Spar Nord Bank A/S

Analyse: Danske studerende er økonomiske dydsmønstre

Del

En ny analyse af flere end 15.000 danske studerendes økonomi viser en stærkt stigende økonomisk ansvarlighed. De studerendes gennemsnitlige opsparing er siden 2008 vokset med over 50 procent, og i samme periode er den gennemsnitlige gæld halveret. Danske Studerendes Fællesråd genkender billedet.

Flere år med økonomisk krise har efter alt at dømme gjort stort indtryk på danske studerende, der ifølge en ny analyse af flere end 15.000 studerende har tillagt sig markant mere økonomisk ansvarlighed.

I 2008 havde studerende i gennemsnit en opsparing i banken på knap 25.000 kroner, mens gælden til banken beløb sig til 20.200 kroner. I dag er opsparingen vokset til 37.500 kroner og gælden er faldet til 9.200 kroner svarende til en forbedring på mere end 50 procent på begge fronter.

Bag analysen står Spar Nord, der har analyseret på flere end 15.000 af bankens kunder mellem 18 og 30 år, der har været under SU-berettiget uddannelse i henholdsvis 2008 og 2015, og som har Spar Nord som primær bankforbindelse.

- Vi er noget overraskede over tallene, for det afkræfter myten om, at unge mennesker over en bred kam har problemer med at styre deres økonomi. I hvert fald kan vi konstatere, at de studerende udviser en stor og voksende ansvarlighed, siger marketingchef i Spar Nord Martin Bach, der igennem et halvt år har arbejdet på at redefinere bankens rolle over for de studerende.

DSF: Bekymring bag ansvarlighed

I Danske Studerendes Fællesråd genkender formand Yasmin Davali billedet af, at de studerende er blevet mere økonomisk forsigtige. Det skyldes imidlertid ikke, at de studerende har rigeligt med penge men derimod, at en i forvejen stram økonomi i dag kombineres med bekymring for udsigterne på bolig- og jobmarkedet.

- De seneste kriseår har fået risikoen for lediggang efter endt studie højt op i de studerendes bevidsthed, og selv om de i forvejen har en stram økonomi, så kan det ikke undgås, at en usikker økonomisk fremtid smitter af på deres forbrug. Samtidig ser vi i de største byer et boligmarked, hvor det bliver stadig vanskeligere for studerende at være med, hvis ikke de har en økonomisk buffer til at dække eksempelvis indskud ved flytning eller huslejestigninger, siger Yasmin Davali.

- Vi ved også, at kun 9 procent af de studerende klarer sig alene med SU, mens resten må supplere med et studiejob, studielån eller lommepenge hjemmefra. Og det ser vi netop som et udtryk for, at økonomien som studerende er stram og behovet for økonomisk ansvarlighed stort, fortsætter hun.

Ny bank-rolle

Resultatet af analysen af de studerendes økonomiske adfærd får nu Spar Nord til at lancere en såkaldt studiepakke, hvor de studerende blandt andet får en høj indlånsrente og en personlig rådgiver.

- De studerende har ikke så meget brug for en bank som långiver. De har mere brug for en bank som proaktiv rådgiver, der inviterer til en snak om eksempelvis budgetlægning og opsparing. Både de kolde tal og en lang række interviews fortæller os, at de studerende har fuldstændig styr på deres økonomi, og det skal være udgangspunktet for vores rolle som bank, uddyber Martin Bach.

Om Spar Nords studiepakke

Som konsekvens af den markant ændrede økonomiske adfærd blandt studerende har Spar Nord designet en studiepakke til studerende på videregående uddannelser. Spar Nords studiepakke indeholder en variabel indlånsrente på 3 procent op til 20.000 kroner. Desuden inkluderer pakken billig forsikring, en fast personlig rådgiver og gebyrfri hverdag. Spar Nords studiepakke er til studerende mellem 18 og 30 år, der er indskrevet på et SU-berettiget videregående studie.

Kontakter

Pressechef i Spar Nord Leif Lind Simonsen. Tlf. 2527 0330, lsi@sparnord.dk

Information om Spar Nord Bank A/S

Spar Nord Bank A/S
Spar Nord Bank A/S
Skelagervej 15, Postboks 162
9100 Aalborg

+45 96 34 40 00http://www.sparnord.dk
Med flere end 385.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 70 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2014 et overskud før skat på 705 millioner kroner. Spar Nord ejes af cirka 120.000 aktionærer. For yderligere information se www.sparnord.dk

Følg pressemeddelelser fra Spar Nord Bank A/S

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Spar Nord Bank A/S