Dansk Energi

Aftale om energiø skal følges op af hurtige beslutninger

Del
Ny politisk aftale skaber mere klarhed om selve udbuddet af energiøen i Nordsøen. Dansk Energi hilser aftalen velkommen men efterlyser, at der nu træffes flere beslutninger hurtigt, så øen og havvinden ikke bliver forsinket.

Forligskredsen bag aftalen om energiøer er gået endnu et skridt på den lange vej for at realisere energiøen i Nordsøen. Med en ny tillægsaftale har partierne besluttet, at medejerskab og etablering af øen skal udbydes i ét samlet udbud. Og det vækker tilfredshed hos Dansk Energi:

- Ét samlet udbud kan speede processen op, og det er der stærkt brug for. Nu kan interesserede bydere få inddraget entreprenører tidligt i projektet og levere et stærkt og innovativt bud fra start. Der er blevet lyttet til markedsaktørernes anbefalinger, og jeg håber, dét fortsætter, så vi fastholder branchens store interesse for projektet, siger Kristine Grunnet, Branchechef i Dansk Energi.

Hun opfordrer nu myndigheder og politikere til at arbejde hurtigt og rydde unødvendige barrierer af vejen, så energiøen kan realiseres, så tæt på 2030 som muligt.

- Det er helt afgørende, at de næste beslutninger tages hurtigt, da vi har brug for meget mere grøn strøm til at gennemføre klimamålet i 2030 og til at banke CO2’en i bund i alle sektorer. Derfor skal tidsplanen optimeres, og vi skal have fjernet de barrierer og usikkerheder, der kan forsinke processen.

- Politikerne må nu blive enige om at bygge øen, så den kan håndtere 10 GW havvind fra start. Det er alt for dyrt og tidskrævende først at bygge en lille ø, for dernæst at bygge den større. Vi og resten af Europa har brug for masser af havvind – vi har ikke brug for flere forsinkelser og bump på vejen, siger Kristine Grunnet og henviser til, at der allerede nu er en betydelig risiko for, at der først kan kobles havvind på øen i 2033. Tre år senere end først planlagt.

Derfor opfordrer hun regeringen og Folketingets partier til at melde klart ud, at man ønsker at etablere øen. Lige nu har politikerne en option for at stoppe projektet næste sommer, hvis Danmark på det tidspunkt ikke har indgået en aftale om en udenlandsk elforbindelse fra øen.

- Der skal ikke stikkes en kæp i hjulet på energiøen. Klimaet og branchen har brug for politisk commitment og klarhed, og alene i Danmark får vi brug for meget mere grøn el til de electrofuels, der skal i lastbiler og gøre vores stærke skibsfart grøn, siger Kristine Grunnet.

Med aftalen indkalder Energistyrelsen nu markedsaktører til dialog om den videre proces.

Aftalens indhold:

-          Der gennemføres ét samlet udbud af partnerskab og anlægsopgave af energiøen i Nordsøen.

-          Der skal udformes en række tildelingskriterier, der sikrer, at det vindende projekt giver den bedste kvalitet til prisen samt de bedste vilkår og de laveste lejepriser for havvind og nettilslutning med henblik på at understøtte billigst muligt udbygning af havvind i stor skala.

-          Byderne skal have mulighed for at foreslå et ekstra areal på øen, som kan nyttiggøres til kommercielle og innovative formål.

-          Der etableres en ejermodel, der er struktureret som et aktieselskab, som agerer på kommercielle vilkår, og hvor staten ejer mindst 50,1 pct. af selskabets aktier.   

-          Det skal afdækkes nærmere, om og hvordan indtægter og udgifter for havvind- og transmissionsaktiviteter skal reguleres med henblik på at sikre interesse fra markedet i at opstille havvind i forbindelse med energiøerne.

-          Man er enige om, at der på sigt skal tilkobles 10 GW havvind til øen. Man skal ved årsskiftet 2021/2022 beslutte om øen skal etableres i en størrelse, så den kan håndtere 10 GW fra start.

-          Der skal være et fokus på at optimere tidsplanerne mhp. realisering af energiøen hurtigst muligt.

Nøgleord

Kontakter

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye