AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Beskæftigelsen for ikke-vestlige indvandrere slår ny rekord

Del

Blandt ikke-vestlige indvandrere er 55,8 procent beskæftiget i et lønmodtagerjob, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det er det højeste niveau målt i 13 år. Samtidig er antallet af beskæftigede ikke-vestlige indvandrere steget i 18 ud af 19 brancher på lidt over et år.

ARBEJDSMARKED

Opdriften i dansk økonomi smitter kraftigt af på beskæftigelsen blandt ikke-vestlige indvandrere. Ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at 55,8 procent af de ikke-vestlige indvandrere i alderen 15-64 år var beskæftiget i et lønmodtagerjob i tredje kvartal af 2021. Det er det højeste niveau målt i 13 år. 

”Beskæftigelsen for ikke vestlige indvandrere har slået ny rekord. Og selv blandt de ikke-vestlige indvandrere, som har stået bagerst i ledighedskøen, kan opsvinget for alvor mærkes,” siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Beskæftigelsesfremgangen for ikke-vestlige indvandrere skyldes især, at mange ikke-vestlige indvandrerkvinder er kommet i arbejde.

Lønmodtagerbeskæftigelsesfrekvensen for ikke-vestlige indvandrerkvinder er 3,5 procentpoint højere end før coronakrisen. For mændene er det 2,0 procentpoint.

”Det er en bemærkelsesværdig udvikling. Ikke-vestlige indvandrere og i særdeleshed ikke-vestlige indvandrerkvinder har historisk set været længere tid om at komme tilbage på arbejdsmarkedet efter kriser,” siger Erik Bjørsted.

”Lige nu står vi med en historisk chance for at få integreret flere ikke-vestlige indvandrere på det danske arbejdsmarked. Arbejdsgiverne hungrer efter arbejdskraft, og det giver en masse jobåbninger til ikke-vestlige indvandrere,” siger Erik Bjørsted.

Fremgang i næsten alle brancher

Fra andet kvartal i 2020 til tredje kvartal i 2021 er lønmodtagerbeskæftigelsen for ikke-vestlige indvandrere steget i 18 ud af 19 brancher. Den største fremgang er sket i social- og sundhedsvæsnet, der har oplevet en fremgang på cirka 4.100 personer.

Mange ikke-vestlige indvandrere har dog også fundet arbejde inden for blandt andet handel, industri og rengøring.

”Der har været en stor fremgang i beskæftigelsen for ikke-vestlige indvandrere inden for social-og sundhedsvæsnet. Det skal blandt andet ses i lyset af COVID-19, som har skabt et stort behov for arbejdskraft i test- og vaccinationscentre,” siger Erik Bjørsted.

Antallet af beskæftigede ikke-vestlige indvandrere er samlet steget med 17.000 personer fra andet kvartal 2020 til tredje kvartal 2021.

”Ikke-vestlige indvandreres beskæftigelse er meget konjunkturfølsom, fordi mange af dem ikke har en uddannelse. Derfor er det også afgørende, at vi stræber efter at få opkvalificeret flere ikke-vestlige indvandrere, så de også på sigt kan få en stærkere og tættere tilknytning til arbejdsmarkedet,” siger Erik Bjørsted.

Læs analysen her

Analysens hovedkonklusioner

  • Lønmodtagerbeskæftigelsesfrekvensen for ikke-vestlige indvandrere var på 55,8 pct. i tredje kvartal 2021. Det er den højeste beskæftigelse, der er målt i 13 år. Stigningen skyldes især, at mange kvinder med ikke-vestlig baggrund er kommet i job.
  • Lønmodtagerbeskæftigelsesfrekvensen for ikke-vestlige indvandrerkvinder er 3,5 procentpoint højere end før coronakrisen.
  • En del ikke-vestlige indvandrere har fundet job inden for sundhed og rengøring, men mange har også fundet job indenfor industrien og handel. Fra andet kvartal 2020 til tredje kvartal 2021 er lønmodtagerbeskæftigelsen for ikke-vestlige indvandrere steget i 18 ud af 19 brancher.
  • Langtidsledigheden for ikke-vestlige indvandrere er også faldet de seneste måneder og er tilbage på omtrent samme niveau som før krisen.

Her har de ikke-vestlige indvandrere fået job

Tabellen viser ændringen i lønmodtagerbeskæftigelsen i perioden andet kvartal 2020 til tredje kvartal 2021.

Branche

Ændring i antal

Procentvis ændring

Sundhed og socialvæsen

4.091 pers.

13,0 pct.

Rejsebureauer,   rengøring og anden operationel service

2.636 pers.

13,2 pct.

Handel

2.210 pers.

12,1 pct.

Industri

2.083 pers.

11,4 pct.

Hoteller og restauranter

1.470 pers.

9,3 pct.

Transport

1.255 pers.

11,1 pct.

Bygge og anlæg

742 pers.

19,4 pct.

Videnservice

702 pers.

12,1 pct.

Undervisning

690 pers.

8,2 pct.

Offentlig administration, forsvar og politi

275 pers.

8,4 pct.

Kultur og fritid

236 pers.

16,0 pct.

Information og kommunikation

221 pers.

3,7 pct.

Finansiering og forsikring

149 pers.

6,5 pct.

Andre serviceydelser mv,

115 pers.

3,6 pct.

Ejendomshandel og udlejning

58 pers.

4,5 pct.

Landbrug, skovbrug og fiskeri

52 pers.

0,9 pct.

Energiforsyning

51 pers.

13,4 pct.

Vandforsyning og renovation

38 pers.

11,9 pct.

Råstofindvinding

-34 pers.

-13,1 pct.

I alt

17.042 pers.

10,8 pct.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistik 

Anm.: Data er korrigeret for sæsonudsving. Seneste observation er tredje kvartal 2021.

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum