AAU-forsker vil fjerne medicinrester fra spildevand med ny selvrensende membran
Forsker fra AAU arbejder på et selvrensende materiale, der kan løse det stigende problem med medicinrester i spildevand. Materialet skal blive til en ny multifunktionel membran, der fjerner skadelige stoffer på rensningsanlæg.
Et nyt projekt på Aalborg Universitet (AAU) skal udvikle en særlig membran, der er selvrensende og nedbryder stoffer, der kan skade vandmiljøet. Rester fra medicin er et stigende problem i det danske vandmiljø og det er derfor vigtigt, at rensningsanlæggene finder en løsning til at fjerne stofferne fra spildevandet.
De traditionelle biologiske renseanlæg, som fungerer ved hjælp af bakterier, har svært ved at håndtere visse skadelige stoffer og er energikrævende. Adjunkt Mads Koustrup Jørgensen fra AAU foreslår derfor en radikal overgang til mekanisk behandling af spildevand ved brug af membraner, en slags filtre, for at sikre høj energiudnyttelse og fuldstændig fjernelse af forurenende stoffer. Projektet er finansieret af Villum Experiment.
- På nuværende tidspunkt er denne mulighed begrænset af, at membranerne stopper til, og at de i dag ikke kan fjerne skadelige stoffer tilstrækkeligt godt. Målet er derfor at lave en selvrensende membran, der nedbryder de stoffer, der ellers ville blokere den, samtidig med at den effektivt nedbryder svært nedbrydelige stoffer, som fx medicinrester. Dette skal sikre en høj kvalitet af det rensede spildevand, siger Mads Koustrup Jørgensen.
Under opvarmning bliver den selvrensende membrans overflade aktiv, hvilket vil føre til, at skidt på membranen nedbrydes samtidig med, at skadelige miljøfremmede stoffer nedbrydes.
- Vi har udviklet et såkaldt termokatalytisk materiale. Det betyder, at hvis man hæver temperaturen, så er materialet i stand til at nedbryde organisk stof. Dette materiale vil vi gerne sætte fast på en keramisk membran, så membranen nedbryder eksempelvis medicinrester, siger Mads Koustrup Jørgensen.
Fakta:
Projektet udføres ved Center for Membrane Technology, AAU, i samarbejde med Center for National Research, Italien, og Chalmers University of Technology, Sverige.
Projektet er støttet af VILLUM Experiment, som er skabt til de særlige tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på. Læs mere om VILLUM Experiment
Nøgleord
Kontakter
Adjunkt Mads Koustrup Jørgensen, mkj@bio.aau.dk, 4082 8310
Presse: Camilla Kristensen, CaKr@bio.aau.dk, 9940 9905
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Inger Askehave fratræder sin stilling som prorektor ved AAU5.1.2021 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet (AAU) skal have ny prorektor. Prorektor Inger Askehave fratræder sin stilling for at blive prorektor på Copenhagen Business School pr. 1. februar. AAU sætter nu gang i processen med at finde en ny prorektor for uddannelse.
Ny regnemodel for træbyggeriets potentiale i den grønne omstilling16.12.2020 09:41:17 CET | Pressemeddelelse
Byggeriet står for ikke mindre end 40 pct. af den samlede danske CO2-udledning. Over en bygnings totale levetid udgør emissioner fra konstruktion og byggematerialer 50-75% af dens samlede CO2-belastning. Flere undersøgelser viser, at brug af træ kan halvere udledningen. Et nyt gennemgribende forskningsprojekt på Instituttet BUILD på AAU skal udvikle regnemodellen og dokumentere træbyggeriets miljømæssige potentiale.
Ny undersøgelse: Ghettopakken kan skabe ny utryghed i de udsatte boligområder15.12.2020 08:05:00 CET | Pressemeddelelse
For de sårbare grupper i de udsatte boligområder opleves det ofte som voldsomt indgribende at skulle flytte fra sin bolig, og alene planerne om fysiske omdannelser i kvarteret øger utrygheden blandt mange af beboerne. Det er en af de tre foreløbige konklusioner fra en ny undersøgelse fra BUILD på Aalborg Universitet, der følger de menneskelige konsekvenser af Ghettopakkens massive fysiske omdannelser af boligområderne.
Forskere ved AAU har udviklet model, der kan forudsige, om corona-restriktioner virker11.12.2020 13:52:24 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet har udviklet en model, der kan forudsige, om bestemte corona-restriktioner virker. Udregninger viser, at Region Nordjylland ville have haft ca. 10.000 flere smittede over en to måneders periode, hvis der ikke var blevet lukket ned i november. Håbet er, at modellen kan hjælpe beslutningstagere med at træffe de rigtige beslutninger.
Stort dansk skoleudviklingsprogram afsluttet: Lærerne er blevet bedre til at samarbejde om eleverne til gavn for kerneopgaven og jobtilfredshed10.11.2020 10:44:33 CET | Pressemeddelelse
Lærernes samarbejde om eleverne er øget i de seneste fem år, og lærere, der samarbejder, oplever sig selv som mere kompetente og mere tilfredse med at være lærere. Det viser et nyt omfattende skole- og kompetenceudviklingsprogram, Program for Læringsledelse, som Aalborg Universitet og Center for Offentlig Kompetenceudvikling har gennemført i samarbejde med 13 danske kommuner.
AAU i spidsen for stort europæisk sundhedsprojekt10.11.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I fremtiden bliver vi langt flere ældre mennesker med flere sygdomme på samme tid. Et stort europæisk forskningsprojekt, der skal ruste sundhedssystemer internationalt til at håndtere denne situation bedst muligt, forankres i Aalborg
Henrik Tvarnø nyt eksternt bestyrelsesmedlem på Aalborg Universitet6.11.2020 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Forhenværende direktør for A.P. Møller Fonden, Henrik Tvarnø, overtager pr. 1. januar 2021 pladsen efter Ulla Tofte, direktør for Museet for Søfart.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum