Udenrigsministeriet

Årsrapport for Freds- og Stabiliseringsfonden: Stabilisering ude styrker vores sikkerhed hjemme

Del

Konflikter og ustabilitet langt fra Danmarks grænser giver anledning til udfordringer i Europa og Danmark blandt andet i form af ulovlig migration og terrorisme. Freds- og stabiliseringsindsatser arbejder i krydsfeltet mellem sikkerhed og udvikling for at adressere disse udfordringer og derigennem for at styrke Danmarks sikkerhed. Med det nye forsvarsforlig tilføres fonden yderligere midler, ligesom der i 2018 tilføres yderligere udviklingsmidler til fonden.

Årsrapporten for Danmarks samtænkte stabiliseringsindsatser gennemgår de væsentligste indsatser i det danske samtænkte stabiliseringsengagement i 2017. Du kan finde årsrapporten i vedhæftede.
 
Fondens aktiviteter i 2017 dækker bredt både geografisk og tematisk Fonden har bl.a. støttet den nye fælles indsatsstyrke for den regionale sammenslutning G5 Sahel, hvor styrker fra bl.a. de tre danske prioritetslande i Sahel-regionen, Burkina Faso, Mali, og Niger, sammen skal øge kontrollen med regionens grænser og gøre det vanskeligere for terrorister og menneskesmuglere at operere i området. Freds- og Stabiliseringsfonden også støttet indsatser i Irak-Syrien, Afghanistan-Pakistan, Afrikas Horn, Libyen og i Guineabugten.
 
Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Bekæmpelse af ustabilitet, irregulær migration og terrorisme er en kerneprioritet for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Et af vores vigtigste instrumenter er her Freds- og Stabiliseringsfonden. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at vi fra Udenrigsministeriets side har styrket vores bidrag til fonden i 2018. I de næste år vil vi derfor kunne sætte endnu mere effektivt ind med indsatser, der ikke bare vil bidrage til stabilisering i verdens brændpunkter, men også direkte bidrage til vores egen sikkerhed i Danmark.”

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen siger: ”Verden i dag kræver, at vi forsvars- og sikkerhedspolitisk både kan reagere hurtigt på pludseligt opståede kriser og behov, men også at vi mere langsigtet kan planlægge, hvor og hvordan vi skal sætte ind rundt om i verden for at forebygge mod og imødegå konflikter og kriser. Det muliggør Freds- og Stabiliseringsfonden, hvor vi kan trække på den brede vifte af kompetencer, som vores forskellige myndigheder besidder. Vi har derfor et unikt værktøj, som er med til at fremme danske forsvars- og sikkerhedspolitiske interesser. Og med vores nye forsvarsforlig kan vi styrke indsatsen på dette område de kommende år, når Forsvarsministeriets bidrag til fonden gradvis øges.”

Justitsminister Søren Pape Poulsen siger: ”Konflikter i skrøbelige og ustabile områder i verden påvirker den globale sikkerhed og dermed i sidste ende også sikkerheden her i Danmark. Med Freds- og Stabiliseringsfonden er vi med til at fremme stabilitet, vækst og udvikling i de konfliktramte områder. Som justitsminister er jeg stolt af, at det danske politi i den sammenhæng bidrager med rådgivning og undervisning til de mange stabiliseringsindsatser.”

For yderligere information kontakt:

Udenrigsministeriet: Presserådgiver Kasper Thams Olsen, 61 97 90 31

Forsvarsministeriet: Pressevagt, 23 23 65 00

Justitsministeriet: Presse- og kommunikationsrådgiver Jakob Kronborg, 50 85 21 72

Vedhæftede filer

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmarks ambassadører er i København og Odense i uge 34 til ambassadørmøde i Udenrigsministeriet14.8.2018 14:36pressemeddelelse

I 2018 afholder Udenrigsministeriet sit årlige ambassadørmøde med alle chefer både ude og hjemme i uge 34. Der kommer godt 80 ambassadører til København, hvor de sammen med deres chefkolleger i Udenrigsministeriet bl.a. skal mødes med statsministeren, finansministeren samt udenrigsministeren, udviklingsministeren og ministeren for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde. Under mødet skal de også diskutere emner som økonomisk diplomati, Brexit, global sikkerhed, mm.

Danmark støtter op om global religions- og trosfrihed på stor ministerkonference i Washington24.7.2018 15:02pressemeddelelse

Den første ministerkonference om fremme af global religions- og trosfrihed finder sted i Washington den 25. til 26. Juli 2018, med deltagelse af ca. 80 lande. Fra Danmark deltager udviklingsminister Ulla Tørnæs. Danmark har bidraget aktivt til forberedelserne af konferencen, der støtter op om flere danske prioriteter i kampen for international religions- og trosfrihed.

300 mio. kr. til tre af verdens værste humanitære kriser og deres nærområder6.7.2018 07:35pressemeddelelse

Der er stadig flere flygtninge og internt fordrevne på verdensplan. FNs flygtningeorganisation, UNHCR, fastslog i sidste måned, at antallet af flygtninge og internt fordrevne i år er nået op på68,5 mio. på verdensplan. Mennesker som er tvunget væk fra deres eget hjem. Udviklingsminister, Ulla Tørnæs, har besluttet at afsætte i alt 300 mio. kr. i humanitære midler til at imødegå de store behov, som konflikterne i Rakhine i Myanmar, Syrien og Yemen afføder. Midlerne vil på baggrund af en ansøgningsrunde blive fordelt mellem danske humanitære partnerorganisationer.