TUBA

At skrive gør en forskel for unge fra familier ramt af misbrug

Del

På organisationen TUBA Danmarks skriveskole lærer unge, der er vokset op i hjem ramt af misbrug, deres stemme og følelsesliv bedre at kende. I skriveprocessen får de redskaber til at forvandle en opvækst, der ikke altid har været let, til litteratur, der kan gøre os alle sammen lidt klogere. Onsdag d. 14. september kl. 16-18 fejrer TUBAs Skriveskole årgang 21/22 deres antologi ved en reception på Gyldendal.

TUBAs Skriveskole er et længere forløb, hvor 10 unge mellem 18-35 år med tilknytning til organisationen TUBA får mulighed for at udvikle deres talent for at skrive. Skriveskolen er et samarbejde mellem forlaget Gyldendal og TUBA.

På TUBAs Skriveskole skriver de unge både om deres opvækst i hjem med misbrugsproblemer, men ikke udelukkende. Uanset viser skriveprocessen sig ofte som et værktøj, der har en positiv effekt, for ved at skrive bliver de unge bl.a. opmærksomme på deres stemmer, følelser og erindringer. Hvert hold har afsluttet med en antologi med smagsprøver på deres tekster. 

”Mange TUBA-unge har brugt meget tid på ikke at fylde for meget eller på at spille en rolle, der passer ind i det system, man er i. De overtilpasser sig, og så er der ikke meget plads til at opdage, hvem man selv er, og hvad man kan,” siger Jeppe Bang Sandvej, psykoterapeut og regionsleder i TUBA. Han står i spidsen for skriveskolen sammen med Christina Thiemer, evenchef på forlaget Gyldendal.

TUBA har modtaget fondsmidler til at gennemføre næste hold af TUBAs Skriveskole. Årgang 22/23 bliver det fjerde hold. 

Vrede som tema og drivkraft

”I teksten finder jeg et pusterum. Jeg bruger det at skrive som en måde at give afkald for mine følelser på. Skriveskolen, kombineret med et terapiforløb i TUBA, har hjulpet mig til at bryde de vægge ned, og det skjold jeg har følt, der har været mellem mig og verden på grund af min opvækst. På skriveskolen fik jeg hele tiden min fortid i hænderne, fordi jeg sad og arbejdede med den som tekst, men der kommer også ret hurtigt en distance til den gennem alle gentagelserne med at skrive og læse op, få feedback, skrive og læse op igen. På den måde forsvinder tabuet lidt,” forklarer Anna, der er en af de 10 unge, som i år har deltaget på skriveskolen.

I løbet af sæsonens skriveskole har hun sammen med de 9 øvrige på holdet arbejdet med vrede.

”Vrede er heller ikke en særlig accepteret følelse, hverken i samfundet, blandt venner og familie, men ikke desto mindre sundt at lære at give et udtryk. Det har hjulpet mig til at stå meget mere frem, være ærlig over for mig selv, og hvem jeg er som person – det jeg har dealet med og stadig dealer med – og accepteret den side af mig selv også. Jeg har udviklet mig meget på de seks måneder, også rent personligt, fordi jeg bare åbnede op i det rum som skriveskolen er – men også efterfølgende overfor de mennesker jeg har i min hverdag. Det var det, skriveskolen gjorde,” siger Anna.

Hvorfor har TUBAs unge et særligt talent?

En barndom og opvækst præget af misbrug har store konsekvenser for mange af de unge, der kommer i TUBA. De unge, der går i terapi i TUBA, beskriver, at de som børn vidste, om deres forældre var berusede alene ud fra lugten i opgangen eller lydstyrken på radioen, når de åbnede døren til deres hjem efter skole. Vi refererer ofte til disse børn som antennebørn, og det er præcis disse antenner, der viser sig som en kompetence i det skriftlige arbejde.

Hvis man spørger Christina Thiemer, er der tale om en særlig talentmasse hos TUBAs unge. ”Hele deres liv har de (red. TUBAs unge) trænet en muskel, der kan mærke, hvordan andre mennesker har det, og det er en gave i skriften,” siger Christina Thiemer.

”Deres opfattelsesevne er så ekstremt trænet, så uanset om de er dygtige til at skrive eller ej, har de en helt anden forudsætning for at kunne beskrive et rum og afkode mennesker på en helt anden måde.”

Udover at de unge på skriveholdet år efter år lærer litteraturens forskellige greb og teknikker, får de også anerkendelse, der ruster og klæder dem på i mange andre sammenhænge.

”Mit selvværd voksede under forløbet på skriveskolen. Jeg føler mig mere modig, og det har forplantet sig til mit arbejdsliv,” siger Anna, der er begyndt at skrive professionelt på et fagblad inden for hendes egen branche. 

Nøgleord

Kontakter

For interview med Anna, Christina Thiemer eller Jeppe Bang Sandvej, kontakt:

Billeder

Information om TUBA

TUBA
TUBA
Vesterbrogade 69, 1. tv
1620 København V

http://www.tuba.dk

TUBAs Skriveskole

Skriveskolen er et længere forløb, hvor 10 unge mellem 18-35 år med tilknytning til TUBA får mulighed for at udvikle deres talent for at skrive. Den blev til i samarbejde med Gyldendal i 2019, efter at TUBA på en forfatterworkshop på TUBAs årlige sommerhøjskole fik øje på de unges litterære talent.

I undervisningen indgår der en skriveworkshop og et forlagsbesøg hos Gyldendal, inspirationsbesøg af forfattere og andre oplægsholdere, der arbejder professionelt med skrivning og litteratur. Der er optagelse på skriveforløbet. Undervejs er der også en terapeut fra TUBA med som medunderviser, så de unge, der har behov for at bearbejde indtryk og tidligere erfaringer kan få mulighed for det.

Skolen er finansieret af fondsmidler. 

Det er muligt at få et indblik i skriveskolen ved at lytte til podcasten i to dele, Man kan skrive om alt, der tager udgangspunkt i holdet fra årgang 21/22. Den kan findes på diverse podcasttjenester.

Fakta om de unge og om TUBA

Det er svært at sige præcist, hvor mange børn og unge der vokser op i familier med misbrug. Især fordi misbruget i mange familier foregår bag lukkede døre og holdes skjult for omverdenen. Sundhedsstyrelsen estimerer dog, at op mod 122.000 børn mellem 0-18 år lever i familier med aktive alkoholmisbrug.

I 2021 havde TUBA 4.000 unge, der er opvokset i hjem ramt af misbrug, i behandling. TUBA tilbyder gratis hjælp, rådgivning og terapi til børn og unge mellem 14 og 35 år. Udover individuel terapi og gruppeterapi tilbyder TUBA også onlinerådgivning.

I år kan TUBA fejre 25-års jubilæum. Organisationen hører under Blå Kors. 

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

100 forældrepar får hjælp til at bryde den negative sociale arv17.8.2022 10:35:14 CEST | Pressemeddelelse

Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget 5,1 millioner kroner til en specialiseret indsats, der skal styrke 100 unge forældrepars individuelle og relationelle kompetencer. Indsatsen har fokus på forældrepar, hvor den ene eller begge er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. Målet er, at erfaringerne skal munde ud i et målrettet kursusforløb, der kan komme mange flere forældrepar til gavn i fremtiden.

75 unge fra familier ramt af misbrug får fælles frirum på højskole i Svendborg i uge 285.7.2022 11:30:11 CEST | Pressemeddelelse

11. juli-15. juli mødes 75 unge ml. 18-35 år fra familier ramt af misbrug på TUBAs sommerhøjskole i Svendborg. Det er 6. gang, at TUBA, der hjælper unge med at bearbejde senfølger efter en barndom med forældre med alkoholproblemer eller stofmisbrug, afholder højskolen. "Når jeg er sammen med andre fra samme baggrund som mig, kan jeg mærke, hvordan det styrker mit selvværd og min tro på, at jeg er god nok, som jeg er," siger en af deltagerne.