Beskæftigelsesministeriet

Ældre arbejder længere

Del

Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Samtidig stopper færre på grund af dårligt helbred, viser nye undersøgelser, som VIVE har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

Ældre bliver længere på arbejdsmarkedet, end de gjorde for 15 år siden. I 2002 arbejdede 10 procent af de 67-årige, mens 29 procent havde trukket sig tilbage, inden de fyldte 60 år.

I 2017 så det anderledes ud. Da arbejdede 19 procent af de 67-årige, og kun 12 procent havde trukket sig tilbage, inden de fyldte 60 år. Det viser tre nye undersøgelser, som VIVE har lavet for Beskæftigelsesministeriet og som indgår i Seniortænketankens arbejde.

Undersøgelserne viser også, at ældre i mindre grad end tidligere stopper på grund af dårligt helbred. I 1997 var det tilfældet for 36 procent, mens det i 2017 var 23 procent. Flere bliver i dag ”lokket” ud af arbejdsmarkedet med udsigten til efterløn eller pension og mere tid til familie og fritid, end de bliver ”skubbet” ud af eksempelvis arbejdspres eller dårligt helbred.

På samme måde er det omkring 3,5 procent af de ældre, der både er utilfredse med deres arbejdssituation og samtidig har stærkt begrænsede muligheder for at forlade arbejdsmarkedet. Dette tal skal dog tages med forbehold.

Især personer, der stopper tidligt med at arbejde, gør det på grund af dårligt helbred. Det gælder blandt andet ufaglærte.

VIVE har også undersøgt, hvorfor nogle ældre vælger at blive i jobbet. Det handler blandt andet om at være tilfreds med sin arbejdstid, at opleve, at man har indflydelse på opgaver, at man kan leve op til kravene i jobbet og kan bruge sine kompetencer, samt at der er et godt arbejdsmiljø, både fysisk og socialt.

Attraktive arbejdsvilkår gør især en forskel, når kvinder skal beslutte, hvor længe de vil fortsætte med at arbejde. For især mænd ser økonomien også ud til at have betydning. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Nu kan vi - heldigvis - se, at flere ældre fortsætter med at arbejde, samtidig med at færre stopper på grund af dårligt helbred. Det er der grund til at glæde sig over.

- Det ændrer ikke på, at det kan være vanskeligt at fortsætte for nogle, fordi de er nedslidte, eksempelvis ufaglærte. Rapporten viser netop også, at der er forskel på, hvornår man trækker sig tilbage, afhængig af, om man har en kort eller lang uddannelse. Dem, der ikke er i stand til at blive på arbejdsmarkedet, skal have mulighed for at kunne trække sig værdigt tilbage.

- Derfor er jeg også glad for, at vi er kommet godt i gang med de politiske drøftelser om både pension, men ikke mindst også om en ny arbejdsmiljøindsats, som jo er meget afgørende, når vi skal blive længere på arbejdsmarkedet.

- I den forbindelse ser jeg også frem til, at Seniortænketanken kommer med forslag til hvordan vi understøtter, at de, der kan, bliver lidt længere.

- For i dag, hvor beskæftigelsen er stigende, og der er mangel på arbejdskraft, er det afgørende, at flere ældre kan få et længere og godt seniorarbejdsliv. Og det er det ikke mindst også på sigt, hvor levealderen vil stige.

Kontakter

Beskæftigelsesministeriets presseenhed: 51232850

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

I takt med alderen: Flere forventer at arbejde efter pensionen4.4.2019 08:15:58 CESTPressemeddelelse

Flere forventer at udskyde livet som folkepensionist jo tættere de kommer på pensionsalderen. Det viser tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der baserer sig på svar fra omkring 11.500 personer over 50 år. Kigger man på gruppen mellem 50 og 59 år med tungt eller hurtigt arbejde, så forventer otte procent at arbejde efter pensionen, mens det for dem mellem 60 og 64 år med tilsvarende arbejde er 15 procent. Det vil sige, at der næsten er tale om en fordobling. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Det er godt, at flere seniorer gerne vil tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet i takt med, at folkepensionsalderen nærmer sig. Uanset hvordan vi vender og drejer det, så bliver vi ældre og har det heldigvis også bedre oppe i årene. Derfor er der behov for at flere, der kan, arbejder efter pensionen, hvis vi skal have råd til et stærkt velfærdssamfund. - Noget af udviklingen kan selvfølgeligt skyldes, at dem, der er nedslidte, har trukket sig tilbage, når de run

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum