Udenrigsministeriet

Årsrapport for Freds- og Stabiliseringsfonden: Stabilisering ude styrker vores sikkerhed hjemme

Del

Konflikter og ustabilitet langt fra Danmarks grænser giver anledning til udfordringer i Europa og Danmark blandt andet i form af ulovlig migration og terrorisme. Freds- og stabiliseringsindsatser arbejder i krydsfeltet mellem sikkerhed og udvikling for at adressere disse udfordringer og derigennem for at styrke Danmarks sikkerhed. Med det nye forsvarsforlig tilføres fonden yderligere midler, ligesom der i 2018 tilføres yderligere udviklingsmidler til fonden.

Årsrapporten for Danmarks samtænkte stabiliseringsindsatser gennemgår de væsentligste indsatser i det danske samtænkte stabiliseringsengagement i 2017. Du kan finde årsrapporten i vedhæftede.
 
Fondens aktiviteter i 2017 dækker bredt både geografisk og tematisk Fonden har bl.a. støttet den nye fælles indsatsstyrke for den regionale sammenslutning G5 Sahel, hvor styrker fra bl.a. de tre danske prioritetslande i Sahel-regionen, Burkina Faso, Mali, og Niger, sammen skal øge kontrollen med regionens grænser og gøre det vanskeligere for terrorister og menneskesmuglere at operere i området. Freds- og Stabiliseringsfonden også støttet indsatser i Irak-Syrien, Afghanistan-Pakistan, Afrikas Horn, Libyen og i Guineabugten.
 
Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Bekæmpelse af ustabilitet, irregulær migration og terrorisme er en kerneprioritet for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Et af vores vigtigste instrumenter er her Freds- og Stabiliseringsfonden. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at vi fra Udenrigsministeriets side har styrket vores bidrag til fonden i 2018. I de næste år vil vi derfor kunne sætte endnu mere effektivt ind med indsatser, der ikke bare vil bidrage til stabilisering i verdens brændpunkter, men også direkte bidrage til vores egen sikkerhed i Danmark.”

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen siger: ”Verden i dag kræver, at vi forsvars- og sikkerhedspolitisk både kan reagere hurtigt på pludseligt opståede kriser og behov, men også at vi mere langsigtet kan planlægge, hvor og hvordan vi skal sætte ind rundt om i verden for at forebygge mod og imødegå konflikter og kriser. Det muliggør Freds- og Stabiliseringsfonden, hvor vi kan trække på den brede vifte af kompetencer, som vores forskellige myndigheder besidder. Vi har derfor et unikt værktøj, som er med til at fremme danske forsvars- og sikkerhedspolitiske interesser. Og med vores nye forsvarsforlig kan vi styrke indsatsen på dette område de kommende år, når Forsvarsministeriets bidrag til fonden gradvis øges.”

Justitsminister Søren Pape Poulsen siger: ”Konflikter i skrøbelige og ustabile områder i verden påvirker den globale sikkerhed og dermed i sidste ende også sikkerheden her i Danmark. Med Freds- og Stabiliseringsfonden er vi med til at fremme stabilitet, vækst og udvikling i de konfliktramte områder. Som justitsminister er jeg stolt af, at det danske politi i den sammenhæng bidrager med rådgivning og undervisning til de mange stabiliseringsindsatser.”

For yderligere information kontakt:

Udenrigsministeriet: Presserådgiver Kasper Thams Olsen, 61 97 90 31

Forsvarsministeriet: Pressevagt, 23 23 65 00

Justitsministeriet: Presse- og kommunikationsrådgiver Jakob Kronborg, 50 85 21 72

Vedhæftede filer

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren på besøg i Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Som den første vestlige udenrigsminister siden den nye irakiske regerings tiltrædelse besøger Anders Samuelsen Irak. Under besøget har han diskuteret fremdriften i kampen imod ISIL og forsikret den irakiske regering om Danmarks fortsatte støtte i kampen mod terrororganisationer og stabilisering af de befriede områder. Udenrigsministeren opfordrede i samtaler med den irakiske præsident og udenrigsminister til, at den nye irakiske regering har fokus på at gennemføre nødvendige politiske reformer, sikre forsoning og reducere korruptionen. Endelig lancerede Anders Samuelsen det kommende danske stabiliseringsprogram for Irak og Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Det er godt at se de positive fremskridt i Irak. Men kampen mod ISIL er ikke slut. Derfor har det også været vigtigt for mig at besøge Irak igen. Jeg havde lejlighed til at takke de danske udsendte fra forsvaret og politiet for deres store indsats. De står i frontlinjen i den klare danske støtte til kampen mod ISIL. D

Regeringen lancerer nyt regionalt stabiliseringsprogram for Syrien og Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Udenrigsministeren og forsvarsministeren lancerer nu et nyt regionalt freds- og stabiliseringsprogram for Syrien og Irak, der dækker perioden 2019–2021. Formålet er at bidrage til en reduktion af regional usikkerhed, terrorisme, migration og den længerevarende flygtningekrise. Indsatserne vil imødekomme akutte stabiliseringsbehov og hjælpe til at sikre en varig fred i Irak og fremme en inklusiv politisk løsning på konflikten i Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Koalitionen imod ISIL har drevet terrororganisationen ud af langt de fleste af de områder, de kontrollerede. Vi kan være stolte af den rolle, det danske forsvar har spillet i den opgave. Men indsatsen er ikke slut. Hvis vi skal bekæmpe ekstremisme og terrorisme i det lange løb, og hvis vi skal forhindre nye flygtningestrømme, er der behov for en stærk og dedikeret stabiliseringsindsats. Ellers risikerer vi, at ISIL vender tilbage om kort tid. Derfor er jeg glad for, at vi i dag kan løfte sløret for et nyt stabilis

Nu åbnes der for forsøgsfiskeri af blåmuslinger i Storebælt13.12.2018 07:00Pressemeddelelse

Fra årsskiftet bliver det muligt at fiske blåmuslinger i nye områder som et forsøg. Det skal være med til at give overblik over muslingebestandene. Nu bliver det muligt at fiske efter blåmuslinger i helt nye områder i Storebælt, når fiskeriminister Eva Kjer Hansen åbner op for et forsøgsfiskeri i den nordlige del af Storebælt. Samtidig udvides de områder til muslingefiskeri, der allerede foregår på den østjyske kyst.