Aalborg Universitet

AAU opruster tværfaglig forskning i materialer og produktion

Del

Behovet for nye bæredygtige og innovative metoder i fremtidens produktion er stærkt stigende. På AAU har man et stort potentiale til at kunne levere på dette samfundsmæssige behov. For i videst muligt omfang at sikre synergien på tværs af universitetets forskningsområder, lægger AAU pr. 1. april 2017 Institut for Mekanik og Produktion (MAKE) og Institut for Fysik sammen. Det nye institut kommer til at hedde Institut for Materialer og Produktion. Uddannelserne fortsætter uændret.

Forskere på Aalborg Universitet er med helt fremme, når det gælder udviklingen af komplekse materialer samt anderledes og smartere produktionssystemer. For at sikre, at de stærke kompetencer inden for blandt andet fysik, nanoteknologi og Smart Produktion udnytter deres fælles potentiale på tværs af fagligheder, har AAU nu besluttet at sammenlægge de to institutter ”Fysik” og ”Mekanik og Produktion”. Det nye samlede institut får navnet ”Institut for Materialer og Produktion”.

- Målet med sammenlægningen er at forløse det potentiale, vi har for at levere på samfundets behov for nye materialer og produktionssystemer. Det kan bl.a. kan bidrage til at fastholde og udvikle arbejdspladser i Danmark. For at lykkes med det, skal vi bruge de stærke kompetencer, vi har inden for både fysik, materialer og produktion så klogt som muligt og også i bredere sammenhænge, end vi traditionelt har gjort, siger Mogens Rysholt Poulsen, der er dekan for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet.

I fremtiden bliver behovet for forskning inden for materialer og produktion kun større, ikke mindst fordi der er stor politisk bevågenhed på at udvikle nye bæredygtige løsninger til industrien.

- Jeg tror på, at det nye setup også vil give os en unik mulighed for at skabe et godt match mellem vores stærke faglige profil og de EU-strategier og nationale forskningsindsatser, vi kommer til at se i de kommende år, siger Mogens Rysholt Poulsen.

Sammenlægningen træder i kraft pr. 1. april 2017, og Kjeld Pedersen, der i dag er leder af begge institutter, fortsætter ved roret for det nye samlede institut.

Instituttet vil komme til at bestå af tre sektioner ”Materialer”, ”Produktion” og ”Bæredygtig Produktion”, som kommer til at arbejde på tværs i projekter for at opnå den bedste og mest innovative forskning.

Som nuværende institutleder for Institut for Fysik påpeger Kjeld Pedersen, at sammenlægningen er forskningsfagligt begrundet, og at den derfor ikke påvirker uddannelserne under de to sammenlagte institutter direkte.

- Uddannelserne inden for fysik fortsætter uændret efter sammenlægningen. Der er stadig stor efterspørgsel på kandidater inden for fysik, materialer og de øvrige fagområder, der er repræsenteret i det nye institut, siger Kjeld Pedersen.

Nøgleord

Kontakter

- Dekan for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet Mogens Rysholt Poulsen på telefon 2215 1444.
- Institutleder for det kommende Institut for Materialer og Produktion Kjeld Pedersen på telefon 9940 9220
- Pressekontakt på AAU, Sanne Holm Nielsen på telefon 9940 3517

Billeder

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum