Djøf

Armslængden på spil i ny universitetslov

Del

Djøf kritiserer i høringssvar oplægget til en ny universitetslov, der giver ministeren for stor indflydelse på universiteternes ledelser.

- Uddannelsesministerens forslag til ny universitetslov er et opgør med den armlængde, der er en forudsætning for, at de danske universiteter kan være den politisk uafhængige varetager af brede samfundsmæssige hensyn, kritisk vidensskabende instans og dermed væsentlig bidragsyder til samfundets vidensniveau, som er og også fremover bør være deres særkende, siger Lisa Herold Ferbing, formand for Djøf.

Kritikken bliver fremsat i et høringssvar til den ny lov, der er afleveret til uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

- Det er tankevækkende, at man i en tid, hvor universiteterne mødes med tung politisk detailstyring og hyppige sparerunder, finder det betimeligt, at foreslå en udpegningsproces for eksterne bestyrelsesmedlemmer, som uddannelsesministeriet og/eller uddannelsesministeren spiller en meget aktiv rolle i, og som sågar implicerer en ministergodkendelse af bestyrelsesformanden, siger Lisa Herold Ferbing.

- Dermed signaleres en kurs overfor både eksisterende bestyrelser og over for universiteternes ansatte og studerende, der ganske modarbejder den tillidsopbygning mellem universiteterne og det politiske niveau, som der ses et aktuelt behov for – og som en lovændring i stedet kunne have været brugt som anledning til, fortsætter hun.

Djøf hæfter sig derfor særligt ved, at Uddannelsesministeren ved lovforslagets udpegningsproces netop nedtoner indflydelsen fra forskerne, underviserne og de studerende – for i stedet at øge eksterne parters og ministeriets/ministerens indflydelse

Djøf anbefaler i stedet for en model, der fastholder armlængden mellem det politiske system og universiteternes ledelser og som styrker ansatte og studerendes medinddragelse og medindflydelse. Kun dermed kan det – ganske fornuftige – ønske om at styrke brugen af udviklingskontrakterne, som lovforslaget også påpeger, reelt indfries.

- En god dialog fordrer to parter, der begge kan agere ubundet, og en konstruktiv dialog om mellem universiteternes ledelse og uddannelsesministeren om universiteternes strategiske retninger beror derfor netop på, at universitetsbestyrelsernes legitimitet ikke bekikkes af mistanker om politisk styring af deres sammensætning, slutter LIsa Herold Ferbing.

Lisa Herold Ferbing træffes for yderligere kommentarer ved henvendelse til Djøfs pressechef Torben Gross, 21 49 01 73.

Nøgleord

Vedhæftede filer

Information om Djøf

Djøf
Djøf
Gothersgade 133
1123 København K

33 95 97 00https://www.djoef.dk/

Djøf er den faglige organisation for jurister og jurastuderende samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende. Vi repræsenterer over 91.000 medlemmer, der arbejder på alle niveauer i det private og det offentlige i Danmark og udlandet.

Fælles for djøferne er deres centrale betydning for udviklingen og driften af såvel private virksomheder som offentlige organisationer. Djøferne løfter komplekse opgaver, der kræver analytiske evner og stor indsigt i nationale og internationale forhold. Djøfere varetager mange forskellige funktioner inden for ledelse, administration, økonomi, jura, kommunikation, HR, marketing, undervisning og forskning med mere.

Følg pressemeddelelser fra Djøf

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Djøf

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum