3F

Akut behov for mere trygt dagpengesystem

Del

Aktuelle forhandlinger om ”Danmark kan mere” skal sikre mere trygt dagpengesystem

Nye tal bekræfter en fortsat vækst i lønmodtagere, der finder det nødvendigt at tilkøbe en privat, individuel lønsikringsydelse.

- Udviklingen viser desværre, hvor stort behovet er, for at Folketinget forbedrer trygheden i vores fælles dagpengesystem, siger Eva Obdrup, forretningsfører for 3Fs A-kasse.

- På trods af højkonjunktur og en relativt lav ledighed har nu over 400.000 danskere valgt en tillægsforsikring. Det viser med al tydelighed, at de seneste årtiers udhuling af dagpengedækningen og stramning af reglerne øger utrygheden blandt lønmodtagerne.

- Samtidig skaber det et A- og B-hold. A-holdet med lav ledighedsrisiko, lang uddannelse, lange opsigelsesvarsler og billig lønsikring. B-holdet med kortere uddannelse, relativt højere ledighedsrisiko og dyr lønsikring, hvis de overhovedet kan få den.

I 2010 havde 88.000 tegnet en lønforsikring. Det tal er nu vokset til over 400.000.

- Det er et ødelæggende angreb på Danmarks meget fleksible og dynamiske arbejdsmarked, der er afgørende for konkurrenceevnen og til stor gavn både for virksomhederne og beskæftigelsen.

- Det er relativt let at hyre og fyre medarbejdere, fordi dagpengene til gengæld skal sikre trygheden for lønmodtagerne i en ufrivillig ledighedsperiode. Men fleksibilitet og tryghed hører sammen.

Eva Obdrup opfordrer derfor regeringen og Folketingets partier til at sikre et mere trygt dagpengesystem under forhandlingerne om ”Danmark kan mere”-udspillet fra regeringen:

- Vores solidariske, fælles dagpengeordning har brug for, at man politisk bl.a.:

* øger dagpengedækningen,

* ændrer urimelige regler, der spænder ben for lediges ja til korttidsbeskæftigelse,

* gør et uddannelsesløft på 110 pct. af dagpengesatsen permanent, og

* sikrer øget tilslutning til det solidariske dagpengesystem ved at knytte et skattefradrag for lønforsikring til medlemskab en a-kasse.

I forhold til regeringens væsentlige udspil om et særligt beskæftigelsestillæg i de første tre måneder for nyledige på dagpenge, understreger Eva Obdrup, at politikerne skal passe på ikke at diskriminere timelønnede, der ofte har mere usikre ansættelsesvilkår og kan hjemsendes pga. materialemangel, vejrlig mv.

- Der er desværre ofte en tendens til, at politikere og centraladministrationen regelsætter ud fra funktionæransattes dagligdag og virkelighed.

- Derfor håber jeg, at politikerne vil sikre, at regler for et styrket og forbedret dagpengesystem også bliver tryktestet hos os i a-kasserne, der har den nære kontakt til lønmodtagerne og deres vilkår i arbejdslivet, siger Eva Obdrup.

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 8892 8892.

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum