Dansk Byggeri

Betonblokproducenter: Det er god forretning at genbruge affald

Del

At intet affald skal gå til spilde, er lige nu et hot emne i betonbranchen. Og hos flere af landets producenter af betonblokke er dét at knuse eget affald og genbruge det til nye produkter blevet en god forretning.

Bygge- og anlægsaffald udgør ca. 30 procent af alt det affald, der genereres i Danmark. Men i stedet for at smide de betonblokke ud, som er produceret med fejl, har producenterne fundet ud af, at det bedre kan betale sig at knuse dem. For når affaldet er knust, bliver det drysset ned i en ny produktion af blokke.

- Det er næsten det samme som at knuse en tvebak i en dej, hvis man ikke har nok mel. Ved at drysse et par krummer tvebak ned i dejen, kan man spare mel samtidig med, at man stadig får et godt brød. Det er præcis det samme princip, siger formanden for Blokforeningen under Dansk Beton i Dansk Byggeri, Niels Westergaard.

Stor inspiration for andre i branchen
At producenter af betonblokke har oprettet systemer til at knuse eget affald i egne fabrikker, er ikke kun til fordel for miljøet, men også en inspiration for andre i byggebranchen.

- Vi har de sidste mange år opnået stort kendskab til at knuse eget affald, så vi er ved at være der, hvor vi er parate til at indgå en dialog med andre parter i branchen. Vi deler gerne ud af den viden, vi har om genanvendelse, siger Niels Westergaard.

Det er op til fem procent af det knuste affald, der kan tilføres per blok. Og sådan forsætter processen, indtil alt affaldet er omsat.

Næste skridt at genbruge affald udefra
Blokkene, som bliver knust, er de såkaldte letklinkerblokke. Letklinkerblokke anvendes i stort set alt muret byggeri. Det er et let produkt, som består af en blanding af brændte lerkugler (Leca® letklinker) og beton.

- Fremtidsperspektivet er, at vi på sigt kan modtage affald udefra, som vi kan omsætte i nye produktioner af blokke. Vi er i hvert fald klar til at tage dialogen.

- Vi skal dog være helt sikre på, at vi ikke sender giftige stoffer tilbage på markedet. Det indledende arbejde består derfor i at få styr på, hvad byggeaffaldet præcist indeholder, så vi ved, hvordan det kan bruges efterfølgende, siger Niels Westergaard.

Kontakter

Formand i Blokforeningen, Niels Westergaard, nw@skagenbeton.dk, 98 37 33 22
Kommunikationsmedarbejder, Stine Bo Christensensen, sbc@danskbyggeri.dk, 72160225

Billeder

Letklinkerblokke har været anvendt i Danmark de seneste 70 år. Det er de blokke, som producenterne knuser og genbruger til nye produkter. Foto: Anders Bach
Letklinkerblokke har været anvendt i Danmark de seneste 70 år. Det er de blokke, som producenterne knuser og genbruger til nye produkter. Foto: Anders Bach
Download

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum