Akademikerne

Akademikerne: Forslaget om at afskaffe store bededag er i strid med den danske model

Del
Det er et problem, at regeringen med afskaffelsen af store bededag griber ind i den danske model. Det må ikke blive almindeligt, at man fra politisk hold vil regulere løn- og arbejdsvilkår. Derudover er Akademikerne bekymret for, at en afskaffelse af store bededag vil bidrage til et arbejdspres, som mange steder i forvejen er højt. Endelig er det vigtigt, at lønmodtagerne kompenseres økonomisk fuldt ud. Det gør de ikke i det nuværende lovforslag.

Med forslaget om at afskaffe store bededag griber regeringen direkte ind i løn og arbejdstid, der normalt forhandles mellem arbejdsmarkedets parter. Det er problematisk, at regeringen på denne måde går uden om de parter, der kender hverdagen på de danske arbejdspladser bedst.

”Det ærgrer mig, at regeringen blander sig i forhold, som normalt forhandles af arbejdsmarkedets parter. Regeringen skylder at vise, at man for alvor ønsker inddragelse, og at man bakker op om den danske model. Især fordi det fremgår af regeringsgrundlaget, at regeringen vil nedsætte et permanent trepartsudvalg med fokus på arbejdsmarkedet”, siger Akademikernes formand Lisbeth Lintz.

Derudover vil regeringens forslag øge arbejdspresset på danske arbejdspladser.

”Mange medarbejdere oplever i forvejen at være pressede, og det kan være vanskeligt at få arbejde og privatliv til at hænge sammen. Det bliver selvfølgelig ikke bedre af, at man nu skal til at arbejde på store bededag”, siger Lisbeth Lintz.

Endelig er Akademikerne kritiske overfor, at regeringen lægger op til kun at kompensere lønmodtagerne med et løntillæg på 0,45 pct. Det svarer ikke til den reelle omkostning, som lønmodtagerne pålægges med forslaget.

”Det er et stort problem, at kompensationen er for lille. Store bededag er ikke en almindelig dag, men en helligdag med alt, hvad det indebærer. Vores medlemmer mister helligdagstillæg, og der er også andre forhold, som gør, at kompensationen er for ringe. Kompensationen skal være meget højere, hvis den skal modsvare det reelle tab”, siger Lisbeth Lintz.

For yderligere kommentarer

Kontakt Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, på 24888442 eller på ll@ac.dk

Akademikerne repræsenterer 465.000 privat og offentligt ansatte med en videregående uddannelse.

Nøgleord

Kontakter

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 106
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Erstatningerne må op i design-krænkelsessager24.3.2023 09:44:00 CET | Pressemeddelelse

Den 22. marts 2023 satte Højesteret et endeligt punktum i sagen, hvor Netto har efterlignet vaser og andre designprodukter skabt designeren Anne Black. I sagen krævede Anne Black 3 millioner kr. i erstatning. Sø- og Handelsretten tilkendte hende kun 1,5 millioner kroner. Østre Landsret nedsatte erstatningen til 300.000 kr. Nu har Højesteret fastsat den til 1 million kr., 7 år efter sagen blev anlagt. Sagen angår spørgsmål af stor betydning for danske designere. Akademikerne og Forbundet Arkitekter og Designere har fra starten fulgt sagen tæt.

Positivt med 3.6 mia. kr. til forskning, men ambitionsniveauet står i stampe1.3.2023 13:47:50 CET | Pressemeddelelse

Forskningsreserven for 2023 er nu fordelt med to aftaler, som tilsammen har alle Folketingets partier bag sig. Det er meget positivt, at politikerne bakker op om forskningen og behovet for mere viden som grundlag for vigtige beslutninger og løsninger. Men ambitionsniveauet skal være højere - regeringens såkaldte mål om at bruge 1 pct. af BNP har været nået i mange år. Hvornår kommer vi videre?

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum