AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Flere medlemmer i fagforeningerne mindsker uligheden

Del

Den fattigste halvdel af den danske befolkning sidder kun på 23 procent af de samlede indkomster, men sammenlignet med andre lande i OECD er det faktisk en høj andel. Ny beregning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at den relativt høje indkomstandel for de fattigste kan tilskrives en høj grad af faglig organisering blandt danske lønmodtagere.

ARBEJDSMARKED

Når flere lønmodtagere melder sig ind i fagforeninger, falder uligheden. Det viser Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i ny analyse.

En beregning lavet på baggrund af data fra 17 OECD-lande i perioden 1995 til 2018 viser, at når organisationsgraden stiger med 10 procentpoint, så vokser den andel af indkomsterne, som tilfalder den fattigste halvdel af befolkningen, med 3,6 procent.

”Vores analyse viser, at antallet af fagforeningsmedlemmer har en signifikant betydning for, hvor stor en del af indkomsterne i et samfund, der tilfalder den fattigste halvdel af befolkningen. Når lønmodtagerne står sammen, kan de kræve ordentlige lønninger, og så falder uligheden,” siger Jon Nielsen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”De her resultater bakkes op af forskningslitteraturen, og det, der driver effekten, er formentlig det stærke kollektive overenskomstsystem. Det tyder analyser fra OECD blandt andet på. Så de her resultater understreger vigtigheden af, at flere melder sig ind i en overenskomstbærende fagforening,” siger Jon Nielsen.

Læs analyse her


Fakta

  • I Danmark er to ud af tre på arbejdsmarkedet medlemmer af en fagforening. Det er det næsthøjeste niveau i OECD og kun overgået af Island.
  • 23,4 procent af danskernes samlede indkomster tilfalder den fattigste halvdel af befolkningen. Til sammenligning tilfalder 13,5 procent af de samlede indkomster i USA den fattigste halvdel af den amerikanske befolkning.

Om analysen

  • Analysen viser en signifikant sammenhæng mellem, hvor meget af indkomsten der tilfalder den fattigste halvdel af befolkningen, og hvor mange af de beskæftigede der er medlem af en fagforening.
  • I analysen er der taget højde for andre faktorer, som også kan påvirke, hvor stor en del af indkomsterne der tilfalder den fattigste halvdel af befolkningen. Der er blandt andet kontrolleret for globalisering, ny teknologis indflydelse på indkomstfordelingen, andre arbejdsmarkedsinstitutioner samt de faktorer, som påvirker den rigeste halvdel af befolkningen.
  • Der er også kontrolleret for de faktorer, som påvirker den rigeste halvdel af befolkningen, for eksempel den marginale topskatterate.
  • Resultaterne i analysen understøttes af nyere studier fra blandt andet Den Internationale Valutafond (IMF) og OECD. IMF har vist, at en stærkere fagbevægelse og højere organisationsgrad har positiv effekt på gennemsnitslønnen og på lønmodtagernes andel af indkomsten. Et studie fra OECD viser, at kollektive overenskomster øger beskæftigelsen og sænker uligheden.

Organisationsgrad og den fattigste halvdels andel af samlede indkomster

-

Organisationsgrad (procent)

Den fattigste halvdels indkomstandel (procent)

Island

91,8

26,2

Danmark

66,5

23,4

Sverige

65,6

25,6

Finland

60,3

23,2

Belgien

50,3

21,5

Norge

49,2

25,7

Italien

34,4

20,9

Canada

29,4

18,3

Østrig

26,3

24,5

Irland

24,5

21,8

Storbritannien

23,4

21,5

New Zealand

17,3

22,6

Japan

17,0

19,5

Tyskland

16,5

19,2

Holland

16,4

23,1

Portugal

15,3

19,6

Schweiz

14,9

23,7

Australien

14,7

18,8

Spanien

13,6

21,9

USA

10,5

13,5

Frankrig

8,8

22,0

Kilde: AE på baggrund af OECD og WID.

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum