Amnesty International Danmark

Amnesty: Retssikkerheden er taberen i Tibet-sagen

Del

Retssikkerheden står tilbage som den store taber i Tibet-sagen. Det fastslår Amnesty efter DR’s afsløring af, at topledelsen i Københavns Politi har fået slettet deres mailkonti. Dermed blev Tibet-kommissionen forhindret i at løse sin opgave.

Tibet-sagen er på vej til at skrive sig ind i historien om politiets dårlige evne til at undersøge sig selv, og det er til stor skade for både retssikkerheden og tilliden til politiets øverste ledelse. Det fastslår Amnesty International, der er chokeret over oplysningerne om, at hele topledelsen i Københavns Politi har fået slettet deres mailkonti, så Tibet-kommissionen har famlet i blinde efter at placere et ansvar højere oppe i systemet.

”Det burde være en selvfølge, at politiet har faste procedurer for, hvordan de arkiverer og journaliserer den interne og eksterne kommunikation. Ikke mindst så den øverste ledelse kan kigges efter i sømmene, når det er relevant. Heldigvis er der sjældent sager af denne kaliber i Danmark, men det betyder ikke, at vi skal lulle retssikkerheden i søvn. Ingen er hævet over loven i et retssamfund, og her er der jo ikke tale om private mailkonti. Det er politiets. Det er dybt foruroligende, at al dokumentation er slettet”, siger generalsekretær Trine Christensen.

Hun understreger, at der ikke er belæg for, at sletningen har fundet sted i ond tro, men at det er dybt uhensigtsmæssigt, at politiet tilsyneladende sletter sine filer efter helt fast rutine – og ikke mindst, at backup’en slettes automatisk.

”Netop når det gælder samfundets udøvende magt, er det særligt vigtigt med effektive kontrolmekanismer, så politiet ikke bliver opfattet som en stat i staten. Det var også en af grundene til, at der blev etableret et uafhængigt politiklagesystem. Når der opstår en Tibet-sag, som handler om fundamentale rettigheder som ytrings- og forsamlingsfriheden, så har samfundet jo en indlysende interesse i at kunne gå tilbage i arkiverne og se, hvad der skete”, siger Trine Christensen.  

De nye oplysninger betyder, at konklusionerne i Tibet-kommissionens rapport bygger på et ufuldstændigt grundlag og dermed mister troværdighed. Samtidig stiller det ledelsen i Københavns Politi i en situation, hvor deres eventuelle involvering i sagen ikke kan afklares.

”Retssikkerheden går begge veje. Derfor kan hverken politi eller offentlighed være tjent med, at vi ikke får afdækket ledelsens eventuelle rolle i sagen. Men i tiden før den elektroniske kommunikation, hvor al korrespondance var nedskrevet på papir og arkiveret i store ringbind, ville det jo også have vakt berettiget kritik, hvis politiet havde sendt adskillige hyldemeter med dokumentation til Vestforbrændingen”, siger Trine Christensen.

Nøgleord

Kontakter

Pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84

Information om Amnesty International Danmark

Amnesty International Danmark
Amnesty International Danmark
Gammel Torv 8, 5. sal
1457 København K

33 45 65 65http://amnesty.dk/

Følg pressemeddelelser fra Amnesty International Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Amnesty International Danmark

8.500 danske skoleelever skriver for liv i verdens største kampagne for menneskerettigheder28.11.2018 16:14:31 CETPressemeddelelse

Knap 400 skoleklasser over hele Danmark har i denne og næste måned travlt med at forsvare menneskerettighederne rundt omkring i verden. Som deltagere i verdens største menneskerettighedsbegivenhed, Amnestys Skriv For Liv-kampagne, sender de breve og hilsner til aktivister, rettighedsforkæmpere og myndigheder i så forskellige lande som Brasilien, Iran, Kenya, Marokko og Venezuela.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum