Kræftens Bekæmpelse

Alvorligt syge får færrest tilbud om udredning i Region Sjælland

Del
Region Sjælland er langt dårligere til at få undersøgt patienter med mistanke om alvorlig sygdom end resten af landet. Det fremgår af tallene for Sundhedsdatastyrelsens årsrapport for kræftbehandlingerne i Danmark. Der er et problem, og Region Sjælland må få undersøgt, om man har organiseret sig rigtigt, siger Kræftens Bekæmpelses direktør.

Der er stor forskel på, hvor mange patienter som rundt omkring i landet bliver undersøgt for alvorlig sygdom på de såkaldte diagnostiske centre. Det betyder, at der er stor regional forskel på, hvor hurtigt disse ofte alvorligt syge patienter kommer til udredning, og det er i særlig grad Region Sjælland, der skiller sig ud i negativ retning. Det viser den nyeste årsopgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen.

- Vi kan konstatere, at de diagnostiske centre ikke bliver brugt tilstrækkeligt i Region Sjælland. Det går ud over de alvorligt syge - både de kræftramte og patienter med andre alvorlige sygdomme, og det kan betyde, at de kommer senere i behandling for deres sygdom i Region Sjælland end i resten af landet, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen.

De syge bliver ikke sendt videre i behandlingssystemet

Hvis man går til lægen med symptomer på mulig alvorlig sygdom, men hvor der ikke er en klarhed om, hvilken sygdom man har, skal den praktiserende læge henvise patienten til de såkaldte diagnostiske centre. Og så bliver patienten ikke sluppet, før end det er be- eller afkræftet, om der er noget galt.

I Region Sjælland benytter de praktiserende læger dog ikke de diagnostiske centre i nær samme omfang som de andre regioner. I 2016 blev der i hele Region Sjælland henvist 424 patienter til de diagnostiske centre, hvorimod de andre regioner henviser langt over tusinde. I både Region Hovedstaden og i Region Midtjylland blev henholdsvist 3.403 og 3.404 patienter henvist til udredning i 2016. I forhold til befolkningstallet svarer det til, at der sendes fem gange flere patienter med mistanke om alvorlig sygdom til udredning på et diagnostisk center i Region Midtjylland end i Region Sjælland.

- Den store forskel kan have afgørende betydning for den syges behandling. Alvorlig sygdom kræver ofte hurtig behandling. Derfor er det væsentligt, at de praktiserende læger kan henvise videre til de diagnostiske centre, hvis der er uklare symptomer, så udredningen kan komme hurtigt i gang. En praktiserende læge står med det stort ansvar i at stille den rette diagnose hurtigt. Det er ofte kompliceret, så lægen skal have hurtig og effektiv hjælp fra hospitalerne. De diagnostiske centre er en vigtig hjælp til de praktiserende læger og deres patienter, siger Leif Vestergaard Pedersen. 

Region Sjælland bør analysere området

Kræftens Bekæmpelse opfordrer Region Sjælland til at finde ud af, hvorfor regionen henviser langt færre patienter til udredning i diagnostiske pakkeforløb end resten af landet – om det er, fordi tilbuddet er mangelfuldt, eller om det er, fordi der er uklarhed om ordningen for de praktiserende læger i regionen.

-Tallene viser med al tydelighed, at der er et problem, og det må give anledning til, at man i Region Sjælland overvejer, om man har organiseret sig rigtigt. Der ligger et arbejde for regionen i at få rettet op på de her forhold. Og det vil vi holde øje med fremadrettet, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Kontakter

Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen, telefon 21 24 23 16

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye