VIA University College

Årets VAF-Artist anerkendt af Statens Kunstfond med vigtigt legat

Del

I slut-april var Sara Koppel én af de 37 filmskabere og spilinstruktører i Danmark, der modtog det præstigefyldte arbejdslegat fra Statens Kunstfond. ”Hun er en af Danmarks absolutte enere inden for animation...”, og det er også derfor, at hun i år er valgt til VAF-Artist under Viborg Animation Festival. Festivalen kan opleves i Viborg 26. september-2. oktober, 2022.

Sara Koppel.
Sara Koppel.

Dansk ikon

Sara Koppel startede sin karriere i animation som skoletræt og rebelsk ung kvinde og en mulighed med praktik på et tegnestudie. Siden da har blyanten ikke forladt hendes hånd. Hendes traditionelle tilgang til animationsfaget, genkendelige kunstneriske udtryk og solide teknik, gør hende til et ikon i Dansk animation.

”I en tid hvor utrolig meget animation sker på computer, er det forfriskende at genopdage kunsthåndværket med en kunstner som Sara Koppel. Traditionelt har tegnefilm 12 billeder i sekundet og lavet med papir og blyant, og det er den teknik og tradition Sara dyrker, og mestrer til fulde”, fortæller Ditte Lundsgaard Nielsen, der er ansvarlig for filmprogram og VAF-Artist på Viborg Animation Festival.

Festivalens program præsenterer et bredt repertoire af Saras virke, fra selvstændige kortfilm til hendes nyeste AR-værker, dvs. illustrationer der kan opleves i augmented reality.

”For mig er animation at leve. At tegne tegninger på papir, se dem udfolde sig og blive levende mens de skabes er, for mig, en uendelig fryd. Illusionen af liv og bevægelser er en vidunderlig poetisk, sanselig og vild måde at udtrykke sig gennem. Det kan det hele. Det er tålmodighedskrævende livs-dedikation, som jeg aldrig vil undvære. At bruge Animationen til at delagtiggøre andre i sine tanker, drømme, abstraktioner over livet, er et stærkt redskab hvorigennem der er både plads til konkrete fortællinger & fabulerende fantasi”, udtaler Sara Koppel.

All Things Animated

Som altid byder festivalen på et væld af animationsoplevelser og indeholder events for både det brede publikum og branchefolk. Festivalens fire spor – Film, Culture, Industry, og børne/familie-sporet Animok – sørger for at præsentere animationens mange muligheder.

”Animationen er et fantastisk formidlingsmedium og kan vise os både kompleks videnskab, komplekse følelser og nye verdener. VAF er en showcase af de spændende udtryk og fortællinger, der ikke bare er ren underholdning, men som også er med til at sætte aktuelle temaer i perspektiv; noget som filmen Flugt meget smukt viste med sin succes sidste år. Festivalen præsenterer All Things Animated med et ambitiøst program, der så godt som viser alt hvad animation i øjeblikket berører, og italesætter de tematikker, der vedrører os alle” fortæller en begejstret Festivalleder, Jane Lyngbye Hvid Jensen.

Animationsbranchen har de seneste år været ikke bare succesfuld, men også i ekstrem vækst, og mediet benyttes inden for flere og flere brancher af både kommerciel, kunstnerisk og videnskabelig art. Med stort fokus i artistisk udtryk og håndværk belyses en brede vifte af anvendelsesmuligheder for animation under festivalugen.

Ny pris hylder formidlingen

Filmprogrammet er festivalens kerne, og her belønnes både kort- og fuldlængdefilm, og de kommercielle såvel som eksperimenterende.

Et nyt tiltag under festivalen er den nye filmpris VAF Best Commissioned Film. Her er der særligt fokus på animationens formidlingskraft og dens alsidighed som informerende og forklarende medie. Prisen uddeles sammen med Viborg Visuals; et nationalt samlingspunkt i Viborg, som har som hovedmål at tiltrække relevante partnere fra hele landet og danne en ramme om udvikling og promovering af digitale, visuelle formidlingsformater indenfor alle brancher.

”Viborg Visuals vil være med til at synliggøre og hylde animation og visuel storytelling, som skabes på baggrund af et konkret behov fra en kunde. Vi lægger særligt mærke til de værdiskabende elementer, og hvordan filmen modtages af brugerne, samt skaleringsmuligheder og økonomi – det er der, vi er eksperter”, forklarer Betina Engholm, Direktør for Viborg Visuals.

Udover Danmarks største animationsfestival huser Viborg også et rigt animationsmiljø i form af verdens fjerdebedste animationsskole; The Animation Workshop/VIA University College, den kreative virksomhedsklynge Arsenalet, og ikke mindst seneste skud på stammen Viborg Visuals.

VAF er Danmarks største animationsfestival og afholdes hvert år i uge 39

VAF mener, at animationskunstnere og animationshåndværket skal dyrkes, fejres og formidles. Det gøres gennem de fire festival-tracks; FILM, ANIMOK, CULTURE og INDUSTRY. Her tilbydes animationsrelaterede filmprogrammer, kulturelle events og faglige konferencer for både den brede befolkning, animationsbranchen og aftagere af animationsprodukter.

VAF skal rykke grænserne for animation og udfordre publikums og branchens opfattelsen af, hvad animation er – og kan. Det sker med festivalen som et udstillingsvindue for animationsmediets mange muligheder. Festivalen er fyldt med attraktive animationsoplevelser af høj kunstnerisk kvalitet og præsenterer dansk og international filmkultur til Viborgs borgere, samt animationsinteresserede fra hele landet.

VAF søger konstant at understøtte samarbejdsmuligheder og potentialer i animationsbranchen, både nationalt og på tværs på tværs af landegrænser. Der arbejdes for at udvikle kapacitet og kompetencer i branchen samt synliggøre animationens potentialer for aftagere af branchens produkter. Her er der særligt fokus på events, der understøtter, fremdyrker og promoverer den danske talentmasse

VAF er All things Animated!

Nøgleord

Kontakter

Jane Lyngbye Hvid Jensen
Festivalleder, Viborg animation Festival
E: jlhj@via.dk

Ditte Lundsgaard Nielsen
Programansvarlig for Film og Animok, Viborg Animation Festival
E: dlun@via.dk

Betina Englholm
Direktør Viborg Visuals
E: betina@viborgvisuals.dk

Sandra Brunkow Simonsen
PR and Kommunikation, Viborg Animation Festival
E: Sbus@via.dk

Billeder

Sara Koppel.
Sara Koppel.
Download

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

Fakta om VIA University College:

  • VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
  • VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
  • VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
  • VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
  • VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
  • VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.

Læs mere om VIA University College på www.via.dk

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum