AAU-forsker med speciale i socialt arbejde får Børnesagsprisen 2017
Professor Inge M. Bryderup fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet har modtaget Børnesagsprisen for sin banebrydende forskning på familieplejeområdet. Det er første gang, at prisen går til en forsker.
Plejefamilieområdet skal have et løft, og derfor har satspuljepartierne afsat 73,7 mio. kr. over en treårig periode til at sikre højere kvalitet i plejefamilieanbringelserne. Socialpædagogernes Landsforbund råber vagt i gevær, fordi der mangler supervision, uddannelse og faglig sparring på familieplejeområdet. Denne skærpede opmærksomhed på familieplejerne og de anbragte børn tager udgangspunkt i professor Inge M. Bryderups store forskningsprojekt om familiepleje i Danmark.
Stor anerkendelse af et forskningsområde
Den banebrydende forskning på familieplejeområdet og professor Inge M. Bryderups mere end 30 års forskning i socialt arbejdemed børn og unge er årsagen til, at Børnesagens Fællesråd har valgt en forsker som modtager af Børnesagsprisen 2017 på 20.000 kr.
- Jeg er meget beæret over Børnesagens Fællesråds anerkendelse af min forskning på familieplejeområdet. Et område, som fortjener særlig stor opmærksomhed, fordi danske plejefamilier står med nogle meget komplekse opgaver. Mange børn, der anbringes i en plejefamilie, har store sociale og psykiske belastninger. Det klarer man ikke bare ved at flytte dem ind i en familie med helt normale omsorgsfunktioner. Der skal en helt anden viden til, siger professor Inge M. Bryderup fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.
Kvalitetsløft på familieplejeområdet
Den landsdækkende undersøgelse dokumenterer, at familieplejere oplever, at over halvdelen af de 4.770 børn og unge, som beskrives i undersøgelsen, har omfattende vanskeligheder og særligt komplekse behov. Ligeledes viser datamaterialet, at 1/3 af familieplejerne ikke får supervision, at en 1/5 af familieplejerne ikke har modtaget den lovpligtige efteruddannelse, og at 1/5 af familieplejerne ikke er tilfredse med støtten fra den kommunale samarbejdspartner.
- Det er yderst problematisk, at plejefamilierne ikke får den nødvendige støtte, supervision og efteruddannelse til at håndtere de komplekse familieplejeopgaver. Derfor er det meget positivt, at satspuljepartierne nu har afsat midler til et kvalitetsløft på hele familieplejeområdet, så vi kan minimere antallet af sammenbrudte anbringelser, siger professor Inge M. Bryderup.
Forskningsprojektet ”Familiepleje i Danmark” er støttet med 2,5 mio. kr. af Det Obelske Familiefond og 600.000 kr. fra Aalborg Universitet.
Fakta
- Almindelig familiepleje er en socialpædagogisk indsatsform på linje med døgninstitutioner og opholdssteder. Formålet med den socialpædagogiske indsats er at tilgodese barnets behov for tryghed og omsorg, at sikre barnets muligheder for personlig udvikling, at understøtte skolegang og at fremme sundhed og trivsel (§46 i Lov om social service).
- Familiepleje er den mest anvendte anbringelsesform i Danmark. 50 procent af de 11.049 børn og unge mellem 0-17 år, der var anbragt uden for hjemmet i 2015, var anbragte i almindelig familiepleje.
- Resultatet af det store forskningsprojekt på plejefamilieområdet er publiceret i bogen ”Familiepleje i Danmark”. Bogen, der er udgivet på forlaget KLIM, og dener skrevet af Inge M. Bryderup, Mie Engen og Sune Kring.
- Børnesagens Fællesråds Børnesagspris uddeles til organisationer, institutioner eller enkeltpersoner, der viser et særligt ansvar overfor udsatte børn og unge i Danmark.
Kontakt
Professor Inge M. Bryderup, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, tlf. 9940 8127, mobil 3052 2721 eller e-mail: bryderup@socsci.aau.dk
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Inger Askehave fratræder sin stilling som prorektor ved AAU5.1.2021 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet (AAU) skal have ny prorektor. Prorektor Inger Askehave fratræder sin stilling for at blive prorektor på Copenhagen Business School pr. 1. februar. AAU sætter nu gang i processen med at finde en ny prorektor for uddannelse.
Ny regnemodel for træbyggeriets potentiale i den grønne omstilling16.12.2020 09:41:17 CET | Pressemeddelelse
Byggeriet står for ikke mindre end 40 pct. af den samlede danske CO2-udledning. Over en bygnings totale levetid udgør emissioner fra konstruktion og byggematerialer 50-75% af dens samlede CO2-belastning. Flere undersøgelser viser, at brug af træ kan halvere udledningen. Et nyt gennemgribende forskningsprojekt på Instituttet BUILD på AAU skal udvikle regnemodellen og dokumentere træbyggeriets miljømæssige potentiale.
Ny undersøgelse: Ghettopakken kan skabe ny utryghed i de udsatte boligområder15.12.2020 08:05:00 CET | Pressemeddelelse
For de sårbare grupper i de udsatte boligområder opleves det ofte som voldsomt indgribende at skulle flytte fra sin bolig, og alene planerne om fysiske omdannelser i kvarteret øger utrygheden blandt mange af beboerne. Det er en af de tre foreløbige konklusioner fra en ny undersøgelse fra BUILD på Aalborg Universitet, der følger de menneskelige konsekvenser af Ghettopakkens massive fysiske omdannelser af boligområderne.
Forskere ved AAU har udviklet model, der kan forudsige, om corona-restriktioner virker11.12.2020 13:52:24 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet har udviklet en model, der kan forudsige, om bestemte corona-restriktioner virker. Udregninger viser, at Region Nordjylland ville have haft ca. 10.000 flere smittede over en to måneders periode, hvis der ikke var blevet lukket ned i november. Håbet er, at modellen kan hjælpe beslutningstagere med at træffe de rigtige beslutninger.
Stort dansk skoleudviklingsprogram afsluttet: Lærerne er blevet bedre til at samarbejde om eleverne til gavn for kerneopgaven og jobtilfredshed10.11.2020 10:44:33 CET | Pressemeddelelse
Lærernes samarbejde om eleverne er øget i de seneste fem år, og lærere, der samarbejder, oplever sig selv som mere kompetente og mere tilfredse med at være lærere. Det viser et nyt omfattende skole- og kompetenceudviklingsprogram, Program for Læringsledelse, som Aalborg Universitet og Center for Offentlig Kompetenceudvikling har gennemført i samarbejde med 13 danske kommuner.
AAU i spidsen for stort europæisk sundhedsprojekt10.11.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I fremtiden bliver vi langt flere ældre mennesker med flere sygdomme på samme tid. Et stort europæisk forskningsprojekt, der skal ruste sundhedssystemer internationalt til at håndtere denne situation bedst muligt, forankres i Aalborg
Henrik Tvarnø nyt eksternt bestyrelsesmedlem på Aalborg Universitet6.11.2020 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Forhenværende direktør for A.P. Møller Fonden, Henrik Tvarnø, overtager pr. 1. januar 2021 pladsen efter Ulla Tofte, direktør for Museet for Søfart.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum