Bekymrede forbrugere: Hvordan er vores brænde forsikret?

”Det er opkald og samtaler, som vi selvfølgelig har stor forståelse for, men det er også spørgsmål, som vi ikke har fået tidligere. Det er tydeligt, at den knaphed, der er på brænde og træpiller, fylder meget i tankerne hos vores kunder”, forklarer kommunikationschef i If, Birgitte Ringbæk.
Henvendelserne kommer både fra boligejere, der vil høre hvordan de er stillet, hvis levering af brænde bliver stjålet, og fra hus- og sommerhusejere, som er bekymret for tyveri af eksisterende brænde på deres ejendom.
If Forsikring stiller ikke særlige eller skærpede krav til opbevaring af brænde. Men ifølge forsikringsvilkårene og Forsikringsaftaleloven, må man ikke handle groft uagtsomt.
”Kunder skal ikke få leveret træpiller for 80.000 kr. i indkørslen, som er synlige for alle, og så tage på weekend i sommerhuset, uden først at have flyttet træpillerne ind på grunden og ude af syne”, siger Birgitte Ringbæk.
Har boligejeren brænde i åbne skure på helårsadressen, som bliver stjålet, dækker indboforsikringen i If med op til 52.500 kr.
Simpelt tyveri er ikke dækket i sommerhuse, når huset er ubeboet. Det betyder at brænde, under tag eller i åbne skure, kun er dækket, når kunden opholder sig i sommerhuset. At man kommer på weekendophold i ny og næ medvirker ikke til, at sommerhuset i de mellemliggende perioder betragtes som beboet. Er sommerhuset udlejet eller udlånt betragtes det heller ikke som beboet, så her dækkes simpelt tyveri heller ikke.
Hvor alternativ må man være ved pillefyret?
Også boligejere med pillefyr henvender sig med forsikringsspørgsmål. Ejerne vil høre om det har betydning for forsikringsdækningen, hvis man anvender alternative brændetyper, fx solsikkepiller, i et fyr, som er produceret til træpiller. Solsikkepiller er en anden type produkt, der bl.a. har en anden størrelse end træpiller, danner mere aske og kræver anderledes afbrændingstemperaturer.
”Hvis man vil fyre med andet end anlægget er beregnet til, kan det få konsekvenser for forsikringsdækningen. Der er stor risiko for, at en skade får reduceret erstatning, og i værste fald er der slet ingen dækning. Det er vores klare anbefaling, at man udelukkende fyrer med det brændsel anlægget er godkendt til – og at anlægget i øvrigt opfylder gældende brandtekniske vejledninger, til installation og brændsel.
Vælger man alligevel at fyre med andet brændstof, selvom det kan få konsekvenser for forsikringsdækningen, bør man som minimum få en fagmand til at undersøge om anlægget er bygget til at fyre med det ønskede alternativ. Og sørg for at få fagmandens svar på skrift, forklarer Ifs kommunikationschef.
100.000 husstande med pillefyr
Ifølge Danmarks Statistik opvarmer 103.716 husstande deres hjem med pillefyr som primær varmekilde. Videnscentret Bolius har beregnet, at en familie på fem, bosiddende i et 150 kvm stort hus med pillefyr, bruger cirka fem tons træpiller årligt på opvarmningen. Hvor familien i 2021 gav 11.000 kroner for opvarmningen, koster det i år 33.305 kr. Læg hertil, at lagrene af træpiller ved at slippe op.
Det er bl.a. krigen mellem Rusland og Ukraine, der har medvirket til mangel på træpiller i hele Europa, for begge lande er blandt Europas største eksportører af træpiller. Lavere aktivitet i byggebranchen, hvis restprodukter bruges til at producere træpiller, betyder også, at hele Europa er mærket af færre mængder træpiller.
Nøgleord
Kontakter
Birgitte RingbækKommunikationschefIf Skadeforsikring
Head of Communication
Billeder
Information om If Forsikring
If er Nordens største forsikringsselskab, og hver fjerde husstand i Norden er forsikret i If. Mere end 7.000 medarbejdere tager sig af vores 3,8 millioner kunder, der spænder fra privatpersoner til globale virksomheder. Vores ambition er at være det mest omsorgsfulde forsikringsselskab. If har været klimaneutral siden 2011 og valgte i 2021 at tilslutte sig organisationen Science Based Targets (SBTi). Vi vil være i front, når det gælder om at opfylde ambitiøse klimamål på vegne af os selv og vores kunder. Vi er et full-service forsikringsselskab med en stærk og omsorgsfuld medarbejderkultur og høj kundetilfredshed. If er ejet af den nordiske forsikringskoncern Sampo.
Følg pressemeddelelser fra If Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra If Forsikring
Syv ud af ti danskere oplever negativ stress – disse aldersgrupper stikker ud6.5.2025 06:35:00 CEST | Pressemeddelelse
En stor del af danskerne døjer med negativ stress. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport, som Verian har foretaget for If, Nordens største forsikringsselskab. I rapporten svarer 73 procent af 1.065 adspurgte danskere, at de oplever negativ stress i mere eller mindre grad. Negativ stress refererer i denne sammenhæng til stress i en sådan grad, at det påvirker livskvaliteten og eller arbejdsevnen på en negativ måde. Blandt danskerne, der oplever negativ stress, svarer mere end hver tredje, at de har været stressede i mere end seks måneder. “Rapporten viser, at en meget stor del af danskerne har haft stress inde på livet, og det er bekymrende, for stress har ikke kun store konsekvenser for den enkelte. Det koster hvert år samfundet adskillige milliarder, når mange rammes af stress og må sygemeldes,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg hos If. Svær balance Rapporten viser, at 30-44-årige er de mest stressede i samfundet. 84 procent af de 30-44-årige oplever negativ stress i mer
Virksomheder udpeger cyberangreb som største trussel – men halvdelen har ikke styrket sikkerheden30.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens danske virksomheder ser cyberangreb som den største trussel, har overraskende mange ikke styrket IT-sikkerheden.
If oplever boom i udvidet vanddækning8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Frygt for oversvømmelser: Forsikringsselskabet If har oplevet en stigning på 60 procent blandt kunder, der over de senere år har tilkøbt dækning af udvidet vandskade. De stigende antal hændelser med omfattende vandskader efter ekstrem nedbør har gjort klimaforandringerne mere konkrete for boligejerne.
Hul i beredskabet: Danskerne frygter for boliger og infrastruktur18.3.2025 14:31:29 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af danskerne har lav eller ingen tillid til, at myndighederne kan beskytte boliger og infrastruktur ved alvorlige vejrhændelser. Trods en aftale på over 600 millioner mener beredskabsekspert, at der er brug for over en milliard for at kunne følge med klimaforandringerne.
Hver anden dansker tvivler på varslingssystemerne12.3.2025 12:52:49 CET | Pressemeddelelse
Mens stormfloder og skybrud er blevet hyppigere i Danmark, er hver anden dansker i tvivl om, hvorvidt varslingssystemerne til at advare dem, fungerer godt nok. Det viser en ny analyse fra If Forsikring.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum