Salling Group

Antibiotikafri dansk gris storsælger

Del

På rekordtid har danskerne taget en helt ny grisetype til sig. For første gang har danskerne nemlig kunnet købe kød fra grise opdrættet helt uden brug af antibiotika, og den nye gris hitter allerede på spisebordet

Antibiotikafri gris med mærkat
Antibiotikafri gris med mærkat

Danskerne har sat gaflen i en ny slags gris. En revolutionerende fodertype betyder, at grisene kan opdrættes helt uden brug af antibiotika, og i denne uge har forbrugere landet over for første gang kunnet finde kødet i køledisken. Dansk kød fra grise med langt færre sygedage falder tilsyneladende i danskernes smag, for den nye grisetype storsælger allerede.

To nøje udvalgte jyske landmænd har indtil videre omlagt produktionen og leverer kød fra grise opdrættet uden brug af antibiotika til kølediskene i Bilka. Den markante efterspørgsel på kødet betyder, at flere landmænd godt kan begynde at overveje at omlægge deres produktion, hvis butikkerne på sigt skal kunne følge med den store interesse, der er blandt danskerne for grillkoteletter og nakkekoteletter fra svin, der aldrig har set skyggen af antibiotika.

Bilkas direktør Mark H. Nielsen glæder sig over, at Bilka går forrest med en variant, som ikke før er blevet forhandlet på det danske marked.

- Danmark er et foregangsland inden for svineproduktion. Vi vil i Bilka gerne tage skridtet videre og bakke op om en ny opdrætsmetode, der kan holde grisene sunde og raske, så antibiotika næsten helt kan undgås, siger Mark H. Nielsen, der ser frem til at tilbyde kunderne en ny valgmulighed, når de er på udkig efter kød til aftensmaden.

Det nye koncept med kød fra grise opdrættet uden brug af antibiotika udspringer af et strategisk samarbejde mellem hypermarkedskæden Bilka og fødevaregrossisten Tamaco.

- Bilka har længe kigget efter producenter, der har en anden måde at opdrætte svin på. Ved at bakke op om denne type opdræt kan vi være med til at sænke antibiotikaforbruget helt generelt i Danmark, forklarer Bilkas direktør.

Foderet gør forskellen
Normalt er både konventionelt og økologisk svinekød uden rester af antibiotika, når det ligger i de danske kølediske. Det skyldes, at de grise, der behandles med antibiotika under opdrættet, først slagtes, når antibiotikaen er ude af kroppen. Den nye grisetype handler derfor om helt at undgå brug af antibiotika under selve opdrættet. Her ligger hele forskellen i foderet, lyder det fra direktør i Tamaco, Karsten Deibjerg Kristensen.

- Vi giver grisene fermenteret foder. Det har lidt samme effekt, som når mange af os spiser yoghurt for at have en balanceret tarmflora. I foderet bruger vi fermenteret raps og tang, der går ind og styrker grisenes immunforsvar, så de ikke bliver syge, siger Karsten Deibjerg Kristensen og understreger, at skulle en gris blive syg med en bakteriel infektion, bliver den naturligvis behandlet, men den sælges så ikke med mærkatet ”Opdrættet uden brug af antibiotika”.

I første omgang bliver den nye grisetype udelukkende solgt i Bilka, men allerede fra næste weekend findes den både i Bilka og føtex.

Yderligere informationer om kød fra grise opdrættet uden brug af antibiotika:

  • European Protein A/S i Jylland har udviklet foderet til grise opdrættet uden brug af antibiotika
  • De to landmænd, Poul Jensen og Thomas Jessen, der har omlagt deres griseproduktion til denne opdrætsmetode, har gårde i Jylland
  • Ved denne opdrætsmetode øremærkes alle grise med påskriften antibiotikafri ved fødsel. Hvis øremærkerne ryger af, eller hvis en gris skal behandles med antibiotika, ryger grisen ud af produktionen og slagtes i stedet som almindeligt slagtesvin
  • Til en start kan landmændene levere omkring 70 grise ugentligt til Dansk Supermarked Group, som Bilka og føtex er en del af
  • Alt kød, der forhandles i Danmark, er antibiotikafrit, da svinene først slagtes, når antibiotikaen er ude af kroppen efter en karantæneperiode
  • De to jyske landmænd, der har omlagt produktionen til denne opdrætsmetode, skal leve op til kravene om, at højst 10 % af grisene må behandles med antibiotika. Disse max. 10 % af dyrene må naturligvis ikke sælges med mærkatet ”Opdrættet uden brug af antibiotika”
  • Dansk Supermarked Groups samarbejdspartner i dette projekt er Tamaco.
    Tamaco er et 50 år gammelt handelsselskab. Hovedkontoret ligger i Hasselager ved Aarhus. Selskabet er blandt andet specialiseret i at handle med kød og gerne fra landmænd, hvor der stilles særlige krav til produktionsmetoden.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Antibiotikafri gris med mærkat
Antibiotikafri gris med mærkat
Download
Antibiotikafri gris
Antibiotikafri gris
Download

Information om Salling Group

Salling Group
Salling Group
Rosbjergvej 33
8220 Brabrand

87 78 50 00https://sallinggroup.com/

Med kæder som føtex, Bilka, Netto, Salling og Wupti arbejder vi i Salling Group for at gøre hverdagen bedre gennem gode indkøbsoplevelser, muligheder for job i hele landet og lettere vej til en ansvarlig livsstil. Flere end 50.000 dedikerede kolleger i Tyskland, Polen, Sverige og Danmark servicerer hver uge 11 millioner kunder.

Fordi vi er 100 % ejet af Salling Fondene år, går en del af vores overskud tilbage til samfundet. Siden 2012 har Salling Fondene doneret mere end 850 mio. kr. til uddannelse, kultur, sport, socialt arbejde og andre gode formål.

Følg pressemeddelelser fra Salling Group

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Salling Group

Ny undersøgelse: Stort flertal af danskerne vil have tobakken skjult23.10.2018 07:40pressemeddelelse

En ny undersøgelse viser, at et stort flertal på 71 procent af danskerne bakker op om, at butikkerne skjuler tobak og cigaretter. Metoden bygger på gode erfaringer fra udlandet og anbefales af Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lægeforeningen, for at forhindre unge i at blive rygere. Et flertal af danskerne er også parate til at gøre det lovpligtigt at gemme cigaretterne væk. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge, og halvdelen af dem, der bliver ved, ender med at dø af det.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum