Aalborg Universitet

AAU-rektor: Vi risikerer nobelpris i provinsmentalitet

Del

Retoriske, politiske og økonomiske benspænd bremser forskningen, skriver Per Michael Johansen i Weekendavisen.

Danmark risikerer at måtte nøjes med en nobelpris i provinsmentalitet, hvis regeringen ikke lader sine ambitioner for dansk forskning følge af bevillinger og et helt nyt syn på universiteterne og deres studerende. Sådan skriver rektor for Aalborg Universitet (AAU) Per Michael Johansen i dag i et debatindlæg i Weekendavisen.

”Hvis vi vil have de bedste forskningsmiljøer og uddannelser, kræver det, at politikerne stopper de mange benspænd for universiteterne – i retorik, i politik og i økonomi. Ellers risikerer vi at stå tilbage uden andet end en skamfuld nobelpris i provinsmentalitet”, skriver Per Michael Johansen i Weekendavisen.

Debatindlægget kommer få uger efter, at uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) præsenterede en ny forskningspolitisk strategi, der har som ambition, at flere danske forskere skal hente nobelpriser hjem. Strategien indeholdt dog ikke yderligere midler til forskningen, og regeringen holder stadig fast i det såkaldte omprioriteringsbidrag, der skærer to procent af universiteternes budgetter hvert år.

Ud over de økonomiske mangler peger Per Michael Johansen i debatindlægget også på fremdriftsreformen, de regler, der betyder, at internationale forskere bliver politianmeldt for at dele deres viden, og hele retorikken omkring de studerende som faktorer, der er udtryk for en malplaceret provinsiel tankegang om dansk forskning og danske uddannelser.

”Jeg kan kun støtte regeringens ambition om, at dansk forskning og danske kandidater skal være blandt de allerbedste i verden. Men vi er nødt til at være realistiske om de her ting. Uden politiske, økonomiske og retoriske handlinger bag de rigtige ord, når vi ikke stjernerne”, siger Per Michael Johansen.

Nøgleord

Kontakter

Strategisk rådgiver Bo Jeppesen, tlf. 61 40 40 61, e-mali boje@adm.aau.dk

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Siden 1974 har Aalborg Universitet (AAU) leveret viden, udvikling og højt kvalificerede kandidater til omverdenen. Inden for uddannelse er universitetet kendt for sit problembaserede projektarbejde, PBL – også kendt som Aalborg-modellen – mens AAU er blandt verdens førende forskningsinstitutioner inden for bl.a. elektronik og energiteknik. Et af AAU’s særkender er også et omfattende samarbejde med erhvervslivet, og Dansk Industri fremhæver AAU som det gode eksempel på samarbejde mellem universitet og virksomheder. AAU havde i 2016 over 20.000 studerende og godt 3.500 medarbejdere fordelt på campusser i Aalborg, Esbjerg og København.

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum