Aarhus Universitet: Science and Technology

Aarhus Universitet skal i rummet på tirsdag - vil du være med?

Del

Studerende, medarbejdere og undervisere rejser til Florida på søndag for at følge opsendelsen af Aarhus Universitets første satellit; Delphini-1. Opsendelsen fra rumbasen Kennedy Space Center til den Internationale Rumstation ISS sker efter planen tirsdag den 4. december klokken 19:38 dansk tid.

Det er den foreløbige kulmination på det aarhusianske rumprogram, når en Falcon-9 raket fra firmaet SpaceX sender fragtrumskibet Dragon i kredsløb.

Det er studerende på Aarhus Universitet, der har samlet og afprøvet satellitten, Delphini-1.

Efter planen skal Delphini-1 sendes ud i rummet og op til den europæiske rumstation, ISS, hvorfra den så bliver sendt ud i sin egen bane fra ISS i januar. Det er her missionen for alvor begynder for de studerende, der er en del af et nyt projekt på Aarhus Universitet. Det er her, Delphini-1 følges og styres fra kontrolrummet på Institut for Fysik og Astronomi af studerende fra den samme gruppe.

Delphini-1 er en 'cubesat'; en minisatellit, som kun er 10 x 10 x 10 cm, og den vejer godt et kilo. Den er udstyret med radiosender og -modtager, med en computer og med et kamera.

Denne første satellit er et pilotprojekt, hvor formålet er at skaffe viden og erfaring med bygning, drift og kommunikation med satellitter. De erfaringer vil være en stor fordel for de studerende, når de en gang skal videre i deres karriere, og også for de tre involverede institutter på universitetet, hvor der arbejdes videre med nye hold studerende og nye satellitprojekter under den fælles hat "AUSAT".

Vær med og se opsendelsen sammen med os!
Kom med til opsendelsen, og mød nogle af universiteters studerende og forskere, når AU åbner til et arrangement for offentligheden og pressen. Det sker i Søauditorierne i Universitetsparken i Aarhus.

Dørene åbnes klokken 18:00, hvor Rune Hylsberg Jacobsen fra Institut for Ingeniørvidenskab og Christoffer Karoff fra Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi vil guide gæsterne gennem de mange trin, der sker undervejs i en raketopsendelse og om missionen.

De to værter fortæller om projektet op til opsendelsen klokken 19:38, og vi har forbindelse med vore studerende "på stedet" i Florida før og efter opsendelsen. Der bliver også lejlighed til at stille spørgsmål til de medvirkende, både i Aarhus og i Florida. Det bliver også muligt at følge opsendelsen live via Aarhus Universitets Facebookside.

Om rumprogrammet
Delphini-1 er et samarbejde imellem Institut for Fysik og Astronomi, Institut for Ingeniørvidenskab og Institut for Geoscience, Aarhus Universitet, og de studerende, som deltager i projektet kommer også fra disse tre institutter.

Opsendelsen er doneret af European Space Agency, ESA via Ministeriet for Forskning og Undervisning. Bidragydere i øvrigt, ud over de nævnte institutter, er Aarhus Universitets Forskningsfond, GomSpace A/S, og Danmarks Grundforskningsfond via Stellar Astrophysics Centre.

På Aarhus Universitet er vi allerede godt i gang med at planlægge de næste satellitter, Delphini-2, -3, osv. Også her bliver de studerende inviteret til at deltage hele vejen, så de rumforskningsinteresserede unge kan allerede nu begynde at forberede sig.

Nøgleord

Kontakter

Lektor Christoffer Karoff,
e-mail: karoff@geo.au.dk
Telefon: 2118 3926.

Links

Information om Aarhus Universitet: Science and Technology

Aarhus Universitet: Science and Technology
Aarhus Universitet: Science and TechnologyFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Smag med alle sanser, når Michelin-stjernerne overrækkes i Aarhus12.2.2019 19:23:50Pressemeddelelse

Aarhus kommer til at syde og koge, når de nordiske Michelin-stjerner uddeles i Musikhuset mandag 18. februar. Det er første gang, The MICHELIN Guide Nordic countries Awards finder sted uden for en hovedstad, og gastronomien fejres i flere dage op til uddelingen. Aarhus Universitets Institut for Fødevarer er med assisterende professor Qian Janice Wang i spidsen medarrangør af en række side-events, der bogstaveligt talt er bevidsthedsudvidende, når det gælder måltider og smagsoplevelser.

Nyt forskningsprojekt går på jagt efter antibiotika i Danmarks nationalparker9.2.2019 06:02:00Pressemeddelelse

Om 20-30 år vil bakterieresistens være så stort et problem, at det vil kræve flere menneskeliv end kræft – selv i den vestlige verden. Sådan lyder den dystre profeti fra verdenssundhedsorganisationen WHO, der slår på tromme for, at der derfor gøres en aktiv, målrettet indsats for at finde ny antibiotika. En forsker fra Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, har fået en idé, der kan hjælpe med netop dette, kolossale problem.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum