Haderslev Kommune

Befrielsen markeres med Danmarks største lysfest

Del

Et rekordstort antal mennesker forventes i morgen at deltage i markeringen af Danmarks Befrielse i Haderslev. En revitalisering af lysfesten har givet arrangementet nyt liv. Det betyder, at her 71 år efter befrielsesbudskabet lød, har deltagelsen og opbakningen til lysfesten formentlig aldrig været større.

Cirka 8.000 deltog sidste år i lysfesten i Haderslev.
Cirka 8.000 deltog sidste år i lysfesten i Haderslev.

En af de største markeringer af Danmarks Befrielse finder i morgen sted i Haderslev. Lysfesten, der i mange år har været bundet op på stærke traditioner, blev sidste år fornyet – blandt andet med et stort lysshow. Det betød, at mere end 8.000 mennesker deltog i lysfesten. Endnu flere forventes at være med i år.  

”Fred, frihed og forsoning er ikke nogen selvfølge. Det var det ikke i begyndelsen af 1940’erne, og det er det heller ikke i dag. Budskabet er stadig det samme, og for mig er det stærkt at opleve, at vi så mange år efter 2. Verdenskrig sluttede, formentlig vil opleve den største opbakning til markeringen af Befrielsen nogensinde”, siger borgmester H.P. Geil.  

Besættelsen spiller en særlig rolle i Haderslev. Da Danmark blev besat, udspillede kampe sig i gaderne i Haderslev. Noget der blandt andet blev dokumenteret i den danske film 9. april.

Haderslev Lysfest har siden 1950 hvert år været et natuligt samlingspunkt, der har trukket tusindvis af borgere fra hele Syd- og Sønderjylland. Faste elementer i lysfesten er blandt andet fakkeloptog gennem byen, tappenstreg, musik og taler på Haderslev Kaserne.

Som et nyt element blev der sidste år vist et stort spektakulært lysshow på kasernes facade. Det er blandt andet dette show, der er ét af de helt store fornyelseselementer i lysfesten. Lysshowet førte sidste år publikum gennem Danmarks historie. I år handler det om, hvordan krig og fred kan være med til at forme os som mennesker.

Det krævede et vist mod at gå ind og ændre på formen af lysfesten, erkender borgmester H.P. Geil. Han er dog glad for, at kommunen og garnisonen i fællesskab var enige om det. Det har nemlig betydet, at også de yngre generationer nu viser stor interesse for arrangementet.  

”Det handler om at have mod til at forny sig, uden det går udover traditionerne. Vi har hvert år veteraner, der i disse dage kommer til Haderslev for at deltage i mindehøjtidelighederne, og dem skal vi behandle med respekt. Der er mange følelser i spil, når det handler om besættelsestiden, og dem har vi ikke haft et ønske om at røre ved. Tværtimod har vi haft en ambition om også at gøre lysfesten nærværende for de yngre generationer, og det er i den grad lykkes”, siger H.P. Geil.

Om Haderslev Lysfest
Det er 66. gang, der holdes lysfest i Haderslev. Lysfesten arrangeres i et samarbejde mellem garnisonen og Haderslev Kommune. Budskabet er fred, frihed og forsoning.

I løbet af selve 4. maj er der forskellige arrangementer for både børn, unge og voksne – blandt andet film, foredrag, koncerter og paneldebat.

Den traditionelle del af lysfesten starter med fakkeloptog gennem byen. I år er fakkeloptoget det største nogensinde. Fakkeloptoget ledsages af Tappenstregen, der går med til kasernen. Årets lysfesttale holdes af H.K.H. Prins Joachim, der sammen med H.K.H. Prinsesse Marie deltager i lysfesten.

Bag lysshowet står We Create Magic, der med den litauisk-danske indehaver Nojus Sabalis i spidsen har høstet stor succes med 3D-lysshows ved H.C. Andersen Festivalen i Odense, på Randers havn og i Litauens hovedstad Vilnius.

Hele programmet kan ses på www.lysfest.dk  

Kontakter

Borgmester, Haderslev Kommune, H.P. Geil, telefon 21 69 64 71.

Billeder

Cirka 8.000 deltog sidste år i lysfesten i Haderslev.
Cirka 8.000 deltog sidste år i lysfesten i Haderslev.
Download
Fakkeloptoget er en fast tradition i lysfesten. I år udvides fakkeloptoget med lys igennem hele centrum.
Fakkeloptoget er en fast tradition i lysfesten. I år udvides fakkeloptoget med lys igennem hele centrum.
Download
Lysshowet bliver gentaget i år - dog med et nyt tema.
Lysshowet bliver gentaget i år - dog med et nyt tema.
Download

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Gåskærgade 26
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum