Bilister og pendlere venter på politisk handling
Det vil gøre både Østjylland og resten af Danmark rigere, hvis der fx blev bygget en bro over Randers Fjord, en Hærvejsmotorvej eller hvis flere østjyske jernbanestrækninger blev opgraderet. En oversigt fra Dansk Byggeri viser, at ni infrastrukturprojekter i Østjylland vil give overskud i løbet af en årrække
Bilerne kører i sneglefart på flere og flere strækninger, og pendlerne bruger længere tid end nødvendigt i togene, men sådan behøver det ikke være. En oversigt, som tænketanken Kraka har lavet for Dansk Byggeri, viser, at der er ni rentable infrastrukturprojekter i Østjylland, som vil give overskud i løbet af en årrække.
Det drejer sig om en bro over Randers fjord, en Hærvejsmotorvej, udvidelse af E45, hastighedsopgradering af banen Ryomgaard-Grenaa, Fredericia-Hobro, Fredericia-Aarhus, en ny bane over Hovedgård-Hasselager, opgradering af strækningen mellem Odense og Aarhus inkl. Aarhus H samt en elektrificering af jernbanen i Østjylland og resten af landet.
- Jeg ved, at rigtig mange her i Østjylland drømmer om, at E45 bliver udvidet. Der er absolut sket forbedringer med udvidelsen mellem Aarhus og Skanderborg, og der er startet undersøgelser med udvidelser omkring Aarhus samt mellem henholdsvis Vejle og Skanderborg samt Aarhus og Randers. Vi mangler dog at få finansieringen på plads og fokus på trekantsområdet og videre mod Frederikshavn. Et ekstra spor vil i den grad spare tid og ikke mindst daglige frustrationer hos både medarbejdere og virksomheder, siger formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher.
- Men det er ikke kun bilisterne, som har brug for at få en opgradering, det har togpendlerne også. De spilder også dagligt en masse tid på enten langsomme tog, eller tog som ikke kører af den ene eller anden grund, siger Michael Ancher.
Alle ni østjyske infrastrukturprojekter har en intern rente på over fire procent, som betyder, at investeringen vil øge effektiviteten i samfundet så meget, at projekterne er rentable og dermed en samfundsmæssig god investering.
- Vi har de sidste år inviteret lokale folketingspolitikere til topmøde i Aarhus og fortalt dem om vores trængselsproblemer, og de kan næsten dagligt læse om det i medierne. Nu skal der snart handling til. Forhåbentligt kommer der nogle meldinger allerede mandag den 4. februar, når vi afholder ”Byen møder Borgen” i Aarhus. Måske kan det kommende folketingsvalg være med til at sætte skub i sagerne, så vi får bevilget penge til østjyske infrastrukturprojekter. Det vil være en gevinst for både Østjylland og resten af Danmark. Men imens vi venter på politisk handling, så må østjyderne jo desværre fortsat holde i kø og bruge længere transporttid i toget, siger Michael Ancher.
Kontakter
Formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher, telefon 40 30 43 70
Regionskonsulent for Dansk Byggeri Østjylland, Steen Høygaard, telefon 25 66 63 17
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65
Vedhæftede filer
Information om Dansk Byggeri
Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.
Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri
Hvordan skal vi spare på energien?18.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Vores bygninger står for cirka 40 procent af al den energi, vi bruger. Derfor er netop de en vigtig brik, hvis Danmark i 2050 skal være uafhængig af kul, olie og gas. På Dansk Byggeris Energikonference den 5. marts 2019 debatterer folketingspolitikerne, hvad de vil gøre for, at vi når i mål
Bilister og pendlere venter på politisk handling18.2.2019 06:30:00 | Pressemeddelelse
Både Region Sjælland og resten af Danmark ville blive rigere, hvis Ringsted-Odense og flere andre jernbanestrækninger blev opgraderet. En oversigt fra Dansk Byggeri viser, at en række jernbaneprojekter og et vejprojekt på Sjælland vil give overskud i løbet af en årrække
Flot samlet vækst i omsætningen i bygge- og anlægsbranchen i 201813.2.2019 10:08:41 | Pressemeddelelse
Grundformen i dansk økonomi er fortsat god. Og byggeriet var sidste år blandt højdespringerne med en vækst i omsætningen 6,5 procent. Men mangel på ordrer i anlægsvirksomhederne og mangel på kvalificerede medarbejdere i store dele af byggeriet trækker væksten ned. Derfor venter Dansk Byggeri en mere beskeden vækst i år.
Bilister og pendlere venter på politisk handling13.2.2019 07:30:00 | Pressemeddelelse
Både Fyn og resten af Danmark ville blive rigere, hvis der blev bygget en ny jernbane over Vestfyn og flere jernbanestrækninger blev opgraderet. En oversigt fra Dansk Byggeri viser, at fire jernbaneprojekter på Fyn vil give overskud i løbet af en årrække
Malermestrene i Region hovedstaden må vente på at få en lærling13.2.2019 05:00:00 | Pressemeddelelse
I Region Hovedstaden er det ikke malerlærlingene, der mangler praktikpladser. Det er lige omvendt. Malermestrene i Region Hovedstaden skal gøre sig umage, hvis de vil have en lærling - for på erhvervsskolerne nærmer antallet af malerelever i skolepraktik sig nul.
Antallet af sjællandske elever uden praktikplads i byggeriet halveret12.2.2019 11:16:08 | Pressemeddelelse
Antallet af elever i skolepraktik på bygge- og anlægsuddannelserne i Region Sjælland er halveret på et år. De unge har fået praktikpladser. Forklaringen er ikke mindst et tæt samarbejde mellem virksomheder og erhvervsskoler i området.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum