Andreas Mogensens rejse ud i rummet skal bringe flere tættere på forskningens verden
10… 9… 8… til august begynder nedtællingen på Kennedy Space Center i Florida USA, når Andreas Mogensen skal på sin anden mission i rummet. Men også nede på jorden bliver der høj aktivitet i forbindelse med missionen.
Et nyt samarbejde, der er blevet døbt ”Rumrejsen”, skal øge børn og unges interesse og nysgerrighed for videnskab, teknologi, ingeniørkunst og matematik (STEM). Ved dagens kick off-event i Industriens Hus præsenteres de undervisnings- og formidlingsevents, der skal afholdes før, under og efter, at Andreas Mogensen er på ISS.
På den internationale rumstation ISS skal Andreas Mogensen udføre en række danske forsøg. Han skal blandt andet undersøge kæmpelyn i atmosfæren og lave 3D-print i metal i vægtløshed.
Nede på jorden skal børn og unge blandt andet prøve kræfter med at udvikle fremtidens rumstation, undersøge hvad der skal til for at blive astronaut, og hvordan man kan komme til at udvikle udstyr til rummissioner og klimaforskning.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Andreas Mogensen rejser hundredvis af kilometer ud i rummet for at finde svar på nogle af de spørgsmål, vi stiller hernede på jorden. Det er spørgsmål om klimaforandringer eller landets sikkerhed, og vores samfund har i høj grad brug for den nysgerrighed og søgen efter ny viden, som missionen repræsenterer. Som uddannelses- og forskningsminister er jeg optaget af, at Huginn-missionen bliver en inspiration for mange. Både til at følge deres ambitioner uanset hvor høje, de må være, og til at søge svar på deres spørgsmål uanset hvor krævende, det må blive.
Adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, siger:
- Danske virksomheder sender allerede nu afgørende teknologi ud af atmosfæren, teknologi, som kan være med til at afvæbne store kriser og f.eks. skabe mere rent drikkevand. Derfor skal vi selvfølgelig blive ved med at sætte skub på dansk forskning, virksomheder og studerende indenfor naturvidenskaben. For det gør os ikke alene klogere på det ydre rum, det hjælper os også med at gøre vores verden grønnere og bedre rustet til fremtiden.
Fakta
- ”Rumrejsen” er et samarbejde mellem en række forskellige aktører og udspringer af arbejdet i Space Exploration Danmark partnerskabet. Styregruppen består af repræsentanter fra UFM, DTU, Astra, Naturvidenskabernes Hus, Danske Universiteter, Danmarks Tekniske Museum og DI.
- Formålet med partnerskabet er at understøtte STEM aktiviteter i grundskolen og på gymnasieniveau og generel formidling, der udnytter missionen. Partnerskabet sekretariatsbetjenes af DTU og støttes bl.a. af fondsmidler.
- Andreas Mogensen opsendes efter planen i august 2023 med SpaceX fra Kennedy Space Center i Florida.
Læs mere om de danske 10 forsøg, Andreas Mogensen skal gennemføre på ISS
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Information om Uddannelses- og Forskningsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Erfaren forskningsleder skal stå i spidsen for den nye magtudredning28.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen bliver forskningsleder for den nye magtudredning. Samtlige partier i Folketinget blev sidste år enige om, at der skal laves en ny magtudredning. Forskningsprojektet skal bl.a. undersøge teknologiens og mediernes udvikling og betydning for folkestyrets vilkår.
Uddannelses- og forskningsministeren deltager i EU-rådsmøde for at drøfte internationalt forskningssamarbejde23.5.2023 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Bruxelles for at deltage i et EU-rådsmøde. Her skal ministeren sammen med sine europæiske ministerkollegaer bl.a. drøfte udfordringerne med internationalt forskningssamarbejde i den aktuelle geopolitiske situation.
Justeret udflytningsaftale giver friere rammer til placering af uddannelser4.5.2023 15:04:49 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt politisk flertal har vedtaget en justering af aftalen om udflytning af uddannelser, der blandt andet giver professionshøjskolerne friere rammer til at placere uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver, hvor der er flest ansøgere.
Stærk formidling af krigen i Ukraine: Her er vinderen af Forskningskommunikationsprisen 202327.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange danskere har morgen og aften hørt Flemming Splidsboels stemme i mediedækningen af Ruslands invasion af Ukraine. Med sin stærke videnskabelige stemme har Splidsboel formået at informere danskere om krigen, så det er relevant for os alle. Derfor vinder han Forskningskommunikationsprisen som en hæder for særlig god formidling, som skaber opmærksomhed om et forskningsemne.
Presseinvitation: Årets vinder af Forskningskommunikationsprisen afsløres25.4.2023 09:01:31 CEST | Presseinvitation
Torsdag den 27. april overrækker uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund Forskningskommunikationsprisen 2023 til en forsker, der har været særlig dygtig til at formidle sin forskning til den brede befolkning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum