PwC

Bekymringen for organiserede cyberkriminelle er rekordhøj

Del

Knap 8 ud af 10 danske virksomheder anser organiserede kriminelle for at være den største cybertrusler, hvilket er den højeste andel hidtil. Angrebene bliver stadig mere avancerede, og virksomhederne bliver særligt ramt via phishing-angreb. Det viser PwC’s Cybercrime Survey 2021.

Mads Nørgaard Madsen, partner og ekspert i cybersikkerhed hos PwC
Mads Nørgaard Madsen, partner og ekspert i cybersikkerhed hos PwC

PwC’s Cybercrime Survey 2021 viser, at de danske virksomheder er stadigt mere bekymrede for de organiserede kriminelle. Hele 78 % ser således de organiserede kriminelle som en trussel. Til sammenligning var det sidste år 72 %, og vi har set en støt stigning i andelen de seneste år (fra 55 % i 2017). 

“Trusselsbilledet er steget, i takt med at der er kommet flere og flere eksempler på, at virksomheder bliver ramt af avancerede cyberangreb fra organiserede hackergrupper. Vi oplever desuden, at de cyberkriminelle konstant udvikler sig og hele tiden tager nye angrebsmetoder i brug,” fortæller Mads Nørgaard Madsen, partner og ekspert i cybersikkerhed hos PwC. Han uddyber:

“I dag ser vi, at de kriminelle hackere ikke alene udfører ‘klassiske’ ransomwareangreb med kryptering af virksomhedens data, men også er begyndt at stjæle data, hvorefter de truer virksomheden yderligere med at lække de stjålne følsomme oplysninger, såfremt en løsesum ikke bliver betalt.”

Cybercrime Survey viser, at truslen fra ansattes/insideres ubevidste handlinger til gengæld er faldet med 9 %-point fra 2020 til 2021. Det er positivt, ikke mindst set i lyset af at virksomhederne nu for tredje år i træk har awareness-træning som investeringsmæssig topprioritet.

“Stadig flere virksomheder træner deres medarbejdere for at undgå cyberangreb. Truslen fra ansattes/insideres ubevidste handlinger er dog stadig reel, da PwC’s Cybercrime Survey igen i år viser, at virksomhederne i høj grad bliver udsat for phishingangreb,” fortæller Mads Nørgaard Madsen.

Phishing er fortsat de kriminelles foretrukne angreb
Cybercrime Survey 2021 viser således, at phishingangreb fortsat er den hyppigst oplevede angrebstype. Hele 78 % af dem, der har været udsat for cyberangreb, vurderer, at deres virksomhed har været udsat for phishingangreb de seneste 12 måneder. 

“De cyberkriminelle benytter sig af stadigt mere avancerede phishingangreb, hvor man forsøger at udnytte den travle medarbejder, der ubevidst kan komme til at trykke på et forkert link eller på anden vis lukke en hacker ind i virksomhedens it-systemer. Derfor er det vigtigt, at man som virksomhed løbende træner sine medarbejdere i at være opmærksomme på den risiko, disse angreb udgør,” fortæller Mads Nørgaard Madsen.

Topledelsen har større fokus på cybersikkerhed
I Cybercrime Survey 2021 svarer mere end hver anden, at deres virksomhed har været udsat for mindst én sikkerhedshændelse inden for den seneste regnskabsperiode. Dette er samme høje niveau som i 2020. Det er med til at øge opmærksomheden i topledelsen, hvor 8 ud af 10 mener, at topledelsen har fokus på at opnå den rette balance mellem risiko og investering i cybersikkerhed, hvilket er er højeste andel hidtil.

“Det er positivt, at topledelsen har fået større fokus på at opnå den rette balance mellem risiko og investering i cybersikkerhed. For at virksomheden er i stand til at implementere de rette effektive sikkerhedstiltag, er det nødvendigt med en fokuseret og prioriteret indsats fra ledelsen,” fortæller Mads Nørgaard Madsen. 

Øgede investeringer i cybersikkerhed
PwC’s Cybercrime Survey 2021 viser desuden, at topledelsens største bekymringer ved cyberangreb er, at kritiske systemer går ned i længere tid samt at lide økonomiske tab. Det øgede fokus på cybersikkerhed i toppen af virksomheden afspejles også i de fremtidige investeringer. Hele 62 % svarer, at de forventer en stigning i cyber- og informationssikkerhedsbudgettet inden for de næste 12 måneder. Af dem forventer 6 ud af 10, at budgettet vil stige med op til 25 %, mens 3 ud af 10 forventer en budgetstigning over 25 %. 

“Ledelsen af en virksomhed har en forpligtelse over for alle sine interessenter – medarbejdere, kunder, leverandører og samarbejdspartnere – om at sikre virksomheden mod digitale trusler. Truslerne er både interne og eksterne, og det handler derfor både om at sikre egen forretning og eksistens som virksomhed, men i ligeså høj grad om at forstå den risiko, der er ved at indgå i netværk med andre virksomheder,” slutter Mads Nørgaard Madsen. 

Om Cybercrime Survey 2021
402 virksomhedsledere, it-chefer og specialister fra danske virksomheder har deltaget i PwC’s Cybercrime Survey 2021, hvor de har delt deres syn på forskellige udviklinger og udfordringer i relation til cyberkriminalitet i Danmark. De har således taget stilling til trusselsbilledet og har rapporteret, hvordan og i hvilket omfang de arbejder med udfordringerne. Det er 7. år i træk, at PwC foretager undersøgelsen.

Nøgleord

Billeder

Mads Nørgaard Madsen, partner og ekspert i cybersikkerhed hos PwC
Mads Nørgaard Madsen, partner og ekspert i cybersikkerhed hos PwC
Download

Vedhæftede filer

Information om PwC

PwC
PwC
Strandvejen 44
2900 Hellerup

51332378https://www.pwc.dk/

Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.500 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi ca. 300.000 PwC'ere i 156 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Succes skaber vi sammen … 

 

 

 

 

 

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Tilliden i markedet for ejendomshandler er tilbage på niveauet fra før COVID-192.12.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Markant flere europæiske ejendomsledere mener, at erhvervstilliden vil stige i det kommende år, og tilliden i markedet for ejendomshandler er samtidig tilbage på niveauet fra før COVID-19. For andet år i træk indtager København en 18. plads på listen over Europas foretrukne byer til ejendomsinvesteringer i 2022. Det viser en ny rapport udgivet af PwC og Urban Land Institute (ULI).

Kommunalpolitikerne mangler kendskab til erhvervslivets udfordringer15.11.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

2 ud af 3 erhvervsledere oplever, at kommunalpolitikerne generelt mangler forståelse for og kendskab til erhvervslivets største udfordringer. Til gengæld vurderer de, at kommunalpolitikerne på valg har fokus på den grønne omstilling og ligestilling. Det viser PwC’s pulsmåling af ‘Kommunalvalget 2021’, hvor ca. 350 erhvervsledere bla. giver deres bud på, hvad kommunalpolitikerne på valg bør prioritere og fokusere på de næste fire år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum