madens Folkemøde gør vi det, måltidet er så velegnet til, og som Madens Folkemøde inviterer til: at samle folk og få dem til at tale sammen. Projektets mål er at udfordre og perspektivere vores madkultur og fødevaresystemer og få Folkemødets gæster til at reflektere over madens rolle og værdi i det moderne samfund. 

Allerede i antikken var mad associeret med nydelse og samvær. Mad som motiv finder man derfor op gennem hele kunsthistorien. Med tiden er maden blevet et materiale på lige fod med andre materialer, og vi har vænnet os til at et stykke kød, en frugt eller en grøntsag godt kan indgå som en del af et kunstværk.

Kunstprogrammet kaster nyt lys over maden som kulturelt tegn og går i kødet på de dilemmaer og fortællinger, som vores fødevarekultur og produktionsformer rummer.

Formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune, Martin Lohse, siger: ”I Guldborgsund arbejder vi strategisk med dannelsesanledninger og fællesskaber, da vi mener, det er helt grundlæggende for at leve et rigere liv. Et varieret og tilgængeligt kulturliv som en del af hverdagen er et indsatsområde vi i den forbindelse prioriterer højt, og derfor er det interessant, når kunsten rykker ud af galleriet og museets ’hvide kube’ og ind på offentlige steder, hvor borgerne ikke normalt møder den. Her samler den folk på tværs af fag- og kulturelle skel og åbner for helt nye perspektiver.

Med programmet Mad<->Kunst ser vi, at kunsten forholder sig til et område, hvor Sydhavsøerne har en særlig force, nemlig fødevareområdet. Den samtale, der uden tvivl vil komme ud af denne sammenstilling, ser jeg frem til at opleve. I Guldborgsund ønsker, at så mange af vores borgere, ikke mindst børn og unge, lever sunde liv, og at vi får et større fokus på lokale fødevarer, bæredygtighed og selvforsyning. Disse emner sætter Mad<->Kunst til debat, og den debat håber jeg, mange vil deltage i. Jeg er glad for, at Madens Folkemøde er gået helhjertet og beredvilligt ind i samarbejdet omkring dette kunstinitiativ og glæder mig til nogle anderledes og spændende kunst- og madoplevelser.”

I programmet Mad<->Kunst indgår værker af kok og kunstner Søren Aagaard, billedkunstner Tue Greenfort, billedkunstner Jesper Aabille samt kunstnerduoen Gamborg/Magnussen.

Under titlen Doom & Bloom præsenterer Søren Aagaard en performativ måltidsservering. Menuen er en ’overlevelsesgourmet’ bestående af et antal små retter. Det overordnede tema er prepper-fænomenet, der har fået en opblomstring. Dette skyldes ikke blot corona-pandemien, men også andre samfunds- og klimamæssige usikkerheder. Aagaard undersøger frygten for samfundets kollaps og fortæller undervejs om dels forskellige tilberednings-, konserverings- og fermenteringsmetoder, dels lokale råvarer og producenter på Lolland-Falster. Værket kan opleves tre gange i løbet af den 25. september.

Til Mad<->Kunst skaber Tue Greenfort værket Livets Træ. I en 30x30 meter stor trådhegnsspiral, der på én gang synes at udvide sig og trække sig sammen, slynger to ’systemer’ sig om hinanden: De billedliggør hhv. livets komplekse evolution og den reduktion af arter, vi i dag, med den sjette masse-uddøen, står midt i. Monokulturen i bl.a. landbruget har en pris: vores dyrkning af kulturplanter og avl på særlige dyrearter påvirker den mangfoldige natur omkring os og dermed livet på kloden. Kan vi i fællesskab bevæge os mod mere bæredygtige løsninger og vise nye – genforvildende – veje for mennesker og samfund? Og hvad vil det betyde for vores spisevaner?

Gamborg/Magnussen præsenterer under titlen Pæl, kål, blus, bord (en scene)en 2-dages performance og installation. Kunstnerne har høstet en bunke kål med stok og stablet dem. De deles ud til Folkemødets gæster med et jutegarns-håndtag. Som en slags alkymister arbejder kunstnerne med at forædle kålen: ændre dens værdi og betydning for os. Kålen har en iboende skønhed, en materialitet, der gør den til mere end blot en fødevare. Kunstnerne har forberedt et ceremonielt rejsegilde, hvor kålen sendes ud i verden som kunst, og vores bevidsthed omkring den ændres. 

Endelig præsenterer Jesper Aabille måltidseventen Yndlingsretter. Sammen med to lokale skoleklasser har Jesper Aabille op til Folkemødet sat fokus på børnenes yndlingsretter, som de først har tegnet og siden tilberedt. Hver klasse har udvalgt tre retter, der indgår i et illustreret menukort, som Folkemødets gæster kan vælge fra. Eleverne er til stede på Folkemødet, hvor de tager imod bestillinger, tilbereder og serverer maden. Projektet undersøger de unges madkultur og hvilke fortællinger den gemmer på. Tiltrækkes vi af noget, der ikke bare smager godt, men også er æstetisk smukt? Kan man illustrere en smag? Og hvad gør en ret lækker? 

Mad<->Kunst er realiseret med støtte fra Statens Kunstfond, Slots- og Kulturstyrelsen, Guldborgsund Kommune, Lolland Kommune, Guldborgsund Billedkunstråd.

Læs mere og tilmeld dig Aagaard og Aabilles måltidsserveringer her: https://www.madensfolkemoede.dk/program/oplevelser/?program=6448

Kontakter

Julie Damgaard
Kulturkonsulent i Guldborgsund Kommune
Tlf: 25181899
E-mail: judn@guldborgsund.dk

Billeder

Foto: Magnus Kaslov
Foto: Magnus Kaslov
Download

Links

Information om Guldborgsund Kommune

Guldborgsund Kommune
Guldborgsund Kommune
Parkvej 37
4800 Nykøbing F

54 73 10 00http://www.guldborgsund.dk/

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye