Apotekerne melder klar til at corona-vaccinere
”Der er ingen grund til at sende vaccination mod Covid-19 i udbud blandt store private aktører, måske uden vaccinationserfaring, når man blot kan trække på de eksisterende sundhedsaktører, der normalt løfter opgaven. Vi har lige set, hvor godt det er gået med influenzavaccinationen. Apotekerne er klar til at vaccinere, og vi kan gå i gang med meget kort varsel. Derfor har vi opfordret myndighederne til at anvende den kendte vaccinationsmodel.”
Det siger Jesper Gulev Larsen, der er formand for Danmarks Apotekerforening. Han undrer sig over, at regionerne med et EU-udbud vil centralisere vaccinationsopgaven til uprøvede private aktører uden for sundhedsvæsenet, når den uden problemer og på tryggeste vis kan løftes af de praktiserende læger, apotekerne og øvrige eksisterende vaccinationsklinikker – de samme, der netop har gennemført den storstilede vaccinationsindsats mod influenza. Her blev 1,4 mio. danskere på 5-6 uger vaccineret mod influenza.
Den centralistiske model, regionerne lægger op til, stiller eksempelvis krav om, at man skal have en egenkapital på 20 mio. kr. for at byde ind på opgaven. Dermed er det kun større virksomheder, der kan være med, og det udelukker eksempelvis de lokale apoteker, hvor store dele af personalet i forvejen er uddannede vaccinatører.
Det mener Jesper Gulev Larsen er ærgerligt, og han er uforstående over for, hvorfor regionerne ønsker at centralisere tilbuddet om coronavaccination i eksempelvis stadions eller store telte i stedet for at lade det foregå tæt på, hvor folk bor. Han mener ikke, at det er kapacitetsproblemer, der vil stå i vejen for en mere decentral løsning:
”I den netop afsluttede sæson for influenzavaccination vaccinerede apotekerne på kort tid 250.000 borgere på 350 apoteker fordelt over hele landet. Det antal kan helt sikkert øges væsentligt. Apotekerne er kendetegnet ved at have høj sundhedsfaglig kompetence, stor tilgængelighed, stor fleksibilitet og lange åbningstider. Så det vil være et stort plus for borgerne, hvis de kan gå ind på det lokale apotek i nærområdet og få deres prik mod Covid-19.”
Apotekerforeningens formand peger endvidere på, at apotekerne i mange andre lande, bl.a. England, Irland, Frankrig, USA, Australien og Canada, er en naturlig del af vaccinationsprogrammet.
”Andre lande trækker altså på det eksisterende sundhedsvæsen – herunder de praktiserende læger, apotekerne og eksisterende vaccinationsklinikker. Det vil jeg også opfordre til, at man gør i Danmark.”
Danmarks Apotekerforening har på den baggrund henvendt sig til Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen med en opfordring til at gentænke processen.
Information om Danmarks Apotekerforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Apotekerforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Apotekerforening
Lars Pram bliver ny adm. direktør for Danmarks Apotekerforening30.6.2025 14:00:58 CEST | Pressemeddelelse
Apotekerforeningen får en erfaren topleder med massiv erfaring fra organisationsverdenen, når Lars Pram 1. oktober 2025 tiltræder som ny direktør.
Hver dansker bruger for 5.000 kr. medicin om året6.5.2025 14:58:54 CEST | Pressemeddelelse
Vores medicinforbrug steg i 2024, men udgifterne til medicintilskud faldt.
Administrerende direktør Anders Kretzschmar går på pension7.2.2025 09:13:36 CET | Pressemeddelelse
Anders Kretzschmar har besluttet at gå på pension efter 21 år som administrerende direktør for Danmarks Apotekerforening.
Husk at tjekke om recepten er udløbet19.12.2024 04:50:00 CET | Pressemeddelelse
Lægevagter og akuttelefoner skal ikke belastes med opkald om receptfornyelse i de travle helligdage. Derfor opfordres alle til at tjekke deres recepter og få dem fornyet, inden lægen går på ferie. Står man i en akut situation, kan apoteket ofte hjælpe med genordination.
Abonnementsordning på medicin får penge til en foranalyse22.11.2024 08:58:54 CET | Pressemeddelelse
Der er en social slagside i det nuværende tilskudssystem til medicin. Når tilskuddet en gang om året nulstilles, så borgeren skal betale hele regningen selv, kommer mange i klemme. Derfor er det ifølge apotekernes formand glædeligt, at der nu er afsat penge til en forundersøgelse af, hvad det kræver at udvikle en digital abonnementsordning på medicin, der udjævner tilskuddet over hele året.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum