Teknologisk Institut

Big data og sensorer skal skabe bedre slam

Del
Avanceret kamerateknologi fra fødevareindustrien skal optimere behandlingen af slam fra spildevandsanlæg, hvor målet er billigere og mere miljørigtig behandling af slammet.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Nu skal en af de sidste processer i rensningen af spildevand automatiseres. Et nyt projekt skal udvikle ny teknologi som med big data, sensorer og avanceret kamerateknologi skal reducere udgifterne til at håndtere slam på renseanlæg og reducere den samlede miljøpåvirkning fra renseanlæggene.

- Målet er at kunne trække mere vand ud af slammet med mindre kemi. Derved bliver driftsomkostningerne mindre, når slammet skal afsættes til de landmænd, som udbringer slammet på deres marker som gødning, siger projektleder Niels Kjeldgaard, Energi Viborg Vand A/S.

Med projektet Rethink sludge – optimering af slamafvandingen via onlinesensorer kombineret med kamerateknologi vil forskerne automatisere behandlingen af slam med styring med kamerateknologi, som oprindeligt er udviklet til fødevareindustrien. Billederne fra kameraerne skal sammen med sensorer kombineres med big data og analysere og målrettet styre processen med at adskille vand og slam fra spildevandet.

- Målet er, at kameraet skal erstatte det menneskelige øje og fuldautomatisere afvandingen. Omkostninger til slamhåndtering udgør en stor del af de samlede driftsudgifter på et renseanlæg, men på trods af dette er slamafvandingen i dag ikke styret af avancerede målere, som resten af renseanlægget, siger senior projektleder Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut.

Teknologien skal testes på Viborg Centralrenseanlæg i Bruunshåb og Hedensted Renseanlæg. Ud over Energi Viborg Vand og Hedensted Spildevand deltager Aalborg Universitet, som skal inddrage den nyeste forskning omkring slamafvanding og Teknologisk Institut skal sikre at den nyeste forskning vil virke med online styringen. Selve teknologien på renseanlæggene skal udvikles af Hjortkær Maskinfabrik.

Projektet er støttet af VUDP, Vandsektorens Udviklings- og Demonstrationsprogram.VUDP er etableret med det formål, at forene og forstærke vandselskaber for at fremme, udvikle og demonstrere vandteknologi og en effektiv vandsektor.

Kontakter

Projektleder Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1866, mail hal@teknologisk.dk og projektleder Niels Kjeldgaard, Energi Viborg Vand A/S, mobil 2055 5688, mail: nk@energiviborg.dk

Billeder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Download
Aalborg Universitet, Institut for Kemi og Biovidenskab er specialiseret i at undersøge slam og dets egenskaber.
Aalborg Universitet, Institut for Kemi og Biovidenskab er specialiseret i at undersøge slam og dets egenskaber.
Download
Aalborg Universitet, Institut for Kemi og Biovidenskab foretager indledende undersøgelser af slammets afvandingsegenskaber
Aalborg Universitet, Institut for Kemi og Biovidenskab foretager indledende undersøgelser af slammets afvandingsegenskaber
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye