Landdistrikternes Fællesråd

Bedømmelseskomité på besøg hos finalister til Årets Landsby

Del
Jagten på Årets Landsby 2018 er i fuld gang. I weekenden besøger bedømmelseskomitéen de tre finalister til prisen.
Finalisterne til Årets Landsby får komitébesøg fredag den 3. og lørdag den 4. august.
Finalisterne til Årets Landsby får komitébesøg fredag den 3. og lørdag den 4. august.

Landsbyerne Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune og Gludsted i Ikast-Brande Kommune samt øen Fejø i Lolland Kommune. De tre finalister er i fuld gang med forberedelserne til det besøg, der måske kan gøre dem til Årets Landsby 2018. Fredag den 3. august skyder bedømmelseskomitéen nemlig den besøgsrunde i gang, som skal afgøre, hvem der løber med æren.

- I bedømmelseskomitéen har vi gjort os umage med at udvælge de tre finalister, der alle er kendetegnet ved at have igangsat forbilledlige indsatser for at udvikle deres lokalsamfund. Derfor glæder vi os meget til at komme på besøg hos dem alle tre og opleve det program, de selv har sammensat, udtaler formanden for bedømmelseskomitéen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter.

Bedømmelseskomitéen starter med at besøge Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune fredag fra kl. 10-12, derefter fortsætter komitéen til landsbyen Gludsted i Ikast-Brande Kommune, hvor besøget ligger fra kl. 14-16. Lørdag går turen til øen Fejø i Lolland Kommune, der får komitébesøg mellem 10 og 12. Pressen er velkommen.

Temaet for Årets Landsby 2018 er "Den samarbejdende landsby", og bag udvælgelsen af de tre finalister ligger ikke alene overvejelser om landsbyernes samarbejdsevner, men også de konkrete resultater, der er skabt af ildsjælenes arbejde, fortæller formanden for bedømmelseskomitéen.

- I fremtiden skal de danske landsbyer langt hen ad vejen drive udviklingen selv. For man kan ikke længere forvente, at job og tilflyttere kommer af sig selv, de kommer af hårdt og vedvarende arbejde udført af landsbyernes ildsjæle. Derfor er det magtpåliggende for os at honorere et lokalsamfund, der har taget udviklingen i egne hænder, udtaler Carsten Hansen.

Vinderen af Årets Landsby 2018 vil blive kåret umiddelbart efter komitéens besøg og vil blive fejret ved en officiel kåringsfest den 25. august 2018.

Fakta: Årets Landsby-konkurrencen

  • Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 22. gang.
  • Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
  • Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 2.000 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.
  • Sidste års tema var "Den digitale landsby", og vinderen var landsbyen Vallekilde i Odsherred Kommune. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og Trekroner.

Kort om årets finalister:

Ryslinge
Landsbyen Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune har de seneste fem år skabt 28 nye arbejdspladser, oprettet tre virksomheder og oplevet en tilflytning på mellem 20 og 25 personer årligt i den femårige periode. Som et led i landsbyens bosætningsindsats har lokalrådet udpeget lokale ambassadører og arbejdet med at introducere nye og potentielle borgere til byens erhvervs- og bosætningstilbud. Ryslinge har i dag ca. 1.700 indbyggere.

Gludsted
Under parolen "Det nytter at gøre en indsats" har landsbyen Gludsted i Ikast-Brande Kommune taget kampen op mod en truende landsbydød. Der er etableret friskole og storparceller, ligesom børnehaven og købmanden er bevaret ved hjælp fra lokalsamfundet. På trods af at være en mindre landsby med ca. 300 borgere har Gludsted formået at sikre flere vitale funktioner i lokalsamfundet.

Fejø
Med lukningen af den kommunale skole i 2014 påbegyndte ildsjæle på øen Fejø i Lolland Kommune et omfattende arbejde med at modvirke effekterne af en skolelukning. Resultatet blev den selvejende institution Fejø Børne- og Kulturhus med børnehus, realskole til og med 4. klasse samt otte fastansatte medarbejdere. Huset åbnede dørene i 2015 og er skabt af utallige frivillige kræfter, ligesom det lægger lokaler til et væld af kulturelle aktiviteter fra musikskole til fællesspisninger. I 2017 fik Fejø 28 nye beboere, og i dag bor der ca. 465 på øen.

Nøgleord

Kontakter

Carsten Hansen, formand for bedømmelseskomitéen for Årets Landsby, tlf. 22 93 30 47


Noa Jankovic, kontorchef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 71 70 82 49, mail nja@landdistrikterne.dk

Billeder

Finalisterne til Årets Landsby får komitébesøg fredag den 3. og lørdag den 4. august.
Finalisterne til Årets Landsby får komitébesøg fredag den 3. og lørdag den 4. august.
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye