Fødevarestyrelsen

Algegift i muslinger i Limfjorden

Del

Der er fundet algegift i muslinger i Risgårde Bredning og Hvalpsund i Limfjorden. Fødevarestyrelsen fraråder, at borgere samler muslinger eller østers i området.

Der er fundet algegift i muslinger i Risgårde Bredning og Hvalpsund i Limfjorden. Algegiften kan potentielt være dødelig, og derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at borgere samler muslinger eller østers i området i den kommende tid. Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at østers- og muslingesamlere orienterer sig på Fødevarestyrelsens hjemmeside, inden de indsamler muslinger m.m. andre steder i Limfjorden.

Svimmelhed og feber

Algegiften, der er fundet i muslingerne, kaldes paralyserende skaldyrsforgiftning (PSP). Spiser man muslinger eller østers, der indeholder algegiften, kan det medføre en prikkende og brændende fornemmelse i mund og i hud med efterfølgende følelsesløshed. Efter 4-6 timers følelsesløshed i fingre og tæer følger typisk svimmelhed og feber. Kraftig forgiftning medfører generelt tab af muskelkoordinering, åndedrætsbesvær og død ved åndedrætssvigt i meget uheldige tilfælde. Inkubationstiden for PSP varer fra 30 minutter til få timer, og forgiftningstilstanden kan vare i flere uger.   

Muslinger og østers, der er til salg i butikker og restauranter, bliver overvåget for algegift. Det er derfor fortsat sikkert at købe muslinger og østers i butikkerne og restauranter.

Gode råd til østers- og muslingesamlere

På Fødevarestyrelsens hjemmeside, www.fvst.dk (hele linket kan ses nedenfor), er der en række gode råd til private, som samler muslinger eller østers. Her kan borgere også følge med i, hvor og hvornår det igen er sikkert at samle muslinger og østers i Limfjorden.

Læs de gode råd, hvis du samler muslinger eller østers

Kontakter

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum