Deloitte

Årets skolestart koster 1.386 kr.

Del

Nyt udstyr og tøj sender forældrene til lommerne

DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S

København, 18. august 2016

Skoletaske, penalhus, papirvarer, skriveredskaber, madkasse, it-udstyr og nyt tøj, der passer i stilen. Det er langt fra billigt at gøre børnene klar til skolestart. I gennemsnit bruger danske forældre 1.386 kr. i år på udstyr og garderobe, og 17 pct. af børnene får, hvad de peger på. Det viser helt nye tal fra Deloitte.

- Skolestart har til alle tider været udgiftstung for forældre, som naturligvis skal sørge for, at børnene er klar til det nye år. Der er ingen tvivl om, at det luner godt hos boghandlere, lædervareforretninger og andre af de butikker, der står klar med det rigtige udvalg, siger forbrugerekspert i Deloitte Peter Mølkjær.

De 1.386 kr. dækker over en gennemsnitlig udgift på 569 kr. til tøj og sko samt 816 kr. til diverse udstyr.

- Når udstyr i dag fylder en stor del af budgettet, er det ikke mindst fordi, det mange steder forventes, at børnene fx stiller med PC eller tablet i skolen. Den slags er naturligvis en flerårig investering, som man foretager i familien. For nogle familier er det en væsentlig udskrivning, siger Peter Mølkjær.

Der er da også stor forskel på danske forældres tilgang til skolestart. Nogle genbruger så meget som overhovedet muligt, mens andre lader børnene få, hvad de peger på.

- I alt siger 17 pct. af forældrene, at de køber udstyr og tøj i det omfang, som børnene ønsker det. I den anden ende af spektret siger et tilsvarende antal, at de kun køber det mest nødvendige og i stedet genbruger alt det, der overhovedet kan genbruges. Det er ikke nødvendigvis blot et udslag af økonomiske forskelle, men i mange tilfælde også en spørgsmål om holdning, siger Peter Mølkjær.

De mest genbrugsvenlige forældre findes da også i hovedstadsområdet, hvor 26 pct. vælger genbrug mod kun 13 pct. i resten af landet. Det overrasker ikke Peter Mølkjær:

- Generelt mangler hovedstadens familier ikke penge. Til gengæld har mange en stærk holdning til alt, hvad der hedder bæredygtighed og genbrug. Her kan det ligefrem være smart at troppe op i skolen med den hullede taske og de udtrådte sko. Skolestart er jo altså også en kærkommen anledning til at vise sin personlige stil.

Blot 6 pct. af forældrene siger i undersøgelsen, at de lader pungen blive i lommen og i stedet lader børnene klare sig med skoleudstyret fra sidste år.

Fakta:

- 816 kr. pr. barn bruger danske forældre i år på udstyr til skolestart, herunder skoletaske, penalhus, skolebøger, mapper, papirvarer, skriveredskaber, madkasse samt it-udstyr som fx lommeregner, tablet eller PC

- 569 kr. pr. barn bruger danske forældre i år på tøj og sko til skolestart

17 pct. af forældrene køber nyt udstyr og tøj, såfremt deres barn ønsker det

64 pct. køber kun udstyr og tøj, hvis der er brug for det

16 pct. genbruger så meget som overhovedet muligt

Tallene er baseret på interview med i alt 167 forældre, der har hjemmeboende børn mellem 5 og 18 år. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.

Nøgleord

Kontakter

Peter Mølkjær
Tlf. +45 21 60 21 74
pmoelkjaer@deloitte.dk

Billeder

DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
Download
Peter Mølkjær
Peter Mølkjær
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Peter Mølkjær er partner i Deloitte og ekspert i forbrug og forbrugsvaner.

Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum