Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark: Mangel på allergilæger er foruroligende

Del

Mens antallet af allergikere stiger, er der stor mangel på speciallæger inden for allergi. Det er stærkt foruroligende, at over én million allergiramte danskere i nær fremtid risikerer at stå uden specialister til at behandle dem, mener Astma-Allergi Danmark.

Mens antallet af allergikere stiger, er speciallæger inden for allergi en uddøende race. I januar 2016 var der kun 36 speciallæger i allergi tilbage på landsplan. 
Kilde: Dansk Selskab for Allergologi, januar 2016. Grafik: Astma-Allergi Danmark
Mens antallet af allergikere stiger, er speciallæger inden for allergi en uddøende race. I januar 2016 var der kun 36 speciallæger i allergi tilbage på landsplan. Kilde: Dansk Selskab for Allergologi, januar 2016. Grafik: Astma-Allergi Danmark

Over én million danskere risikerer i nær fremtid at stå uden specialister til at behandle dem. For mens antallet af allergikere stiger, er speciallæger inden for allergi en uddøende race.

Tal fra i år viser, at der kun er 36 allergilæger tilbage i Danmark, og fremover ser antallet af allergilæger ud til at falde yderligere. For mens mange af de nuværende specialister forventes at gå på pension inden for de næste fem år, står der ikke afløsere klar til at tage over. Dette skyldes blandt andet, at allergi som lægefagligt speciale blev nedlagt i 2004.

- Viden på allergiområdet siver lige nu ud af sundhedsvæsenet. Den massive mangel på speciallæger slår igennem i form af lange ventetider på landets offentlige sygehuse, og det har foruroligende konsekvenser både for den enkelte og for samfundet, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Allergikere svigtes

Konkret betyder manglende specialister inden for allergiområdet, at det halter med at give patienterne den helt basale udredning og behandling, som de har krav på. For den enkelte med allergi, høfeber, astma eller eksem går det stærkt ud over deres hverdag, arbejdsliv og generelle livskvalitet. Og for nogle er symptomerne livstruende eller invaliderende.

- Hver fjerde dansker med høfeber udtrykker fx, at de oplever nedsat livskvalitet på grund af deres allergi. Oplevelsen skyldes ofte, at den enkelte allergiker ikke er velbehandlet. Samtidig døjer mange danskere af træthed, nyseture og influenzalignende symptomer uden at vide, at de har allergi, forklarer Anne Holm Hansen.

Dyrt for samfundet

Det koster også samfundet dyrt, når der årligt bliver brugt milliarder på sociale ydelser som sygedagpenge, førtidspension og omskoling til danskere, der døjer med astma, allergi og andre overfølsomhedssygdomme.

Alene pollenallergi koster samfundet over 250.000 sygedage og 2,3 millioner ineffektive arbejdsdage om året. Vender man blikket mod astma, er tallene lige så bekymrende. For eksempel anslås det, at samfundets og arbejdsgivernes ekstraomkostninger for voksne astmatikere løber op på 2,6 milliarder kroner om året, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

En styrket indsats er nødvendig

Med de dystre fremtidsudsigter med mangel på allergilæger understreger Astma-Allergi Danmark derfor, at der er behov for en opprioritering af området, så der målrettet investeres i fagområdeuddannelse af flere allergispecialister.

- Over én million danskere har brug for, at der kommer en styrket indsats på allergiområdet. Der er simpelthen behov for en sundhedspolitisk prioritering og plan for behandlingen af allergiske sygdomme, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Nøgleord

Kontakter

Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, Mobil: 20 82 25 76

Billeder

Mens antallet af allergikere stiger, er speciallæger inden for allergi en uddøende race. I januar 2016 var der kun 36 speciallæger i allergi tilbage på landsplan. 
Kilde: Dansk Selskab for Allergologi, januar 2016. Grafik: Astma-Allergi Danmark
Mens antallet af allergikere stiger, er speciallæger inden for allergi en uddøende race. I januar 2016 var der kun 36 speciallæger i allergi tilbage på landsplan. Kilde: Dansk Selskab for Allergologi, januar 2016. Grafik: Astma-Allergi Danmark
Download

Links

Information om Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark
Universitetsparken 4
4000 Roskilde

43 43 59 11http://www.astma-allergi.dk/

Astma-Allergi Danmark arbejder for at alle, der er berørt af astma, allergi, høfeber og eksem, får en bedre hverdag.

Astma-Allergi Danmark er en landsdækkende forening, der giver råd og vejledning, indsamler viden, følger med i forskningen, arbejder på at sætte fokus på området samt styrke forebyggelsen.

I dag er omkring 1,5 millioner danskere berørt af astma, allergi eller anden overfølsomhedssygdom. Og tallet er stigende. Læs mere på www.astma-allergi.dk

Følg pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum