ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

Appel til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg: Stop de urimelige sager om transportegnethed ved dyretransport

Del

ITD har haft foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for at diskutere et stop for flere hundrede verserende sager om transportegnethed for dyretransporter mod chauffører og vognmænd.

Ved et foretræde den 28. januar 2021 for politikerne i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har ITD opfordret politikerne i udvalget til at sikre retfærdighed og konkret at presse på for at revurdere sager mod danske chauffører og vognmænd, der er blevet anklaget for at have overtrådt reglerne om transportegnethed af dyr mellem 2017 og 1. oktober 2020.

Baggrunden er, at mange chauffører står anklaget for noget, et bredt politisk flertal siden oktober 2020 er enige om, de ikke skal holdes ansvarlige for. Imidlertid har der i perioden mellem 2017 og oktober 2020 ophobet sig et større antal retssager mod chauffører i forbindelse med transport af levende grise.

Sagerne handler om dyrenes transportegnethed, hvor dyrene ved ankomsten til slagteriet har haft skader. Det er skader, som chauffør og vognmand er blevet gjort ansvarlige for, selvom dyrene i langt de fleste tilfælde allerede havde skaderne, da de kom på lastbilen. For det er svært – ja, praktisk taget næsten umuligt – for selv en højtuddannet og professionel dyretransportør og chauffør at scanne hvert enkelt af de hundredvis af grise, der typisk bliver lastet på bilen. Derfor bør afgørelsen om et dyrs transportegnethed som udgangspunkt ligge hos producenten.

– Målt efter antal transporterede dyr har danske vognmænd og chauffører relativt set ganske få tilfælde af sager om transportegnethed, idet det drejer sig om mindre end en tiendedel promille af de millioner af grise, der hvert år transporteres herhjemme. Det bringer Danmark helt i top, hvad angår sikkerhed og dyrevelfærd i forhold til andre europæiske lande. Så meget desto mere forunderligt er det, at flere hundrede chauffører fortsat er politisigtet for sager, der ligger før oktober 2020 – sager som de i dag som udgangspunkt ikke ville være blevet anklaget for, siger chefkonsulent Anders Jessen, der deltog i foretrædet på vegne af ITD. Med på mødet deltog også SPF-Danmark, der er verdens største transportør af avlsgrise og smågrise.

Meldingen fra ITD og SPF blev vel modtaget af medlemmerne i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, og René Christensen, Dansk Folkeparti, vil nu på udvalgets vegne bede Fødevareminister Rasmus Prehn (S) om en kommentar til sagen.

Kontakter

Information om ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport
Lyren 1
6330 Padborg

7467 1233http://itd.dk/

ITD er en privat brancheorganisation for de professionelle transport- og logistikvirksomheder. Vi rådgiver og skaber netværk for vores 700 medlemsvirksomheder. Vi varetager transport- og logistikbranchens interesser politisk nationalt og internationalt. Vi giver samtidig medlemsvirksomhederne målrettede værktøjer, som gør en positiv forskel i den travle transportørs hverdag.

Følg pressemeddelelser fra ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

Pink trailere sætter trafiksikkerhed på agendaen28.1.2021 08:30:59 CETPressemeddelelse

Fokus på trafiksikkerhed er med til at redde liv. Derfor starter ITD en ny kampagne ”Bliv væk fra lastbilens højre fordæk” om højresvingsulykker og mere tryghed i trafikken. Kampagnen starter i dag og slutter til maj. 19 ITD-medlemsvirksomheder kører med pink trailere, hvor budskabet til alle trafikanter er, at de skal holde sig væk fra lastbilens højre fordæk. ”Bliv væk fra lastbilens højre fordæk” er en del af ITD’s nationale trafiksikkerhedskampagne ”Lastbilkaravanen”.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum