Aalborg Universitet

Ambitiøst nationalt projekt skal øge unges interesse for cybersikkerhed

Del
Industriens Fond og AAU står bag en national indsats, der skal inspirere flere unge til en uddannelse og karriere inden for cybersikkerhed.
En national indsats fra bl.a. AAU skal give unge smag for at arbejde med cybersikkerhed. Foto: AAU.
En national indsats fra bl.a. AAU skal give unge smag for at arbejde med cybersikkerhed. Foto: AAU.

Et nyt nationalt projekt med Aalborg Universitet (AAU) i spidsen, lancerer et stærkt partnerskab af uddannelsesinstitutioner og en lang række andre aktører. Sammen skal de sætte fokus på at vække interessen for cybersikkerhed blandt unge.

Cybertruslen er stigende

Undersøgelser viser, at truslen mod danske virksomheder og offentlige institutioner fra cyberangreb er stærkt stigende. Samtidig bliver konsekvenserne af angreb og nedbrud større og større, og cybertruslen kan reelt blive en barriere for at udnytte digitaliseringens muligheder. Ifølge Center for Cybersikkerhed har alle virksomheder og organisationer i dag et akut behov for at beskytte deres ressourcer og systemer samt for at overvåge og løbende iværksætte nye tiltag til forebyggelse af cyberangreb. Derfor er der stor efterspørgsel efter flere og bedre kompetencer inden for området – en efterspørgsel, som bliver imødekommet med det nye projekt, som igangsætter fokuserede indsatser.

”Vi oplever, at rigtig mange virksomheder har udfordringer med at besætte stillinger inden for cybersikkerhed, og manglen på kandidater med ekspertise inden for netop dette vil stige de kommende år. Derfor har vi brug for unge, der vil uddanne og specialisere sig i cybersikkerhed og unge, der har viden om cybersikkerhed med i bagagen”, forklarer Jens Myrup Pedersen, projektleder og lektor i cybersikkerhed ved AAU.

De betragtninger genkendes også hos Industriens Fond, der finansierer projektet.

”Manglen på relevante kompetencer rammer erhvervslivet dobbelt. Dels er det svært at forsvare sine produkter, sine data og sin forretning mod hackere og vira hvis man ikke har adgang til de rette kompetencer. Men derudover er det også hæmmende for innovation og vækst fordi sikkerhedskompetencer også er afgørende når virksomheder udvikler nye internetopkoblede produkter, IOT-løsninger eller digitaliserer produktionen. Derfor er manglen på kompetencer med til at svække konkurrenceevnen – og den udvikling vil vi gerne bidrage til at få vendt,” siger Tim Sloth Jørgensen, programchef for Industriens Fonds samlede cyberindsats

Et nyt community til interesserede unge

Den nationale indsats vil bidrage til at der uddannes unge, der vil specialisere sig i eller arbejde med cybersikkerhed. Derfor består projektet bl.a. i at udvikle communities, så de interesserede unge har mulighed for at dyrke samt fastholde deres interesse i cybersikkerhed – samtidig med, at de vil have mulighed for at dygtiggøre sig yderligere. Disse communities udvikles i et tæt samarbejde mellem projektet, uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

Vi ved at der er rigtig mange unge, der synes at cybersikkerhed er spændende, og vi har gode erfaringer med at fange interessen hos dem. Problemet er, at de efterfølgende mangler et fælles community – det får vi mulighed for at skabe med dette projekt”, forklarer Jens Myrup Pedersen fra AAU.

De lokale communities i hele Danmark skal, i samarbejde med erhvervslivet, inspirere de unge til at dyrke og videreudvikle deres kompetencer indenfor cybersikkerhed.

”Cybersikkerhed er en forudsætning for en tryg og sikker verden. Det gælder for både virksomheder, myndigheder og borgere, og vi kan kun være begejstrede for initiativer, som øger fokus og interessen for området. Systematic udvikler en række samfundsbærende softwaresystemer, og derfor arbejder vi med sikkerhed i software og cybersikkerhed på højeste niveau. Vi vil med glæde bidrage til initiativet og dele viden samt erfaring med unge talenter og invitere dem ind i vores virksomhed, så de kan få et indblik i arbejdet med cybersikkerhed i it-branchen. Det er positivt, hvis initiativer som dette kan være med til at skabe engagement og interesse blandt de unge, som i fremtiden skal værne om vores fælles sikkerhed og tryghed.” forklarer Kim B. Jensen, CISO v. Systematic.

Udover at etablere communities vil projektet også tilbyde undervisning i cybersikkerhed til unge på ungdomsuddannelserne samt etablere et talentakademi indenfor cybersikkerhed. I denne sammenhæng vil projektet også arbejde med uddannelsesmateriale inden for fx etisk hacking.

Fakta

  • Projektet er støttet af Industriens Fond med en partnerskabskreds bestående af Akademiet for Talentfulde Unge, AAU, DTU, CBS, ITU, Happy42 og Forsvarets Efterretningstjeneste. Industriens Fond har bevilliget 17,4 mio. kr. til projektet.
  • Du kan læse mere om projektet på cyberskills.dk – her kan du også læse om projektets aktiviteter og andre kommende tiltag

Kontakter

Jens Myrup Pedersen, projektleder og lektor, Aalborg Universitet, jens@es.aau.dk, 2184 7931


Ole Østrup, formidlingschef, Industriens Fond, oos@industriensfond.dk, 2380 0660


Camilla Klindt Thorup, kommunikationsmedarbejder, Aalborg Universitet, ckt@es.aau.dk, 9940 3692

Billeder

En national indsats fra bl.a. AAU skal give unge smag for at arbejde med cybersikkerhed. Foto: AAU.
En national indsats fra bl.a. AAU skal give unge smag for at arbejde med cybersikkerhed. Foto: AAU.
Download

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye