PlanBørnefonden

Anja Leighton modtager PlanBørnefondens Pigepris 2019

Del
Modet til at råbe op og gøre opmærksom på de giftige kønsroller ved de såkaldte ”puttemiddage” på gymnasierne gør Anja Leighton til en fortjent modtager af PlanBørnefondens Pigepris.
Foto: PlanBørnefonden/Niels Busch
Foto: PlanBørnefonden/Niels Busch

På FN’s Internationale Pigedag den 11. oktober, fik Anja Leighton overrakt prisen i forbindelse med et arrangement på Gasværksvejens Skole i København. Forinden havde H.K.H. Kronprinsessen holdt tale for skolens ældste elever om vigtigheden af at sikre pigers ret til at gå i skole sammen med 14-årige Farzana fra Bangladesh. Netop Farzana fik æren af at overrække Pigeprisen til en stolt Anja Leighton:

”Det betyder så meget for mig. Det viser mig, at der er prominente figurer indenfor pigers rettigheder i Danmark (juryen bag prisen), som anerkender mit arbejde. Det går op for mig, at der er flere, end jeg regnede med, som har hørt min stemme og lytter til mine synspunkter. Og er jeg helt vildt stolt af, at denne debat har bragt voldtægtskultur og sexistiske magtstrukturer blandt unge på dagsordenen, og at de problemer nu betragtes som reelle af mange flere.”

Anja Leighton blev landskendt, da hun i 2018 stod frem og fortalte, hvordan hun som bare 15-årig førsteårselev på gymnasiet blev nomineret til en audition, som kunne give adgang til at deltage i en såkaldt ”puttemiddag”. Foran cirka 90 drenge skulle hun smide sin bluse og gennemgå fysiske ritualer, og til selve middagen var der påklædningskrav om kort nederdel, hvid skjorte, høje hæle og rødt undertøj. Anja og de andre piger havde fået at vide, at det var et ærefuldt privilegium at blive udvalgt. Men det var i stedet et ekstremt krænkende og ydmygende forløb foranlediget af traditioner og et tungt forventningspres.

Anja Leighton skrev efterfølgende bogen ”Ikke kun til pynt – Et Søstermanifest” (2018) og påpeger, at der ikke skal være krav til, at man skal være på en bestemt måde for at kunne være med. Og dette gælder også for drenge og mænd, som kan føle samme forventningspres om at skulle indordne sig kulturelle mønstre og normbaseret, kønslig adfærd.

Lang vej til ligestilling
En jury bestående af blandt andre forfatter Renée Toft Simonsen og PlanBørnefondens bestyrelsesformand, Stine Bosse, har peget på Anja som vinder for at støtte op om og anerkende hendes kamp. De fremhæver Anjas ekstreme mod og aktuelle stemme i kønsdebatten som vigtige årsager til, at hun får prisen. Anja har turde italesætte et ekstremt vigtigt, men også et meget sårbart emne; at piger i en tidlig alder sættes i bås og gøres til objekter uden stemmer. Anja synliggør en konkret kønsproblematik og sætter dermed kønsstereotyp ulighed i øjenhøjde og illustrerer, at Danmark har lang vej igen med ligestillingsarbejdet.

Anja Leighton er dog ikke i tvivl om, at hendes kamp har været med til at rykke ligestillingen i den rigtige retning:

”Jeg er sindssygt stolt af den meddelelse, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet sendte til gymnasierne om, at de forventer skolerne skrider ind med konkrete sanktioner overfor den grænseoverskridende adfærd, selvom den finder sted i fritiden. I år har flere af rektorerne på gymnasierne i Nordsjælland også været ude at sige, de er klar til at skride ind med sanktioner overfor puttemiddage. Det rører også mit hjerte, når jeg får beskeder fra unge mennesker, der har læst mine interviews og udtalelser. De skriver blandt andet, hvordan det har sat gang i tankerne hos dem og fået dem til at forstå, hvorfor de bliver udsat for den slags adfærd. Det er det vildeste, når jeg på den måde kan mærke, det gør en forskel.”

Med prisen følger også et beløb på 25.000 kroner doneret af Søstrene Grene.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: PlanBørnefonden/Niels Busch
Foto: PlanBørnefonden/Niels Busch
Download

Information om PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
PlanBørnefonden
Mimersgade 47, 4.
2200 København N

+45 70 22 12 11https://planbornefonden.dk

PlanBørnefonden er Danmarks største privatfinansierede børnerettighedsorganisation. Størrelse og styrke er afgørende, når vi hver dag kæmper for at sikre børns og unges rettigheder og muligheder i verdens mest skrøbelige områder – og specielt for pigerne, der er særlig ramt af ulighed og har få og ringe fremtidsmuligheder.

Gennem en partnerskabsaftale med Danida støtter vi unge i otte afrikanske lande med at forbedre deres områder.

PlanBørnefonden er en del af Plan International, som er en af verdens ældste og største organisationer med fokus på børns rettigheder. Vi er til stede i flere end 70 lande i Afrika, Asien og Latinamerika.

Vi arbejder benhårdt for at børn kan klare sig, uanset hvor de er født og hvilket køn de har. At piger og drenge har samme gode muligheder og vilkår i livet er fundamentet for, at de i fremtiden sammen kan bygge et bedre lokalsamfund. Vi arbejder langsigtet med bæredygtig udvikling, så udsatte og skrøbelige samfund kan vokse sig stærke og stabile.

Vi er medlem af brancheorganisationen for indsamlingsorganisationer, ISOBRO.

Følg pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

PlanBørnefonden sætter rekord i en krisetid21.11.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

PlanBørnefonden har i 2022/2023 indsamlet og uddelt flere penge end nogensinde før, med et indsamlingsresultat på 474,1 mio. kr. Heraf er 91,9 procent gået til fondens formål. Med det resultat har fonden hjulpet mere end 850.000 børn, unge og voksne det seneste år med indsatser indenfor bl.a. uddannelse, jobskabelse, vand og sundhed. Siden 2019 har PlanBørnefonden haft en vækst i årlige indsamlinger på næsten 200 millioner og har i 2023 en samlet programportefølje for 1,3 milliarder kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye