Folkekirkens Nødhjælp

Afrikas flygtninge kan ikke spise sig mætte i sæbe og håndvask

Del

Coronavirus rydder alle dagsordener – også i Østafrika. Det får Folkekirkens Nødhjælp til at råbe op: ”Øget fokus på hygiejne i flygtningelejre og lokalsamfund er godt, men vi skal samtidig huske, at ingen bliver mætte af sæbe og håndvask,” siger generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen.

Tiltagene mod spredning af Corona-virus går stærkt på det afrikanske kontinent. Beskedne 25 og 12 tilfælde af Coronasmittede har fået henholdsvis Kenyas og Etiopiens regeringer til at indføre forbud og drakoniske restriktioner, som dem vi kender fra asiatiske og europæiske lande. Arbejdspladser, skoler og kirker lukker, imens der indføres forsamlingsforbud for mere end 5 personer.

Problemet er, at de afrikanske regeringer ikke har nogen økonomisk kapacitet til at give et medfølgende sikkerhedsnet. Derfor har tiltagene også nogle helt andre alvorlige konsekvenser.

Begrænsningerne rammer især flygtninge og landenes fattigste borgere. I en af verdens største flygtningelejre, Kakuma-lejren i det nordlige Kenya, betyder undtagelsestilstanden, at der ikke må samles mere end fem mennesker på én gang. Det gør det meget vanskeligt at gennemføre uddeling af mad til de mange tusinde flygtninge. Folkekirkens Nødhjælp generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen frygter derfor: ”At frygten for Coronavirus er ved at skabe en situation, hvor de fattigste og mest udsatte mennesker ikke får adgang til den mad og den hjælp, de har brug for”.

Pengene bruges på sæbe i stedet for mad

I Gambella, et flygtningeområde i Etiopien, er problemstillingen, at der slet ikke er vandressourcer til at gennemføre de påkrævede håndvaskrutiner. Hvis vandet bliver brugt til at vaske hænder, så mangler flygtningene hurtigt drikkevand og vand til dyrkning er fødevarer.   

”Lige nu er risikoen for at dø af Coronavirus ikke den største trussel for Afrikas fattigste. Vi ser faktisk en større risiko for at dø af de afledte konsekvenser af virusbekæmpelsen. Coronavirus rydder alle de andre dagsordener. Det betyder, at de penge, som store humanitære organer tidligere brugte på fødevarer eller såsæd til flygtninge, nu i tiltagende grad vil blive brugt på sanitet, sæbe og håndvask. Det er ting, som utvivlsomt afværger virus, men som ikke kan spises,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Kampen mod virus kan ende med sult

Hvis virus-epidemien for alvor får fat i de afrikanske lande, er der ingen tvivl om, at smittespredningen kan løbe ekstremt hurtigt: ”De mange millioner flygtninge har ikke mulighed for at gå i isolation. Det samme gælder de store befolkningsgrupper, der bor i tætpakkede slumområder eller i små hytter på landet. Men inden vi når dertil, frygter vi i højere grad, at tiltagene for at mindske spredningen af coronavirus kan kaste skrøbelige afrikanske stater ud i en tilstand med udbredt social uro og voldelige sammenstød. Vi mærker allerede nu, at frustrationen hos alle de mennesker, der mister deres livsgrundlaget som konsekvens af virusbekæmpelsen,” siger Birgitte Qvist-Sørensen 

Folkekirken Nødhjælp fastholder indtil videre størstedelen sine humanitære aktiviteter.  Virusforebyggelse og hygiejne fylder mere end tidligere i organisationens programmer, men det er en klar prioritet, at hygiejneartikler ikke må erstatte fødevare og anden livsnødvendig nødhjælp. Organisationen har netop udmøntet 2,1 million kroner fra Udenrigsministeriet til ekstra corona-rettede indsatser i blandt andet Østafrika.

Kontakter

Billeder

Der er mangel på drikkevand i flere afrikanske lande. Foto: Jakob Dall
Der er mangel på drikkevand i flere afrikanske lande. Foto: Jakob Dall
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

50 60 20 80https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Efter nedlukning: Nordisk Film Biografer donerer overskudsslik til madspildsbutikker22.6.2020 09:14:10 CESTPressemeddelelse

Nordisk Film Biografer har været lukket på grund af corona-pandemien, og i mellemtiden har en del slik i biografernes kiosker overskredet sidste salgsdato. For at begrænse ”slikspild” har Nordisk Film Biografer doneret alt overskudsslik til Wefood-butikkerne, der er drevet af Folkekirkens Nødhjælp – heriblandt 200 kilo bland-selv-slik og 8 paller med sodavand og chokoladebarer.

Ny rapport: Klimaforandringer er med til at skubbe flygtningetal i vejret19.6.2020 09:24:56 CESTPressemeddelelse

Nye tal fra FN’s flygtningeorganisation viser, at næsten 80 millioner mennesker er på flugt. Det svarer til 1 procent af verdens befolkning, og tallet er næsten fordoblet på et årti. I dag udgiver Folkekirkens Nødhjælp sin egen rapport, der peger på, klimaforandringerne er en vigtig årsag til de konflikter, der får flygtningetallene til at stige så voldsomt. Folkekirkens Nødhjælp har interviewet mere end 1000 mennesker, der både er ramt af væbnet konflikt og klimaforandringer i de afrikanske lande Mali og Somalia. Rapporten konkluderer, at klimaforandringer er med til at øge konfliktniveaet i skrøbelige lande, og at klimatilpasning kan være fredsskabende. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen siger: ”Vi hjælper allerede verdens fattigste med tørkeresistente afgrøder, vandingssystemer og akutnødhjælp, når katastrofen rammer. De 1000 interviews med lokale somaliere og maliere bekræfter os i vigtigheden af at skrue op for indsatsen. Og det klare indtryk fra samtal

Folkekirkens Nødhjælp ansætter ny medie- og kampagnechef2.6.2020 15:45:40 CESTPressemeddelelse

50-årige Jeanette Ringkøbing Rothenborg bliver fra 1. august en del af Folkekirkens Nødhjælp som ny medie- og kampagnechef. Hun kommer med solid erfaring, senest fra Red Barnet, hvor hun tidligere har været kommunikationschef, sektionsleder og pressechef. Jeanette Ringkøbing Rothenborg har også arbejdet som selvstændig rådgiver, som kommunikationschef i Center for Familieudvikling og som mangeårig journalist på Dagbladet Politiken. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, glæder sig over den nye ansættelse: ”Jeg er utrolig glad for, at Folkekirkens Nødhjælp kan tiltrække en kapacitet som Jeanette Ringkøbing Rothenborg. Hun besidder lige præcis det gode mix af erfaringer og gåpåmod, som vi har været på udkig efter til at videreudvikle vores medie- og kampagnearbejde,” siger Birgitte Qvist-Sørensen. COVID19 har for første gang i mere end et årti fået fødevaremanglen blandt verdens fattigste til at stige, og ifølge Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær skærper det

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum