Deloitte

Akut mangel på cyberspecialister giver hackerne frit spil

Del

Stort efterslæb på uddannelsesområdet ifølge rapport

Kim Schlyter
Kim Schlyter

København, 24. maj 2016

Virksomheder, der får stjålet data. Offentlige myndigheder, der får hacket deres systemer. Privatpersoner, der bliver franarret personfølsomme oplysninger. Cyberkrigen raser i Danmark, og angrebene stiger i både antal og intensitet. Ikke desto mindre er der ganske få uddannelser, der har fokus på cybersikkerhed, viser ny rapport. Vi står med et akut behov, mener ekspert.

- Hver dag ser vi, at de cyberkriminelle optrapper kampen om danskernes data. Derfor er vi som samfund nødt til at uddanne it-eksperter, der kan matche hackerne. Det er bekymrende, at Danmark i den grad halter efter, siger partner i Deloitte Cyber Services Kim Schlyter.

Ifølge en rapport bestilt af Uddannelses- og Forskningsministeriet har blot ni studielinjer på tværs af alle danske uddannelsessteder, som udbyder kurser inden for cybersikkerhed, et cybersikkerhedsindhold, som er større end 20 pct. Langt fra nok, mener Kim Schlyter:

- Generelt har uddannelsesinstitutionerne været langsomme til at tage udfordringen med cybersikkerhed op. Derfor er det også positivt, at man nu sætter fokus på området. Hackerne bliver bedre og bedre for hver dag, der går. Det kræver dybe specialistkompetencer, hvis man skal gøre sig håb om at bremse dem.

Rapporten viser også, at uddannelsessystemet primært er orienteret mod forebyggelse af hackerangreb.

- Det er naturligvis vigtigt at kunne forebygge hackerangreb, men det er lige så vigtigt at lære, hvordan man opdager dem, afvæbner dem og ikke mindst pågriber de cyberkriminelle. Så længe hackerne går fri, kommer vi aldrig problemet til livs. De skal retsforfølges for den skade, de har gjort, siger Kim Schlyter.

Manglen på cyberspecialister nu så stor, at rådgivningsbranchen må oprette deres egne uddannelser for at matche kundernes behov, fortæller Kim Schlyter:

- I Deloitte har vi ganske enkelt måttet oprette et cyber-akademi, hvor vi tager folk ind direkte fra uddannelsesstederne og giver dem et målrettet uddannelsesforløb. Det koster mange penge, men lige nu er det den eneste måde at følge med efterspørgslen på. Vi får henvendelser hver eneste dag fra virksomheder, der bliver angrebet, og vi er naturligvis nødt til at kunne træde til.

Ifølge Kim Schlyter er der kun omkring 100 egentlige cyber-specialister i Danmark, der er dygtige nok til at tage kampen op mod det internationale hackermiljø. Han vurderer, at der i 2020 vil være brug for mellem 2000 og 3000 specialister for at dække behovet i private virksomheder, det offentlige og politiet.

Om undersøgelsen:

Rapporten ”Kortlægning af viden- og uddannelsesaktiviteter inden for cyber- og informationssikkerhed på danske uddannelses- og forskningsinstitutioner” er udarbejdet af Deloitte på vegne af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Rapporten kan frit hentes her: http://ufm.dk/publikationer/2015/kortlaegning-af-viden-og-uddannelsesaktiviteter-inden-for-cyber-og-informationssikkerhed-pa-danske-uddannelses-og-forskningsinstitutioner

Nøgleord

Kontakter

Kim Schlyter
Tlf. +45 30 93 44 92
kschlyter@deloitte.dk

Billeder

Kim Schlyter
Kim Schlyter
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Kim Schlyter er partner i Deloitte og ekspert i data- og cybersikkerhed.

Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum