AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Erhvervsfaglige studenter kommer hurtigt i job

Del
Fire ud af seks nyuddannede EUX’ere er i job, året efter de er færdige med uddannelsen, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Samtidig er én ud af seks gået i gang med en videregående uddannelse året efter. Det viser, at mange erhvervsfaglige studenter vælger at begynde karrieren på arbejdsmarkedet.

UDDANNELSE

66 procent af de nyuddannede erhvervsfaglige studenter fra 2019 var i job, året efter de færdiggjorde deres EUX-uddannelse. Samtidig var 16 procent begyndt på en videregående uddannelse.

Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har undersøgt erhvervsfaglige studenters videre færd efter uddannelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

”Analysen viser først og fremmest, at kombinationen af studenterhuen og svendebrevet er attraktiv i virksomhedernes øjne. At mange erhvervsfaglige studenter tilmed læser videre, viser bare, at EUX-uddannelsen er en adgangsbillet, der åbner for mange muligheder,” siger Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker og projektchef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

EUX kan være med til at modvirke den massive mangel på faglærte, som Danmark står overfor, mener hun.

”Da man lancerede EUX som uddannelse, lød der nok lidt bekymring for, om mange af de erhvervsfaglige studenter blot ville kigge mod de videregående uddannelser og dermed ikke imødekomme virksomhedernes efterspørgsel efter faglært arbejdskraft. Men tallene dokumenterer, at de erhvervsfaglige studenter før noget andet søger mod beskæftigelse,” siger Mie Dalskov Pihl.

”Der kommer til at være mangel på faglærte på det danske arbejdsmarked, hvis vi ikke gør noget. Forhåbentlig vil EUX-muligheden skubbe til en udvikling, hvor flere ser de mange fordele ved en erhvervsuddannelse,” siger hun.

EUX vinder frem

EUX er en relativt ny uddannelse, der for alvor blev udrullet med EUD-reformen i 2015 efter en årrække med pilotforsøg. Uddannelsen er en erhvervsuddannelse med indbyggede gymnasiale fag. Det vil sige, at man kombinerer sin uddannelse til for eksempel elektriker, procesoperatør, tømrer, smed eller social- og sundhedsassistent med en række fag på gymnasialt niveau som dansk, engelsk, matematik og samfundsfag.

I skoleåret 2020 afsluttede knap 1.600 en erhvervsuddannelse som EUX. I 2019 var det lidt mere end 1.300.

”EUX’en vinder stille og roligt frem, efterhånden som kendskabet til uddannelsen øges. Uddannelsen appellerer nok til mange unge, der gerne vil kombinere det teoretiske med det mere praktiske,” siger Mie Dalskov Pihl.

Læs analyse 

Analysens hovedkonklusioner

  • 65,6 pct. af de nyuddannede faglærte med en EUX fra 2019 var i lønmodtagerbeskæftigelse året efter endt uddannelse. Andelen er størst blandt tømrere, handels- og detailuddannede.
  • 15,6 pct. af de faglærte med en færdiggjort EUX i 2019 var i gang med en videregående uddannelse året efter. Andelen var højest blandt elektrikere, smede og mekanikere.
  • I analysen er også 2020-årgangens videre færd undersøgt. 68,0 procent af de nyuddannede var i beskæftigelse i november samme år. 7,7 procent var i gang med en videregående uddannelse.
  • Mellemlange videregående uddannelser er de mest populære blandt nyuddannede faglærte med en EUX.
  • 1.569 færdiggjorde en EUX i 2020. I 2019 var det 1.306.

Om EUX

  • De første pilotforløb med EUX blev sat i gang i 2010-2011, og med EUD-reformen i 2015 blev det muligt at kombinere flere uddannelser med EUX.
  • EUX er en ungdomsuddannelse, hvor man kombinerer en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen. Det vil sige, at man bliver erhvervsfaglig student med både svendebrev og studenterhue.
  • Som erhvervsfaglig student har man samme muligheder for at læse videre som dem, der har taget en gymnasial uddannelse.

Læs analyse

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Liberal Alliances spareplaner vil koste titusindvis af medarbejdere i det offentlige på fire år13.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvis man gennemfører Liberal Alliances spareforslag i den offentlige sektor, svarer det til, at der i perioden 2026-2030 skal spares 30.000 offentligt ansatte væk, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I samme periode øges medarbejderbehovet som følge af aldrende befolkning. Dermed efterlader Liberal Alliances politik et samlet gab på 39.000 medarbejdere.

Akademikere udgør 11,5 procent af Københavns Kommune ansatte. I Esbjerg udgør de 3,7 procent5.4.2024 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Se tallet for din kommune: Der er store forskelle på, hvor mange af den enkelte kommunes ansatte, der har akademisk baggrund, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). På landsplan er der kommet 10.000 flere kommunale fuldtidsakademikere siden 2007, selvom den samlede kommunale beskæftigelse er faldet med 5.900 fuldtidspersoner. I regionerne er der ansat 6.000 flere akademiske fuldtidspersoner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye