Bedre forløb for børn og unge med erhvervet hjerneskade
Region Hovedstaden har afsat midler til et nyt projekt, der skal afdække, om børn og unge med erhvervet hjerneskade får den rette rehabilitering og opfølgning. Målet er et stærkere samarbejde og bedre sammenhæng på tværs af sektorer til gavn for børn og unge med en skade på hjernen.
Region Hovedstaden har afsat en halv million kroner til nyt projekt, der skal afdække, om børn og unge under 18 får den rehabilitering og opfølgning, de har brug for. Med midlerne ønsker Region Hovedstaden at løfte neurorehabiliteringsindsatsen for børn og unge og styrke samarbejdet på tværs af sektorer.
”En hjerneskade kan få alvorlige konsekvenser for børn og unge, hvis de ikke får den rigtige hjælp på det rette tidspunkt. Med bevillingen vil vi have undersøgt, hvordan vi kan skabe bedre forløb og sammenhængende indsatser, som kan hjælpe børnene med den bedste behandling og genoptræning,” fortæller Christoffer Buster Reinhardt (C), formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.
Når et barn bliver ramt af en skade på hjernen, sker det på et kritisk tidspunkt, hvor hjernen endnu ikke er færdigudviklet. Det kan have alvorlige konsekvenser for barnets udvikling.
Skaden kan påvirke mange dele af barnets liv, og det kan række langt ind i voksenlivet. Konsekvenserne af hjerneskaden kan blive tydeligere, når barnet bliver ældre, og barnet har også en øget risiko for at udvikle psykiske vanskeligheder. Det stiller særlige krav til udredning og indsatser.
Børn og unge brug med erhvervet hjerneskade har behov for omfattende neurorehabilitering, der involverer mange forskellige aktører på tværs af hospitaler, almen praksis og kommuner. Det kan for eksempel være fysio- og ergoterapeuter, audiologopæder, neuropsykologer, læger, skolelærere, pædagoger og pårørende, der alle spiller en afgørende rolle i samarbejdet om den bedste behandling.
Projektet vil blive forankret i Videnscenter for Neurorehabilitering, som ligger under Neurocentret på Rigshospitalet. Videnscenteret er en del af Regions Hovedstadens samlede indsats for patienter med skade på hjerne eller rygmarv. Her fortæller projektleder Linda Sundekilde, at projektet vil bestå af tre dele: En afdækning af praksis på relevante afdelinger i Region Hovedstaden, tilbud om undervisning til sundhedsprofessionelle og afprøvning af konkrete tiltag, der kan styrke den tværfaglige indsats.
”Et vigtigt fokus bliver at sikre en høj faglig udredning af børnenes genoptrænings- og rehabiliteringsbehov, uanset hvilken hospitalsafdeling de indlægges på i regionen. Derudover skal projektet se på mulighederne for bedre opfølgning på tværs af sektorer, når barnet bliver udskrevet og gradvist genoptager sin hverdag hjemme i familien, i daginstitutionen, på skolen eller i deres uddannelsesforløb,” siger Linda Sundekilde.
Projektet blev startet op i maj 2022 og løber til udgangen af april 2023.
Fakta
- Erhvervet hjerneskade opstår på grund af sygdomme eller ulykker. Der er tale om en erhvervet hjerneskade, hvis skaden opstår 28 dage efter fødslen eller senere.
- Det samlede antal indlæggelser på landsplan ligger på ca. 1550 børn og unge om året, hvilket er betydelig færre end voksne med erhvervet hjerneskade.
- Generelt er der flere drenge end piger, der indlægges på danske hospitaler på grund af en erhvervet hjerneskade. Forskellen er mest udtalt ved traumatiske hjerneskader og erhvervet hjerneskade, som skyldes iltmangel, giftstoffer og andre skadelige påvirkninger af hjernen.
- En af de største udfordringer efter en erhvervet hjerneskade er, at følgevirkningerne ofte ikke bliver opdaget i tide, og at følgerne gradvist kan udvikle sig og forværres over tid.
- Børn og unge med en erhvervet hjerneskade har ofte omfattende følger, der påvirker mange aspekter af livet. Det kan være motoriske, mentale og adfærdsmæssige følger, syns- og talervanskeligheder, personlighedsforandringer, sanseforstyrrelser, træthed og hovedpine. Det kræver et stærkt samarbejde på tværs af sektorer at sikre den rette neurorehabilitering til det enkelte barn/den unge.
Læs mere om Videnscenter for Neurorehabilitering på Rigshospitalet – Glostrup
Pressekontakt:
- Linda Sundekilde, projektleder, Videnscenter for Neurorehabilitering linda.kraemer.sundekilde@regionh.dk, tlf. 38 63 42 85
- Christoffer Buster Reinhardt (C) via Region Hovedstadens pressevagt
presse@regionh.dk, tlf. 7020 9588
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
En moderniseret fødeklinik, nye familierum og et afsnit for graviditet og tab indviet på Herlev Hospital28.6.2022 14:49:56 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden har afsat knap 20 mio. kr. til at forbedre forholdene på fødeafdelingen på Herlev Hospital. De nye fysiske rammer, som skal give mere ro til de fødende og bedre arbejdsmiljø for personalet, står nu klar efter en større ombygning, der blev sat i gang i begyndelsen af året.
Politikerne vil give de gravide og fødende mere tryghed og valgfrihed23.6.2022 11:24:44 CEST | Pressemeddelelse
Regionsrådet vedtog i aftes en vision for fødeområdet og en investeringsplan for de næste tre år. Formand for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (C) lægger bl.a. vægt på, at alle fødende skal være trygge efter fødslen - enten på hospitalet eller derhjemme.
Trivsel, teknologi og uddannelse skal afhjælpe personalemanglen i sundhedsvæsenet23.6.2022 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i regionsrådet i Region Hovedstaden har netop vedtaget en ny plan, som skal få flere medarbejdere til at blive i sundhedsvæsenet og tiltrække nye medarbejdere. Både erfarne og nyuddannede medarbejdere skal opleve høj trivsel, et godt arbejdsmiljø, faglig udvikling og nærværende ledelse, lyder det i planen.
Region Hovedstaden styrker indsatsen for at få flere praktiserende læger22.6.2022 14:25:18 CEST | Pressemeddelelse
Der mangler læger til almen praksis i Region Hovedstaden, som styrker indsatsen med at tiltrække nye læger over de næste tre år.
Ingen centrale sparekrav til hospitalerne, men svære beslutninger i vente på renovering og it-investeringer21.6.2022 16:17:23 CEST | Pressemeddelelse
Forrige uges økonomiaftale mellem regionerne og regeringen efterlader Region Hovedstaden med en svær opgave, når næste års budget skal besluttes. Politikerne i regionen har her til eftermiddag besluttet at friholde hospitalernes driftsbudgetter for centrale sparekrav – til gengæld bliver det svært at undgå hårde prioriteringer på vedligeholdelse og renovering på hospitalerne og på it-investeringer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum