Det Sociale Netværk

Banebrydende forskning i Fredericia skal vende udviklingen i befolkningens mentale trivsel

Del

Et nyt forskningsprojekt, som er støttet af VELUX FONDEN, kan vise sig at gøre en så stor forskel for psykisk sårbare, at de ikke længere skal sluses ind i langvarige støtteforløb, men i stedet kan stå stærkere i hverdagslivet. Det haster med at udvikle nye løsninger, da flere danskere end nogensinde før mistrives og har mentale sundhedsproblemer.

Den 7. december iværksætter Peer-Partnerskabet et randomiseret forsøg i Fredericia, der for første gang i Danmark skal belyse effekten af en forebyggende indsats for psykisk sårbare, hvor frivillige, som selv har erfaring med psykisk sårbarhed, er omdrejningspunktet. Denne form for støtte kaldes peer-støtte, og har efterhånden bredt sig til hele landet, men det er første gang, der forskningsmæssigt måles på effekten af en sådan indsats.

”Det nye og ekstraordinære ved dette projekt er, at vi kan dokumentere effekten og etablere ”best practice” inden for et område, som vi ikke ved nok om, men som vi venter os meget af. Vi ved, at peer-støtte er en vigtig vej at gå, når der skal skabes løsninger tættere på borgerne, og her spiller civilsamfundet en vigtig rolle ved at have fokus på borgernes egne løsninger, som supplerer os i samarbejdet med borgerne. Med forskningen har vi en unik mulighed for at udvikle nye løsninger til gavn for borgerne,” siger Peder Tind, formand for Social – og Beskæftigelsesudvalget i Fredericia Kommune.

Som optakt til det 13 måneder lange forskningsforsøg har der været gennemført peer-gruppeforløb i København, Helsingør og Fredericia. Allerede nu har deltagerne i grupperne oplevet mange positive forandringer; fra styrket deltagelse i uddannelse, styrket netværk og mod på forandring i hverdagen. Effektmålingen gennemføres i alle tre byer af Forskningsenheden på Psykiatrisk Center København, der har bidraget med international viden om peer-støtte ind i projektet.

Forskningen skal dokumentere disse forandringer og styrke brugen af peer-gruppeforløb i landets kommuner.

”Dette er et forsøg på at udvikle en helt ny tilgang i forebyggelsen af psykisk sårbarhed og ensomhed. Derfor er effektmålingen også vigtig, så vi ved om tilgangen gør en forskel. Jeg ser meget frem til resultaterne, fordi peer-støtte og gruppeforløb ser ud til at være vigtigt i forhold til at stå stærkere i hverdagen. Alt tyder på at det er meget virkningsfuldt, når mennesker deler deres egne livserfaringer og lærer af hinanden,” Lene Falgaard Eplov, der er forskningsoverlæge i Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København.

For VELUX FONDEN, der er eneste bidragsyder til projektet, er projektet en del af fondens målsætning om at styrke fællesskaber, hvor alle kan deltage, bidrage og bruges til noget.

Vi ser rummelige fællesskaber som en del af svaret på, hvordan man kan fungere bedre i hverdagen. Derfor er forskningsindsatsen i projekt Håb og Selvbestemmelse i hverdagslivet vigtig. Vi mangler viden om, hvad det betyder, når der skabes plads til psykisk sårbares egne svar og løsninger. For det er ens egne svar og løsninger, man kan handle på. Samtidig skal forskningen føre til langsigtet konstruktivt samarbejde mellem kommune og civilsamfund,” siger Ane Hendriksen, der er direktør i VELUX FONDEN, om sine forventninger til forsøget.

Forsøget er det første herhjemme, hvor psykisk sårbare har ført an i metodeudvikling og forskning. Dermed er forskningsprojektet en del af en ny international trend, hvor mennesker, der har erfaringer med en problematik på egen krop, udvikler det, de oplever mangler.

Sammen har Det Sociale Netværk og SIND skabt Peer-Partnerskabet for at vise, at lokale frivillige peers kan spille en rolle tidligt, så færre får det virkelig dårligt og oplever mere alvorlige problemer i deres hverdag. Jeg har stor tiltro til at forsøget vil vise, hvor betydningsfuldt det er for alle. Forsøget er et skridt sammen med kommunerne om at skabe nye tilbud, som skaber veje ud i hverdagslivet, hvilket er noget vi kun kan løse sammen,” siger Knud Kristensen, der selv er frivillig og formand for både Peer-Partnerskabet og SIND.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt:
Klavs Serup Rasmussen, projektleder i Peer-Partnerskabet, mob. +45 23 96 49 53, ksr@detsocialenetvaerk.dk
Knud Kristensen, Landsformand, SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, Tlf. 4030 6398, e-mail: kk@sind.dk

Information om Det Sociale Netværk

Det Sociale Netværk
Det Sociale Netværk
Østergade 5, 3 sal
1100 København K

50 846 846https://www.detsocialenetvaerk.dk/

Om Peer-Partnerskabet og gruppeforløbet ”Vejen til hverdagslivet”
Det forebyggende 10-ugers gruppeforløb ”Vejen til hverdagslivet” er udviklet i dialog med kommunerne København, Helsingør og Fredericia. Forskningen sætter fokus på, hvad der kan opnås, når civilsamfundet og kommuner går nye vejen sammen, så det store antal borgere med psykisk mistrivsel ikke udvikler mere alvorlige og behandlingskrævende psykiske lidelser.

Forskningsindsatsen er en del af projektet ’Håb og Selvbestemmelse i hverdagslivet,’ der drives af foreningen Det Sociale Netværk og SIND i Peer-Partnerskabet. Effektmålingen gennemføres af Forskningsenheden på Psykiatrisk Center København, der har bidraget med international viden om peer-støtte ind i projektet. VELUX FONDEN er eneste bidragsyder for metodeudviklings- og forskningsprojektet i den treårige periode.

Følg pressemeddelelser fra Det Sociale Netværk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Sociale Netværk

Nu slår Ungegarantien og headspace Hjørring dørene op for byens unge21.11.2019 15:26:00 CETPressemeddelelse

Som et led i Hjørring Kommunes Ungegaranti åbnede rådgivningstilbuddet headspace Hjørring den 21. november på Amtmandstoften 2 i Hjørring. Åbningsdagen for headspace markerede samtidig indvielsen af Ungegarantiens fysiske adresse, der foruden headspace også omfatter Ungesekretariatet og på sigt en række andre funktioner målrettet børn og unge. Dagen bøde blandt andet på taler fra byens borgmester Arne Boelt (S) og headspaces protektor og stifter Poul Nyrup Rasmussen, der begge glædede sig over at indvie Hjørrings nye rådgivningstilbud, som i samarbejde med Hjørring Kommune og Ungegarantien skal favne byens unge i alderen 12-25 år. ”Jeg er meget glad for, at vi med indvielsen af Ungegarantiens fysiske rammer også kan fejre åbningen af headspace i Hjørring. Vi har begge et stort og stærkt fokus på, at vores børn og unge mennesker får en positiv destination, trives og har det godt. Jeg er overbevist om, at det vil give masser af fordele og synergier i det daglige arbejde – både for Hjørri

COPENHELL donerer 89.250 kroner til headspace Danmark18.11.2019 07:00:00 CETPressemeddelelse

Den årlige rock- og metalfestival COPENHELL har i år valgt at donere penge fra gæstelistebidrag, pant og indtægter fra en auktion over Gorenje-vaskemaskiner og -tørretumblere fra festivalen til headspace Danmark. I alt modtager headspace 89.250 kroner. COPENHELL donerer hvert år overskuddet fra gæstelistebidrag og pant til et socialt projekt i Københavnsområdet. I år er headspace Danmark de heldige modtagere – og det betyder rigtigt meget! Gorenje, der auktionerede en række vaskemaskiner samt tørretumblere bort (som havde vasket gæsternes tøj på festivalens to campingpladser), samlede i alt 16.000 kroner og donerer samtidig et helt nyt køleskab med den ikoniske COPENHELL-ulv til headspaces kommende center i Gladsaxe. ”Hos headspace er vi meget glade for, at sårbare unge ligger de dygtige folk bag COPENHELL så meget på sinde, at de vælger at donere penge til os. Private donationer som denne betyder, at vi kan gøre endnu mere for de unge i Danmark, som desværre i al for høj grad har ondt

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum