Billeder fra Syrien kan give en forståelse af, hvad landet var, er og bliver i fremtiden

Krigen i Syrien er en af de mest visuelt veldokumenterede krige nogensinde. Vi har alle set utallige billeder af sønderbombede byer og bydele, af demonstrationer, mennesker på flugt og af de døde.
Mange millioner billeder er blevet taget og delt af regimet, af oprørerne og af helt almindelige civile.
I et nyt forskningsprojekt, som netop har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond, skal danske forskere undersøge, hvordan de billeder, der deles og gemmes, kan give os en forståelse af Syrien før, under og måske også efter krigen.
- Nogle gemmer billeder af bestemte steder for at huske, hvor folk man elskede døde eller i håb om at stille de skyldige for en domstol, når krigen er slut. Det kan også handle om at bevare et billede af, hvordan en gade eller et hus så ud for at kunne genopbygge ting, som er blevet ødelagt, siger lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier Andreas Bandak fra Københavns Universitet.
Billederne siger både noget om folks syn på fortiden og på nutiden, men også om hvad det er for en fremtid, folk ønsker sig og håber på.
Andreas Bandak skal lede forskningsprojektet ‘Archiving the Future: Re-Collections of Syria in War and Peace’. I projektet skal forskerne undersøge, hvordan familienetværk i Danmark og Libanon gemmer og deler billeder fra Syrien.
De skal undersøge, hvilke billeder og dermed hvilket syn på fremtiden den regimetro tv-kanal Al Mayadeen gemmer og deler.
Og de skal undersøge billedudvælgelsen på hjemmesiden syrianarchive.org, hvor en syrisk menneskerettighedsorganisation har samlet mere end tre millioner billeder fra krigen med det formål at verificere de autentiske billeder og forkaste de falske.
- Når vi ser på, hvilke billeder folk gemmer, så viser det, hvilke samtaler syrere kan have med hinanden om, hvad Syrien skal være. Det er en form for samtidshistorie, som kan blive et dokument for eftertiden i forhold til krigen og tragedien i Syrien, siger Andreas Bandak.
Forskerne planlægger sammen med Moesgaard Museum ved Aarhus, at billederne skal udstilles på museet, når forskningsprojektet er færdigt.
Nøgleord
Kontakter
Pressekonsulent Mette Lynge Hansen, tlf. 7231 8465, e-mail: met@ufm.dk
Billeder

Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Støtte til sundhedsvidenskabelig forskning og forskningsophold i udlandet3.7.2025 08:51:36 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler lidt over en halv million kroner til to forskere, som skal på forskningsophold i udlandet. 1,4 millioner kroner går til forskning på det sundhedsvidenskabelige område, hvor otte talentfulde studerende får mulighed for at snuse til forskningsområdet.
219 mio. kr. til fremragende forskningsideer: 36 nye Sapere Aude-forskningsledere24.6.2025 08:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning er netop blevet 36 nye forskningsprojekter rigere med Danmarks Frie Forskningsfonds bevillinger til nye, talentfulde Sapere Aude: DFF-Forskningsledere. Forskerne får nu mulighed for at udfolde deres egne, bedste forskningsidéer og samtidig prøve kræfter som ledere for deres egne forskningsgrupper.
Nyt opslag af frie midler offentliggjort4.6.2025 10:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfonds opslag af frie midler for efteråret 2025 og foråret 2026 er nu offentliggjort. Opslaget er struktureret på en ny måde, hvor den vigtigste information om hvert af de enkelte virkemidler nu er samlet. Opslaget indeholder også andre ændringer, bl.a. ændres fondens eksterne bedømmelse, og for nogle virkemidler hæves beløbsrammen.
Forskning i verdensklasse støttet med 1,9 mia. kr. i 202420.5.2025 08:51:25 CEST | Pressemeddelelse
Læs Danmarks Frie Forskningsfonds årsrapport for 2024 og få indblik i aktiviteter, resultater og økonomi.
Fri forskning styrkes med 52 banebrydende projekter6.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
52 talentfulde forskere skal med deres nyskabende og excellente forskningsprojekter løfte dansk forskning til nye højder. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 318 millioner kroner til forskningsprojekter, der spænder fra udfordringer og gevinster ved dybhavsminedrift til hvordan man kan skabe nye plantebaserede fødevarer med et naturligt B12-indhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum