Antibiotika giver svækket afkom
Nyt studie: Zebrafisk kan få svækket deres immunforsvar, hvis en af deres forældre eller bedsteforældre har været eksponeret for antibiotika. Et eksempel på, at antibiotika kan have uønskede effekter i flere generationer.

Engang blev antibiotika udråbt som verdens redning. I dag frygter forskere, at antibiotika kan blive en trussel mod verdenssundheden og miljøet.
Vi har nemlig brugt antibiotika i så store doser og så ofte, at flere og flere af os bliver resistente, og dermed kan ellers helt almindelige betændelser blive livstruende for os.
I de senere år har forskning også vist, at selve det at være eksponeret for antibiotika kan have en negativ effekt; både på den organisme, som eksponeres, og for organismens efterkommere.
Og vi er mange, både mennesker og dyr, der er eksponeret for antibiotika. Antibiotika bliver nemlig tit fundet i spildevand, grundvand, overfladevand og endda i flaskevand og er dermed vanskeligt ikke at komme i kontakt med.
- Godt nok er antibiotikas halveringstid ganske kort – det er ude af vandet igen efter timer eller dage – men der slipper kontinuerligt store mængder ud i vores vand, og derfor betragter vi antibiotika som en vedvarende vandforurening, siger Elvis Genbo Xu, der er ekspert i økotoksikologi, adjunkt og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet.
Han har netop været med til at udgive et studie af antibiotikas uønskede effekt i det videnskabelige tidsskrift Environmental Science & Technology. Det tager udgangspunkt i, at forskere i de senere år er begyndt at opdage, at antibiotika kan have en skadelig effekt på efterkommerne af de individer, der eksponeres for stofferne.
Mere udsat for sygdomme
- I dette studie har vi undersøgt afkommet af zebrafisk, der var eksponeret for CTC, som er et almindeligt antiboitika. Eksperimentets CTC-koncentrationer svarede til de koncentrationer, som vildtlevende organismer kan møde i naturen. Vi kan se, at den unge generation, altså afkommet, er dårligere til at bekæmpe bakterier og i det hele taget har et svagere immunforsvar end forældre-generationen, forklar Elvis Genbo Xu.
Mere specifikt viser studiet, at første generation af zebrafisk, født af CTC-eksponerede forældre, havde svækket antibakterie-forsvar, og at antallet af deres immunceller faldt. Det sidste gjaldt også for tredje generation. Når en organismes immunforsvar svækkes, bliver organismen dårligere til at bekæmpe virus og bakterier og dermed mere udsat for sygdomme.
Tidligere forskning har vist, at hannerne blandt såkaldte falske skorpioner (Cordylochernes scorpioides) får dårligere sædkvalitet, når deres fædre har været eksponeret for antibiotikummet tetracyclin: antallet af levedygtige sædceller faldt med 25 pct.
Uddrag fra den videnskabelige artikel om antibiotika:
Fra 2000 til 2015 steg verdens forbrug af antibiotika med 65 pct. fra 21,1 milliard daglige doser til 34,8 mia. Hvert år dør mere end 700.000 mennesker som følge af antibiotikaresistens; et tal, der ventes at stige til 10 mio. i 2050.
Kontakter
Elvis Genbo Xu er økotoksikolog og forskningsleder på Biologisk Institut. Hans forskning støttes af Danmarks Frie Forskningsfond.
Email: elvis@biology.sdu.dk. Telefon: 6550 8469.
https://portal.findresearcher.sdu.dk/en/persons/elvis
birgitte svennevigJournalist, kommunikationsmedarbejderDet Naturvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet
Tlf:27598679birs@sdu.dkBilleder

Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nu begynder den største undersøgelse nogensinde af grønlandske bevægelsesvaner20.5.2022 09:09:12 CEST | Pressemeddelelse
7.500 borgere over hele Grønland modtager i disse dage et spørgeskema i e-Boks om deres bevægelsesvaner fra forskningsprojektet Grønland i Bevægelse.
Nu sker det: Verdens første Robotcenter for store konstruktioner på Odense Havn skydes i gang16.5.2022 15:54:17 CEST | Pressemeddelelse
Selvom centret først står færdigt i 2025, så skyder det nye danske robotcenter Large Structure Production (LSP) sine aktiviteter i gang allerede i morgen, tirsdag d.17. maj. Det sker ved et kick-off-arrangement på Odense Havn med deltagelse af bl.a. professor ved SDU, Christian Schlette og adm. direktør for Bladt Industries, Anders Søe-Jensen.
Astronomer afslører det første billede af det sorte hul i hjertet af vores galakse12.5.2022 15:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Astronomer har præsenteret det første billede af det supertunge sorte hul i midten af vores egen galakse, Mælkevejen. Dette resultat er et markant bevis på, at objektet rent faktisk er et sort hul, og giver værdifulde ledetråde om, hvordan sådanne giganter, som man mener befinder sig i centrum af de fleste galakser, fungerer.
The Lancet: Odense er i verdenseliten som sund og bæredygtig by12.5.2022 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I en rapport fra det ansete videnskabelige tidsskrift The Lancet Global Health rangerer Odense som en af verdens sundeste og mest bæredygtige byer i sammenligning med 25 byer i 19 lande verden over.
Hvorfor går du ikke til lægen?11.5.2022 14:41:53 CEST | Pressemeddelelse
I disse dage modtager 150.000 danskere spørgsmål om symptomer, hvordan de går til læge og om deres erfaringer med sundhedsvæsenet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum