Åbent brev: Drop ideen om et digitalt coronapas - brug bare vaccinationskort og test

Del

Åbent brev til regeringen fra Enrico Krog Iversen:

Formændene for DI og Dansk Erhverv hylder sammen med Erhvervsministeren beslutningen om et udvikle digitalt Covid-19-pas her i Danmark.

Jeg er helt enig i målet: Vi skal have værktøjer, der gør enkelt at rejse og åbner vores samfund og erhvervsliv op igen. Jo før jo bedre. Midlet er jeg til gengæld lodret uenig i. Det indebærer nemlig en alvorlig risiko for total sporing og overvågning af din færden og dine gøremål. 

Jeg rejser normalt meget både erhvervsmæssigt og privat. Her bruger jeg blot mit gule vaccinationspapkort, hvor det er såre simpelt at se, hvilke vacciner, jeg har fået og hvornår. Jeg er også blevet vant til at medbringe en coronatest.  Begge dele kan jeg printe ud fra sundhed.dk. Jeg kan også få taget en test før en event eksempelvis.

Men det tilfører absolut ingen værdi for mig som borger at få installeret et sofistikeret coronapas som en app på min telefon. Det kan måske umiddelbart lyde besnærende med få klik på sin telefon at kunne dokumentere nylig negativ COVID-19-test og COVID-19-vaccination eller at man har været ramt af corona men nu har antistoffer mod sygdommen. 

Reelt er det digitale coronapas dog særdeles risikabelt: På coronaens alter ofrer regeringen nemlig dermed vores frihed. Data, der bliver opsamlet, vil på et eller andet tidspunkt ikke kun blive brugt, men også samkørt, stjålet og misbrugt. Det viser erfaringerne desværre.

Myndigheder antager tilsyneladende, at jeg gør noget, jeg ikke må. Derfor skal vi åbenbart have overvågning, synes regeringen at mene: Du kan kun være tryg, hvis vi tager din frihed, så vi kan sikre os, at du udviser samfundssind.

Tryghed bør ikke være i modsætning til frihed. Vi skal værne om vores personlige frihed og kræve vores ret til at leve et liv uden overvågning. Det nytter ikke, at vi danskere bliver så bange, at vi ofrer vores frihedsrettigheder og underlægger os overvågning i et almindeligt liv. I et demokrati skal vi ikke stilles over for et radikalt valg mellem total overvågning og nul bevægelsesfrihed. 

Jeg er en lovlydig borger, men det er ikke ensbetydende med, at jeg er ligeglad med at dele alle detaljer om min hverdag minutiøst med myndighederne: Hvor jeg bevæger mig hen i mit arbejde og i min fritid, hvor jeg spiser og med hvem, hvor jeg rejser hen og hvornår, hvilke events jeg deltager i og så videre. 

Under coronapandemien har vi set adskillige voldsomme reduktioner i borgernes frihed. Det indgyder ikke tillid til beslutningstagerne. Det er desværre let af forestille sig, at glidebanen fortsætter den gale vej. En simpel analyse af hver danskers data vil kunne bruges til vurderinger af din adfærd: Du lever på en måde, som vi vurderer, skaber øget risiko for, at du spreder smitte, så derfor skal du nu i isolation. 

Hvis data kobles med myndighedernes magtbeføjelser i den nye epidemilov, vil man kunne sikre total ensretning af befolkningen, så kun de, der tænker og agerer ”rigtigt”, kan deltage i samfundsaktiviteter og drive udvalgte former for forretning. 

Venlig hilsen Enrico Krog Iversen

Kort biografi

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om EKI Management

EKI ManagementFølg pressemeddelelser fra EKI Management

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.