Barometer: Boligkøberne opfører sig igen mere ’normalt’ 

Del

Usædvanligt og uventet rekordsalg i foråret og sommeren ser ikke ud til at sætte boligmarkedet på pause, viser ny måling: 13,2 % af danskerne vil købe bolig i efteråret og vinteren. Det er fortsat udsigt til mange boligkøbere på jagt efter få boliger til salg, viser køberbarometer for oktober.

Der er fortsat mange boligkøbere på boligjagt de kommende måneder. Foto: Home
Der er fortsat mange boligkøbere på boligjagt de kommende måneder. Foto: Home

Corona kom som et chok og ramte et boligmarked i tidligt forårshumør som en strid sneorkan – men opklaringen kom lige så uventet og overraskende for alt og alle.

"Så det er ikke spor mærkeligt, at økonomer, ejendomsmæglere, boligejere og boligkøbere har haft mere end svært ved at forudsige tingene bare få uger frem, " siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Det har også været tydeligt i køberbarometeret, som ejendomsmæglerkæden Home gennemfører sammen med analyseintituttet YouGov hvert kvartal for at måle danskernes interesse for boligkøb.  

”Det har været en usædvanlig tid, hvor der har været kort fra tanke til handling for mange boligkøbere. Mange danskere har nok grundlæggende følt en usikkerhed, når de er blevet spurgt om boligkøb, der er en stor økonomisk beslutning afhængig af jobbet og renten, " siger Michael Dalsager og fortsætter:

"Men der er også mange, der har handlet på corona-usikkerheden – for at finde de rammer og det hjem, som de har følt et behov for og ønsket sig. Eksempelvis ønsket om mere plads, mere uderum og et fristed at søge hen og holde ferie i. ” 

I starten af april – hvor det meste af Danmark var lukket ned af corona – var boligmarkedet tilfrosset og interessen rekordlav ifølge køberbarometeret:

 • Kun 11,6 % af danskerne overvejede at købe bolig det kommende halve år. Det var i skarp kontrast til januar, hvor 15,3 % havde planer om at få ’fod under eget bord’.
 • Da juli stod for døren, var sommerhus-køberne tøet mere op, men det var samlet set kun 11,8 %, der planlagde boligkøb.

I starten af oktober er svarene i køberbarometeret igen ’mere normale’.

 • Nu er det 13,2 % af danskerne, der svarer, at de er sandsynlige boligkøbere de kommende måneder.
 • Der er fremgang for alle boligtyper. Interessen for boligkøb er størst i København by, 22,3 % (hvilket er signifikant flere end i de andre landsdele).

”Tallet indikerer, at boligkøberne er tilbage på sporet og nok i højere grad planlægger og handler mere forudsigeligt, ” siger Michael Dalsager i Home:

”Vi tolker faktisk interessen for boligkøb som stor – især i lyset af, at vi har haft adskillige måneder, hvor en del flere boligkøbere end normalt – og mange flere end forventet – har rykket fra tanke til underskrift. Men selv om mange allerede er kommet i mål med boligkøbet, er der fortsat mange, der er eller skal i gang med boligjagten, viser målingen. ”

 •  63 % af boligkøberne svarer i køberbarometeret, at de allerede er aktive på boligjagten: 6,2 % vil købe villa- og rækkehus, 3,8 % søger ejerlejlighed, 2,6 % har kig på sommerhus og 1,4 % på ’anden boligtype’, viser de aktuelle oktober-tal.

At det hele har været temmelig uforudsigeligt, er sommerhus-salget det bedste bevis på.

 • I april sagde kun 1,7 % af danskerne, at de ville købe sommerhus de kommende måneder - et stort dyk fra 3,8 % i januar. Fakta er, når vi nu kan se tilbage, at salget bare steg og steg gennem april, maj og juni, der blev rekordtravle og toppede med 2-3 gange så mange handler som sidste år.

Salget af huse og lejligheder oplevede også – med lidt forsinkelse – at det gik fra mørke til lys på kort tid.

”Lige siden har det største ’problem’ været, at mange boligejere er blevet boende, så der er kommet for få boliger til salg, og udvalget til køberne er næsten rationeret, og til tider er de nye boliger til salg lige så ombejlede som køtilbud på ’Black Friday’, ” siger Michael Dalsager.

Siden uge 17 har det samlede boligsalg ligget over sidste års salg, og i perioder markant over, og sådan er det fortsat her et godt stykke inde i efteråret. I uge 42 er der solgt 29 % flere boliger end samme uge for et år siden, viser handelstal for hele markedet fra Boligsiden.


Boligkøbsplanerne - og førstegangskøberne - falder med alderen:

 • 24 % af de 18-29-årige og 22 % af de 30-39-årige svarer, at de har planer om boligkøb.
 • Så er der et spring ned til de 40-49-årige med 14 %, 50-59-årige med 8 % og 5 % med købsplaner blandt folk over 60 år.
 • For 42 % af de kommende boligkøbere er det første gang, de skal købe en bolig.

Spørgsmålet som 2000 danskere har fået stillet: Har du planer om at købe bolig inden for det næste halve år?

 

Oktober 2020

Juli 2020

April 2020

Januar 2020

Oktober 2019

 

Base

2000

2000

2010

2041

2000

 

Ja (NET)

13,2%

11,8%

11,6%

15,3%

15,5%

 

Ja, hus/rækkehus

6,2%

4,6%

4,9%

6,6%

6,8%

 

Ja, lejlighed

3,8%

4,0%

4,6%

4,9%

5,4%

 

Ja, sommerhus/fritidsbolig

2,6%

2,4%

1,7%

3,8%

3,2%

 

Ja, anden type bolig

1,6%

1,8%

1,4%

1,4%

1,7%

 

Nej (NET)

86,8%

88,2%

88,4%

84,7%

84,5%

 
       
       

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 7. - 13. oktober  2020”.

Data er vejet på dimensionerne køn, alder og geografi på baggrund af et ideal fra Danmarks Statistik, således at resultaterne er repræsentative for befolkningen i relation til ovenstående målgruppe.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Der er fortsat mange boligkøbere på boligjagt de kommende måneder. Foto: Home
Der er fortsat mange boligkøbere på boligjagt de kommende måneder. Foto: Home
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

 • home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
 • home blev stiftet den 1. august 1989
 • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
 • home har over 900 ansatte
 • home er en franchise-kæde
 • home har ca. 120 franchisetagere
 • home har 181 home-butikker fordelt over hele landet**
 • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
 • home har særligt uddannede køberrådgivere
 • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking medio 2020.
** medio 2021.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum