Belægningen ved HEART er udvalgt til bog om vellykket betonarkitektur
Belægningen ved HEART - Herning Museum of Contemporary Art - er med i det første samlede danske arkitekturværk og egentlige lærebog til arkitektstuderende og yngre arkitekter.

HEART er et af 21 udvalgte, arkitektonisk vellykkede eksempler på betonarkitektur i bogen, Dansk Betonarkitektur, der er det første samlede danske arkitekturværk og egentlige lærebog for arkitektstuderende og arkitekter.
Bogen er blevet til på initiativ af branchefællesskabet Dansk Beton i Dansk Byggeri, og det er et redaktionsudvalg med repræsentanter for arkitektforeninger og undervisere på de højere læreanstalter, der har peget de 21 eksempler på betonarkitektur til inspiration for fremtidens arkitekter i deres arbejde med beton. Bogen er netop udkommet på Forlaget Vandkunsten.
Schønherr Landskab K/S står sammen med Steven Holl fra USA bag belægningen ved Heart. I bogen fremhæver forfatteren følgende om det unikke ved belægningen: I stedet for at udføre de udendørs befæstelser i in situ-støbt beton opstod den ide at anvende standardbetonfliser og betonbelægningssten, men på en utraditionel måde, der understreger og supplerer husets frie, dynamiske former. Ved det vestvendte torv er betonfliserne lagt i et differentieret mønster, der både kan være et solidt gulv for forskellige arrangementer og samtidig fremstå̊ smukt og levende, når området ikke er vært for aktiviteter. Belægningen er et smukt eksempel på, hvad der kan opnås med ganske almindelige standardbetonfliser.
Dansk Betonarkitektur er skrevet af arkitekt MAA Jørgen Hegner Christiansen, tidligere fagredaktør ved Arkitekten, og har forord af professor Carsten Thau, Kunstakademiets Arkitektskole. Thomas Juul Andersen, Arkitekt MAA og faglig leder på Betoncentret på Teknologisk Institut, har været fagkonsulent og medforfatter på de to oversigtskapitler. Bogen er illustreret med fotos af Torbens Eskerod, der har rejst land og rige tyndt for at fange bygningerne i det helt rigtige lys. Den grafiske tilrettelæggelse står Carl-H.K. Zakrisson for.
Fakta
Om bogen Dansk Betonarkitektur udgives af Forlaget Vandkunsten på initiativ fra Dansk Beton, der har finansieret bogen. Målgruppen er arkitektstuderende og yngre arkitekter. Bogen kan købes igennem boghandlere.Vejl. udsalgspris 350 kr.
De 21 udvalgte eksempler på vellykket betonarkitektur er ud over belægningen ved HEART: Bagsværd Kirke, Entreprenørskolen, nu Ebeltoft Vandrerhjem, Gammel Hellerup Gymnasium, Roskilde Amtsgård, nu Roskilde Rådhus, SEB Bank & Pension, Herlev Hospital, Helsingør Renseanlæg, Emaljehaven i København, Elefanthuset i Zoo i København, Hovedindgangen til Zoo i København, Storebæltsbroen Broen over Gudenåen og Faunapassagen ved Silkeborg, Frihavnstårnet i Nordhavn i København, Moesgaard Museum ved Aarhus, Nordkraft kultur- og fritidshus i Aalborg, Kvæsthusprojektet i København, Vikingeskibshallen i Roskilde, Høje Gladsaxe, Bellahøj, Amager Strandpark og belægningen ved Heart i Herning.
Om redaktionsudvalget
Redaktionsudvalget bestod af professor Kristian Dahl Hertz, DTU, professor Anne Beim, KADK/CINARK, lektor Torben Dam, Københavns Universitet, politisk konsulent Martin Yhlén, Arkitektforeningen, betonekspert Christian Munch-Petersen, Emcon, chefkonsulent Peter Andreas Sattrup, Danske Arkitektvirksomheder, professor Karl Christiansen, Aarhus Arkitektskole, og professor Mikkel Kragh, Syddansk Universitetscenter.
Om forfatteren
Jørgen Hegner Christiansen er arkitekt MAA, skribent, og arkitekturhistoriker.
Siden 1994 redaktør for årsskriftet Architectura, der udgives af Selskabet for Arkitekturhistorie.
Forfatter til bogen Zoologisk Have – Dyrenes boliger, Arkitektur og anlægsdesign 1859-2017, udgivet af Bergiafonden og Bogværket i 2017.
Medforfatter til arkitekturhistoriske artikler og bøger bl.a. Arkitekten 100 år (1998), Christiansborg Slotskirke (2003), Arkitekturen på Carlsberg (2013) og Huse der har formet os (2015). Tidligere redaktør af HFB - Håndbog For Bygningsindustrien 1984-2000 og chefredaktør 2005-2013, fagredaktør for ARKITEKTEN og bogredaktør ved Arkitektens Forlag 2000-2005. Om fotografen Torben Eskerod er en international anerkendt og prisvindende fotograf inden for arkitektur og portrætfotograf.
Som arkitekturfotograf har han udført opgaver for store danske arkitektfirmaer som, CF Møllers Tegnestue, KHR Arkitekter, Henning Larsen Arkitekter, Arkitema, Dorte Mandrup Arkitekter, JJW Arkitekter, Rubow Arkitekter, BBP Arkitekter m.fl. Arbejder også for branchefirmaer som Velux, Rockwoll, Phillips Lys m.fl. Hans fotografier er publiceret i bøger og internationale fagtidsskrifter.
Torben Eskerod har gennem ti år været billedredaktør på det internationale tidsskrift Daylight & Architecture by Velux.
Om grafikeren
Carl-H.K. Zakrisson er MA i typografi fra universitetet i Reading (UK) og ejer af virksomheden Polytype siden 1995. Carl Zakrisson har udført opgaver for de største danske forlag, herunder flere universitets forlag, kulturinstitutioner og museer. Opgaverne spænder vidt: Fra akademiske og højlitterære værker – som Platons samlede værker og Holbergs hovedværker (i hhv. seks og 22 bind), Den Danske Ordbog i seks bind og Grammatik over det Danske Sprog, Bd. I-III – over liturgiske sværvægter, som Den danske salmebog, Bibelen og Koranen, til store illustrerede udgaver af bl.a. F.L. Norden, Thorvald Bindesbøll, Michael og Anna Ancher, brødrene Classen, Bertel Thorvaldsen, J.F. Willumsen og Asger Jorn. Han har vundet adskillige priser og anerkendelser for sit arbejde som grafisk bogtilrettelægger bl.a. den globale Charlesworth Group Main Award for Typographical Excellence in Journal & Serial Publishing 1998; Foreningen for Boghaandværks diplom 2001; Lis Ahlmanns Legat 2007; Knud V. Engelhardts Mindelegat 2010; den svenske Berlingpriset 2011; Thorvald Bindesbøll Medaljen 2012; og seneste Forening for Boghaandværks Ærespris i 2013.
Nøgleord
Kontakter
Susanne LundbeckKommunikationskonsulent, Erhvervs- og brancheservice
30 69 57 13sul@danskbyggeri.dkThomas UhdBranchedirektør - Erhvervs- og brancheservice
22 94 41 67thu@danskbyggeri.dkBilleder
Links
Information om Dansk Byggeri
Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.
Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri
14 nye bygge- og anlægsjob hver eneste dag i 201821.2.2019 11:34:40 | Pressemeddelelse
Beskæftigelsen sætter rekord på rekord og er steget 68 måneder i træk. Bygge- og anlægs-virksomhederne har også haft travlt med jobsamtaler. 14 nye job hver dag året rundt blev det til sidste år. Men 2018 sluttede med en mere afdæmpet jobvækst, end vi har set længe. Og Dansk Byggeri venter en del turbulens for især anlægsvirksomhederne i år.
Virksomhederne i hovedstadsområdet bliver flået i dækningsafgift20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Dækningsafgiften – den særlige skat på virksomhedernes bygninger – bliver mere og mere et hovedstadsfænomen. I år betaler virksomheder i hovedstadsområdet næsten 80 procent af det samlede milliardbeløb, kommunerne opkræver på landsplan. En andel, der stiger år for år, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.
Bøde til Brønderslev Kommune for at overtræde loven20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Brønderslev Kommune er ved Retten i Hjørring blevet idømt en bøde for ulovligt at have udført kloakarbejde på to skoler. En vigtig principiel sag, der viser, at kommunerne ikke bare kan gøre, som det passer dem, mener Dansk Byggeri. Det ulovlige arbejde var ifølge erhvervsorganisationen også unfair konkurrence over for private virksomheder med autorisationen i orden.
Særskat på virksomheder trækker Østjylland skæv20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
De lokale virksomheder i Aarhus og Randers skal i år betale 188 millioner kr. i særlig skat på deres bygninger, den såkaldte dækningsafgift, mens virksomhederne i resten af Østjylland slipper. Det forvrider konkurrencen, mener Dansk Byggeri, der opfordrer de to kommuner til helt at afskaffe afgiften.
Nordsjællandske virksomheder hårdt ramt af særlig skat på bygninger20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
38 danske kommuner opkræver dækningsafgift – en særlige skat på virksomheders bygninger. Af dem ligger de ni i Nordsjælland, hvor de lokale virksomheder i år skal betalte 169 mio. kr. i afgift.
Hvordan skal vi spare på energien?18.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Vores bygninger står for cirka 40 procent af al den energi, vi bruger. Derfor er netop de en vigtig brik, hvis Danmark i 2050 skal være uafhængig af kul, olie og gas. På Dansk Byggeris Energikonference den 5. marts 2019 debatterer folketingspolitikerne, hvad de vil gøre for, at vi når i mål
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum