DI Hovedstaden

Allerød tager hovedstadens største spring i DI’s erhvervsklimaundersøgelse

Del

Allerød Kommune rykker intet mindre end 22 pladser op ad listen i DI’s årlige undersøgelse af Danmarks kommuners erhvervsvenlighed, Lokalt Erhvervsklima 2019. Dermed opnår Allerød en placering som nummer 43 og er den kommune i Nordsjælland med næstbedst erhvervsklima. Furesø på plads 38 kan dog stadig bryste sig af at være Nordsjællands mest erhvervsvenlige kommune til trods for et fald på 16 pladser i forhold til sidste år.

Baggrunden for Allerød Kommunes solide fremgang skal både findes i virksomhedernes overordnede vurdering af erhvervsklimaet og i deres fremgang i otte ud af de ni kategorier, som undersøgelsen bygger på.

- Allerød Kommune skal være rigtig stolte over den fremgang, der er opnået i dette års erhvervsklimaundersøgelse. Allerød har siden lanceringen af den første Lokalt Erhvervsklima-undersøgelse ofte været blandt Nordsjælland og Danmarks mest erhvervsvenlig kommuner. Dog har kommunen i de senere år været at finde lidt længere nede ad listen, og netop derfor glæder det mig, at Allerød Kommune igen har sat kursen mod den bedste tredjedel, siger formanden for DI Hovedstaden Poul Skadhede.

Særlig Allerøds brug af private leverandører får ros af virksomhederne, der placerer Allerød på en tredjeplads i denne kategori. Allerød Kommunes største fremgang skal dog findes i kategorien ’Information og dialog med kommunen’, hvor kommunen går hele 44 pladser frem. Her fremhæver virksomhederne især deres gode dialog med kommunalpolitikere og embedsmænd.

- Dykker vi ned i resultaterne, kan vi især se, at virksomhederne roser Allerød Kommune for at have forbedret dialogen med virksomhederne. Vi ved, at en god dialog mellem kommunalpolitikere, embedsmænd og virksomhederne er helt central for at skabe en gensidig forståelse mellem kommuner og det private erhvervsliv. Derfor håber jeg, at kommunen ønsker at fortsætte den gode dialog til gavn for borgere, virksomheder og arbejdspladser i Allerød, siger Poul Skadhede.

På trods af Allerøds fremgang er det igen i år Furesø Kommune, der løber med titlen som Nordsjællands mest erhvervsvenlige kommune. Dog er Furesø med en placering som nummer 38 på årets liste ikke længere en del af landets bedste tredjedel – en faldende tendens, som også gør sig gældende i andre nordsjællandske kommuner. Halsnæs (93), Helsingør (85), Fredensborg (82), Hillerød (81), Hørsholm (77), Lyngby-Taarbæk (63), Frederikssund (60), Gentofte (54) og Furesø (38) går således alle mellem fire og 21 pladser tilbage. De resterende nordsjællandske kommuner, der sikrer sig fremgang, er Gribskov (91) og Rudersdal (70), mens Egedal (92) kommer ud på samme placering som sidste år.

Selv om de nordsjællandske kommuner er at finde blandt de relativt lave placeringer i dette års undersøgelse, er der bestemt også lyspunkter at finde. Eksempelvis går en kommune som Gribskov hele 59 pladser frem, mens Allerød indtager en flot andenplads for hele landet i kategorien ’Brug af private leverandører’. Derudover går mere end halvdelen af de nordsjællandske kommuner frem i kategorien ’Arbejdskraft’, der bl.a. dækker over jobcentrenes samarbejde med virksomhederne og antallet af private arbejdspladser.

- Vi ved, at mange virksomheder oplever rekrutteringsproblemer i disse år. Derfor er det rigtig positivt, at så mange virksomheder oplever en større kommunal indsats for at skaffe kvalificerede arbejdspladser. Men det giver også god mening for kommunerne at sørge for, at borgerne kommer i arbejde. Hver eneste gang, en virksomhed ansætter en ny medarbejder, giver det nemlig flere skattekroner til kommunekassen, siger formand Poul Skadhede.

Udfordringerne er forskelligartede på tværs af de nordsjællandske kommuner. Jo tættere man ligger på København, jo mere forbundet er man også, og det har en kæmpe betydning for virksomhedernes evne til bl.a. at tiltrække arbejdskraft.

- Vi kan ikke ændre på kommunernes geografi. Men vi kan opfordre til, at man ude i f.eks. vandkantskommunerne finder andre måder at gøre sig selv attraktive for de virksomheder og den arbejdskraft, der i sidste ende skal spytte i kommunekassen, udtaler Poul Skadhede.

FAKTA OM LOKALT ERHVERVSKLIMA 2019

  • DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2019, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er tiende år i træk, at DI laver undersøgelsen.
  • 7.332 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 370.000 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 20 pct. af den private beskæftigelse.
  • Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.
  • Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt konsulent for DI Hovedstaden Amalie Ulrich, amul@di.dk tlf.: 3016 6519 eller pressekoordinator Lars Bøgeskov, larb@di.dk tlf.: 2236 3138

Billeder

Information om DI Hovedstaden

DI Hovedstaden
DI HovedstadenFor yderligere information om DI Hovedstaden:


Sekretær Karen Blum
Mail: kab@di.dk
Tlf. 3377 3677

Følg pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

DI med opfordring til hovedstadens kommuner: Der er brug for en særlig indsats4.5.2020 13:37:44 CESTPressemeddelelse

Coronakrisen har ramt Danmark og dansk erhvervsliv hårdt. Landets kommuner spiller en stor og vigtig rolle i at holde dampen oppe i Danmark, så hjulene kan køre rundt i dansk økonomi. I hovedstaden er der iværksat en række initiativer, som hjælper virksomhederne og holder hånden under lokale arbejdspladser. Men der er brug for, at kommunerne samarbejder endnu mere med lokale virksomheder. Derfor lancerer DI 45 konkrete anbefalinger til kommunerne, så vi kan hjælpe hinanden med at komme så helskindet som muligt ud af krisen. - Vi har set rigtig mange gode initiativer fra Hovedstadens kommuner. Alt fra fremrykninger af anlægsprojekter til særlige taskforces, der skal hjælpe de lokale erhvervsliv. Men samtidig har vi kurs mod den værste økonomiske krise i nyere tid, og det kalder på en helt særlig indsats og et endnu tættere samarbejde mellem Hovedstadens kommuner og erhvervslivet, siger formand for DI hovedstaden Poul Skadhede. DI anbefaler blandt andet, at man styrker samarbejdet med jo

Helsingør Kommunes erhvervsvenlighed tager et dyk9.9.2019 21:30:00 CESTPressemeddelelse

Rangeringerne i DI’s årlige erhvervsklimaundersøgelse minder for nogle kommuner mere om bølgeskvulp end for andre. Efter at have rejst sig flot sidste år tager Helsingør Kommune i år et lille dyk. Kommunen går seks pladser tilbage og kommer ud på en 85. plads ud af 93 kommuner. Men hvis kommunen ligesom sidste år sætter ind, hvor de står svagest, kan de vende det lille dyk til en fortsat positiv udvikling.

Erhvervsklimaundersøgelse er et lille skridt for erhvervslivet, men måske en positiv tendens for Københavns Kommune9.9.2019 21:30:00 CESTPressemeddelelse

København sniger sig én enkelt plads op i DI’s årlige undersøgelse Lokalt Erhvervsklima, der ranglister Danmarks kommuner efter erhvervsvenlighed. Det er et meget lille skridt for det københavnske erhvervsliv, der endnu en gang rangerer kommunen i bunden som nummer 89 i et felt af 93 kommuner. Men det kan være et positivt tegn i den rigtige retning for kommunen, som scorer sin højeste placering i fire år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum