Haderslev Kommune

Ægtepar finder styrke i demenscaféer

Del

I de tre demenscaféer i Haderslev Kommune er der plads til både de demensramte og deres pårørende. Tilbuddet giver både energi og støtte til de par, der kommer i caféerne.

"Jeg føler mig stærk, og jeg kan bedre klare hverdagen, når vi har været her". Sådan siger Amalie Johansen om Haderslev Kommunes demenscafé. Amalie er gift med Hans Jørgen Johansen, der i 2012 fik konstateret alzheimers. Parret er kommet i demenscaféen, lige siden sygdommen blev opdaget.

Caféerne er blot ét af de tilbud, Haderslev Kommune har til både demensramte og pårørende i kommunen. Haderslev Kommune har tre demenscaféer: én i Vojens, én i Haderslev og én i Gram. I caféerne er der forskellige aktiviteter - både til borgerne med demens, men også til de pårørende, der kan have brug for at tale med ligestillede.

"Det er en måde, hvorpå man både kan komme ud at møde andre, der er i samme situation og få skabt et netværk, samtidig med at pårørende også kan få lejlighed til at tale med en demensvejleder fra kommunen", siger Lene Fog Andersen, koordinator for Lev med Demnes fra Haderslev Kommune.

I Haderslev Kommune vurderes der, at op mod 1.000 borgere er ramt af demens, og i mange tilfælde er der også en ægtefælle eller andre pårørende, der bliver berørt.

"Vi ved, at det ikke altid er let at komme hjemmefra, når man har en syg ægtefælle, så derfor har vi valgt, at der er i caféerne er et tilbud til begge parter. Det er noget, begge kan få noget ud af", siger Lene Fog Andersen.

Ægteparret Johansen fra Gram har kendt hinanden i snart 60 år og været gift i næsten lige så lang tid. Parret kommer faktisk i alle kommunens tre caféer, for caféerne tilbyder noget forskelligt, og hverken Hans Jørgen eller Amalie kan undvære nogen af tilbuddene.

Det er især samværet med de andre, der betyder noget for parret. De har fået et helt nyt netværk via caféerne.

"Vi har det samme at slås med. Vi kan snakke om alt her, og vi forsøger at tage det med højt humør", siger Amalie Johansen og hendes mand er enig.

"Det er noget, vi ser frem til. Vi har det så godt, og det er dejligt at komme ud og snakke med folk", siger Hans Jørgen Hansen, der altid har været meget socialt anlagt og godt kan lide at komme ud blandt andre - noget sygdommen ikke har ændret på.

I Haderslev Kommune er håbet, at flere ligesom ægteparret Johansen vil tage imod tilbuddet om demenscafe, da det er med til at skabe netværk og støtte i hverdagen og kan være medvirkende til, at man som familie fortsat kan mestre sin dagligdag. Eller man kan få hjælp til at komme i kontakt med kommunen med henblik på hjælp i hjemmet.

Parret fra Gram opfordrer da også andre til at tage imod tilbuddet. Også selvom det kan være en overvindelse den første gang, man skal afsted.

"Vi har valgt at være åbne om sygdommen. Der er alt for mange, der går og putter med det. Men man kan sagtens leve med demens, især når får man den støtte. Jeg bliver i hvert fald stærke af det", siger Amalie Johansen.

Demenscafé

  • I Vojens: i Aktivitetscenter Povlsbjerg, 1.torsdag i hver måned kl. 14-16.

  • I Haderslev: i Storegade 80, Haderslev, 3. torsdag i hver måned, kl. 14 - 16.

  • I Gram: Sidste torsdag i hver måned (dog ikke i december og juli) Kl 9.30-11.30 i Plejecenter Engparkens cafeteria.

FAKTA:

Demens er en fremadskridende og stærkt invaliderende kronisk hjernesygdom, og derfor er der et behov for at sætte et fokus på demensområdet. I Haderslev Kommune anslås det, at knap 1000 borgere er ramt af demens, men en del af disse borgere er ramt, uden at de selv er klar over det, og det antages, at der er en større gruppe, som kommunen ikke har kontakt til.

Tilbud til demente:

Haderslev Kommune har en række tilbud til demensramte og deres pårørende. Udover caféerne tilbyder kommunen også støtte og vejledning i hjemmet, praktisk hjælp i hverdagen, ophold på dagcenter, ældrebolig i et specielt demensafsnit på et plejecenter.

Haderslev Kommune arbejder på at komme i kontakt med flere demensramte familier og der er i Lev med Demens stor velvillighed til at skabe nye meningsfulde tilbud over de allerede veletablerede tilbud, som foregår i samarbejde med engagerede frivillige og ansatte i Frivillighedens Hus i Haderslev.

FOTO: Amalie og Hans Jørgen Johansen er begge meget glade for at være i kommunes demenscaféer.Kontaktinformation:

Demenskoordinator, Lene Fog Andersen, telefon 20 36 45 51.

Billeder

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Gåskærgade 26
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum