Miljømærkning Danmark

Barnevogne, babylifte og pusleunderlag kan nu også svanemærkes

Del

Det er nu også muligt at svanemærke babyprodukter med tekstil, fx barnevogne, ammepuder, pusleunderlag, bæreseler og autostole. Og forbrugerne står tilsyneladende allerede klar: Ifølge en YouGov-undersøgelse vil næsten 6 ud af 10 danske småbørnsforældre være mere interesseret i at købe en barnevogn, hvis den er svanemærket.

Det er nu også muligt at svanemærke fx barnevogne, ammepuder, pusleunderlag, bæreseler og autostole.
Det er nu også muligt at svanemærke fx barnevogne, ammepuder, pusleunderlag, bæreseler og autostole.

Vi bliver alle sammen udsat for kemiske stoffer i vores hverdag. Små børn er særligt følsomme, bl.a. fordi de har en lille krop, sart hud og et immunforsvar, som ikke er færdigudviklet. Det er derfor en god nyhed, at det nu er muligt at svanemærke flere af de produkter, som især små børn er i nærkontakt med, nemlig babyprodukter med tekstil.

Fælles for de produkter, der kan blive certificeret efter de nye krav, er, at barnet er i tæt kontakt med produktet i længere tid, især tekstilet og fyldmateriale. Derfor har de nye krav fokus på kemikalieeksponeringen i brugsfasen fra både tekstil og fyldmateriale.

- Kriterierne stiller skrappe miljø- og sundhedskrav til kemikalier i tekstil og fyldmaterialer. Det betyder bl.a., at det er forbudt at bruge stoffer, der kan fremkalde kræft, skade arveanlæg eller skade vores reproduktionsevne i både tekstiler, fyldmaterialer, plast og til overfladebehandling af fx metal og tekstil. Og at der også er forbud mod at bruge halogenerede flammehæmmere og fluorstoffer i tekstiler og fyldmaterialer, forklarer Heidi Bugge, der er nordisk produktansvarlig for produktgruppen i Nordisk Miljømærkning. 

En markedsundersøgelse udført af Nordisk Miljømærkning viser, at branchen er positivt indstillet over for udviklingen af de nye Svanemærke-krav. Og flere nordiske producenter har fulgt arbejdet med de nye krav og givet input i løbet af processen.

Nordisk Miljømærkning har ligeledes undersøgt interessen blandt småbørnsforældre. En forbrugeranalyse fra YouGov viser, at næsten 6 ud af 10 danske småbørnsforældre vil være mere interesserede i at købe en barnevogn, hvis den er svanemærket.

- Man skal træffe rigtig mange valg, når man bliver forældre. Og når man fx skal købe barnevogn eller pusleunderlag, kan det være svært at navigere, fordi der ikke er nogle mærkningsordninger, der dækker hele produktet med fokus på både sundhed og miljø. Vi håber derfor, at branchen vil gribe muligheden for at svanemærke en ny type produkter. For 85 % af danskerne kender Svanemærket – og især mange børnefamilier ser efter mærket, fordi det gør det nemt at træffe trygge valg for sine børn, og fordi det skaber tillid, at en uafhængig tredjepart har certificeret produktet, siger Heidi Bugge.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har i løbet af de seneste år testet flere af de produkttyper, der fremover vil kunne blive svanemærket. Her har flere produkter fået den laveste kemibedømmelse. Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi hilser derfor de nye kriterier velkommen:

- Vores tests af fx klapvogne, kombivogne og autostole underbygger behovet for et øget fokus på kemikalier i disse produkter. Fx fik 6 ud af 11 klapvogne den laveste kemibedømmelse i vores test, fordi de bl.a. indeholdt klorparaffiner i håndtaget. Det er en stofgruppe, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Stofferne er ikke forbudte i klapvogne i Danmark. Men de er problematiske i produkter til børn. Det er derfor positivt, at Svanemærket nu gør entre på området.

Kort om Svanemærkets krav til babyprodukter med tekstil

  • Skal leve op til skrappe miljø- og sundhedskrav til kemikalier i tekstilet. Der er bl.a. forbud mod anvendelse af stoffer, der kan fremkalde kræft, skade arveanlæg eller skade vores reproduktionsevne. Der er ligeledes forbud mod halogenerede flammehæmmere, fluorstoffer og nanopartikler.
  • Skal leve op til skrappe miljø- og sundhedskrav til fyldmaterialer, metal, gummi og plast.
  • Der er krav om min. 50 % økologisk bomuld eller 100 % bomuld, der efterlever standarder for begrænset pesticidforbrug (IPM-bomuld).
  • Produktet er sikkerheds- og kvalitetstestet.

Kort om Svanemærket

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke og findes i dag på mere end 11.500 produkter og serviceydelser i Danmark.

Svanemærkets mål er at mindske forbrugets samlede miljøbelastning. Derfor ser Svanen på hele produktets rejse og de miljøproblemer der opstår undervejs – til gavn for mennesker, miljø og for jordens ressourcer.

  • 85 % af danskerne kender Svanemærket. (YouGov jan 2017)
  • 74 % af danskerne går op i, hvad de selv kan gøre for at passe på miljøet. (YouGov okt 2016)
  • 59 % af danskerne, der kender Svanemærket, kigger efter mærket, når de handler ind. (YouGov okt 2016)

Læs mere på www.ecolabel.dk

Nøgleord

Kontakter

Lisa Olufson Klæsøe, presseansvarlig, telefon 39966279 / 27129369, e-mail: lio@ds.dk

Billeder

Det er nu også muligt at svanemærke fx barnevogne, ammepuder, pusleunderlag, bæreseler og autostole.
Det er nu også muligt at svanemærke fx barnevogne, ammepuder, pusleunderlag, bæreseler og autostole.
Download
Svanemærket ser på hele produktets rejse og de miljøproblemer der opstår undervejs – til gavn for mennesker, miljø og for jordens ressourcer.
Svanemærket ser på hele produktets rejse og de miljøproblemer der opstår undervejs – til gavn for mennesker, miljø og for jordens ressourcer.
Download

Links

Information om Miljømærkning Danmark

Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn

http://www.ecolabel.dk

Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark og fungerer samtidig som uafhængig kontrolinstans i forhold til mærkerne. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.

Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum