ROMUROMU

Afværg det onde og hyg i Sankt Hans-bålets skær

Del

Igen i år inviterer Frederikssund Museum, Færgegården til Sankt Hans i den stemningsfulde museumshave. Der er som altid lagt op til en hyggelig aften på picnictæppet med medbragt madpakke, bål, midsommervise og kulturhistoriske aktiviteter

Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen.
Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen.

Endnu en gang nærmer vi os midsommer og Sankt Hans, og vi skal en tur tilbage i kulturhistorien, når vi markerer det på Færgegården. Igen i år skal vi afværge det onde sammen og udforske Sankt Hans-traditionernes historie i Færgegårdens stemningsfulde museumshave.

”Sankt Hans-traditionen, som vi kender den i dag, har overraskende få ligheder med de Sankt Hans-skikke, vores forfædre havde for bare 200-300 år siden. Bålet var et vågeblus, der skulle holde onde væsener på afstand, der var ikke nogen heks på bålet, og man sang ikke midsommervisen. Til gengæld mente man, at naturens magi var på sit højeste. Planter, luft, vand og dug kunne kurere alverdens skavanker på denne aften”,fortæller museumsinspektør på Færgegården Line Jandoria Jørgensen.

Sjov aktivitet for børnene: Mission afværg det onde

Bålet tændes kl. 21, og inden da vil der være masser af hyggelige og spændende aktiviteter for hele familien.

Ifølge gammel folketro er overnaturlige væsener, såsom ellefolk, trolde og hekse, særligt aktive på Sankt Hans, hvor de gør livet surt for mennesker og dyr. Heldigvis er der meget, man kan gøre, og vi skal gøre det i fællesskab på mission afværg det onde!

Vi skal bl.a. lave vild ild med oldtidsmetoder, bruge stål mod det onde og drikke fra en hellig kilde. Gennem en række udfordringer og opgaver vil vi bruge fortidens tips og tricks til at gøre onde hekse så blide som nuttede kattekillinger.

Der er lagt op til hygge omkring bålet med både båltale og midsommervise men ligesom sidste år, vil man ikke kunne finde en heks på toppen af bålet – på Færgegården følger vi nemlig den gamle skik, hvor man i stedet for rituelt skilte sig af med det (ikke den), man allerhelst ville af med, fra det forgangne år. Sidste år brændte vi derfor corona-virusset af på bålet. Hvad vil vi allerhelst af med i år?

Line Jandoria Jørgensen glæder sig til at fortsætte den nye Sankt Hans-tradition:

”Vi bygger videre på gode erfaringer fra sidste år, og sætter igen i år fokus på de danske Sankt Hans-skikke, og udforsker traditionens oprindelse og kulturhistorie. Sankt Hans på et museum skal kunne tilbyde noget mere og andet, end hvis man fejrer Sankt Hans på stranden. Derfor vil man kunne opleve både en båltale, en særlig båltændingsceremoni og en spændende børneaktivitet, som tager afsæt i fortidens Sankt Hans-fejring.”

Historien bag

Sankt Hans-traditionen går tilbage til før-kristen tid. Den var en solhvervsfest, hvor man markerede årets længste dag og hyldede naturen og dens magi. MEN. Man får ikke god magi uden ond magi… De overnaturnaturlige væsener som hekse, ellefolk og trolde er nemlig også særligt aktive på den magiske Sankt Hans aften.

Ingen andre steder i verden end i Danmark sender man dog en heks ”ad Hekkenfeldt til”. Skikken kom til Danmark i 1920’erne fra Tyskland, men hverken dengang eller nu brænder tyskerne en heks af på bålet. På tysk henviser ”hexe” til en halm- eller strådukke klædt ud som et skræmmevæsen, og det var sådan en figur, tyskerne havde på bålet. Strådukken symboliserede det onde generelt – ikke hekse specifikt. I Danmark havde man i 1600- og 1700-tallet en lignende skik, hvor man stak en halmdukke ned til kyndelmisse og/eller fastelavn. Halmdukken repræsenterede vinteren, og ved det symbolske drab forsøgte man at komme af med vinteren og bane vej for foråret.

 

Program for aftenen

Sankt Hans for hele familien på Færgegården fra kl. 17.00 – 22.00

Kl. 17.00 – 21.00                            Picnic, hygge og musik ved Sømand Niels

Kl. 17.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 18.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 18.30                                         Aktivitet: Kom af med det, du aller helst vil af med fra 2022

Kl. 19.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 20.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 20.45                                         Blåtale ved forfatter og historieformidler Benjamin Lamberth

Kl. 21.00                                         Bålet tændes – midsommervise

Kl. 22.00                                         Bålet slukkes. Tak for i aften

0-17 år gratis, Voksne 50 kr. (+billetgebyr)

Museet byder på gratis saftevand og småkager til børnene, og der vil være salg af drikkevarer til de voksne. Medbring picnictæppe og egen madpakke, som kan nydes frit i museumshaven. Drikkevarer købes på museet.

Kontakter

Billeder

Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen.
Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen.
Download

Links

Information om ROMU

ROMU
ROMU
Sankt Ols Stræde 3
4000 Roskilde

+45 46 31 65 00https://romu.dk/

ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.

Følg pressemeddelelser fra ROMU

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROMU

I sommerferien skal vi tæt på historien – den nære og den fjerne20.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Denne sommer kan du både opleve Roskildes tidligste historie tæt på, og du kan komme i kontakt med din egen historie. Det unikke Ely-håndskrift fra middelalderen er lige nu udstillet på Roskilde Museum – og du kan også selv prøve kræfter med blæk og kaligrafitusser. Og så skal vi en tur tilbage i vores egen hukommelse – museet og Erindringsfabrikken afholder erindringssaloner, hvor vi skal tæt på vores egne sommerminder

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum