Aarhus Teater

Aarhus Teater: Reumert-vinderen Erasmus Montanus sættes op igen

Del

Både århusianerne og københavnerne får i næste sæson mulighed for at se eller gense Christian Lollikes Reumertvindende version af Holbergs klassiker Erasmus Montanus. Forestillingen får repremiere på et københavnsk teater i januar 2019, hvorefter den spiller på Aarhus Teater fra 16. februar - 16. marts. Billetsalget til opsætningen i Aarhus åbner i dag online kl. 9.

Det er præcis et år siden, at Aarhus Teater og Sort/Hvid i februar 2017 indledte Kulturhovedstadsåret Aarhus 2017 med Christian Lollikes gentænkning af Holbergs klassiker. Erasmus Montanus, der i øvrigt også var Aarhus Teaters åbningsforestilling 117 år tidligere, fik forrygende anmeldelser, spillede for totalt udsolgte huse og blev bl.a. præmieret med titlen som Årets Teaterforestilling 2017 af Reumert-juryen.

Når Erasmus vender tilbage til scenen med Andreas Jebro i titelrollen, er det stort set samme cast som for et år siden. Dog vil Ole Thestrups rolle som Jeronimus blive spillet af Bjarne Henriksen efter Ole Thestrups bortgang. Endvidere vil Lars Brygmann være på rollelisten som Per Degn i København, mens Jacob Madsen Kvols spiller rollen i Aarhus. Spilleperiode og eksakt spillested i København offentliggøres senere på foråret.

Teaterdirektør Trine Holm Thomsen siger:

Jeg er pavestolt over at kunne fortælle, at Aarhus Teater og Sort/Hvid i næste sæson genopsætter Erasmus Montanus. Vi har lagt rigtig mange kræfter i forestillingen, og jeg er meget glad for, at vores ambition om at udvikle scenekunsten og rokke ved teaterkonventionerne på fornemste vis gik hånd i hånd med publikums, anmeldernes og Reumert-komiteens fælles interesse for forestillingen. Jeg er også glad for, at det er lykkedes os at samle næsten hele holdet på scenen igen, dog desværre uden Ole Thestrup, der gik bort alt for tidligt. Endelig ser jeg genopsætningen som et fint eksempel på, hvordan Kulturhovedstadsåret nu får et efterliv efter 2017 og ikke mindst at vores nære samarbejde med Sort/Hvid for alvor bærer frugt - ikke blot i vores egen by, men også i hovedstaden.

3-årigt samarbejde bærer frugt

Erasmus Montanus var anden forestilling i Aarhus Teater og Sort/Hvids 3-årige samarbejde. Den første samproduktion var forestillingen Living Dead, der også i 2017 modtog Reumertprisen som Årets Særforestilling 2017. Den tredje samproduktion er Christian Lollikes groteske hospitalsfarce Hospitalet, som aktuelt spiller på Aarhus Teater og på Sort/Hvid fra d. 17. marts. På grund af stor publikumsinteresse har Aarhus Teater lavet en ekstra forestilling mandag 5. marts.

Reumert og pressen om Erasmus Montanus

ÅRETS TEATERFORESTILLING 2017:
Erasmus Montanus, Aarhus Teater og Sort/Hvid
Juryens motivation: Verden er flad og todimensionel. Den er, som den altid har været - og ingen akademisk fløs skal påstå noget andet i denne Erasmus Montanus! Kulisserne er flade, og figurerne er stivnede som levende døde. Aftengrøden slubres, og verdens realiteter skubbes væk. Dette er Holberg som højpolitisk kommentar. En klassikeropsætning, vi vil huske længe.

ÅRETS MANDLIGE HOVEDROLLE:
Andreas Jebro
Juryens motivation: Med et flabet grin hamrer Andreas Jebro Holberg i hovedet på publikum. Hans Erasmus Montanus flår fordommene fra hinanden med sit satiriske greb om den studentikose nar. I sin iver efter at revolutionere verden smadrer han alt – og til sidst også sig selv. Hans ustyrlige improvisationer og sceniske overskud er skuespilkunst i mest moderne form.

ÅRETS SCENEDESIGN:
Gehrt & Grarup, Erasmus Montanus, Aarhus Teater og Sort/Hvid
Juryens motivation: I Gehrt & Grarups scenografi er Nutidsdanmark fladt som pap og i sort/hvid. Derfor er Erasmus Montanus hvid i hovedet og sort i tøjet, og derfor er landsbyens lillebitte kirke skåret i danskhedens pap. Kun en rød dino forstyrrer dumheden. Takket være scenografien forstår vi både vanvidskomikken og nationaltragedien i Erasmus’ kamp for en verden i 3D.

PRESSEN SKREV blandt andet ...

En vigtig og begrænsningsløs god forestilling. / Weekendavisen, Klaus Rothstein

Dagens bedste politiske analyse finder man på scenen./ Information, Anne Middelboe Christensen

 * * * * * * Erasmus Montanus i anledning af kulturbyåret i Aarhus er et suverænt livtag med tidens tore splittelse ... provokerende og politisk, engageret og engagerende teaer med pragtpræstationer over hele linien. ... Det er skræmmende, vigtigt, skarpt og, så længe det varer, utroligt sjovt. / Politiken

* * * * * * Christian Lollikes "Eramus Montanus" er en drøm af en klassiker, der placerer Holberg lige midt i danskhedsdebatten. ... en fuldstændig forrygende morsom og dybt skræmmende version af Holbergs »Erasmus Montanus«. Netop det stykke var det første på plakaten, da teatret åbnede i 1900, men her er intet teaterstøv at spore. Christian Lollikes Erasmus er på alle niveauer en klassiker-gentænkning, som man næsten kun kan drømme om. / Berlingske

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger hos kommunikationschef Morten Daugbjerg, tlf. 4213 4700 / presse@aarhusteater.dk

Billeder

Download
Erasmus Montanus genopsættes på Aarhus Teater. Fotograf Emilia Therese
Erasmus Montanus genopsættes på Aarhus Teater. Fotograf Emilia Therese
Download
Erasmus Montanus genopsættes på Aarhus Teater. Fotograf Emilia Therese
Erasmus Montanus genopsættes på Aarhus Teater. Fotograf Emilia Therese
Download
Erasmus Montanus genopsættes på Aarhus Teater. Fotograf Emilia Therese
Erasmus Montanus genopsættes på Aarhus Teater. Fotograf Emilia Therese
Download

Links

Information om Aarhus Teater

Aarhus Teater
Aarhus Teater
Teatergaden 1
8000 Aarhus C

89 33 23 00http://www.aarhusteater.dk

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Teater

3.2 mio. til Aarhus Teaters Læringsafdeling14.9.2018 10:06:32 CESTPressemeddelelse

Aarhus Teater styrker tilbuddene til østjyske børn og unge. Flere børn og unge i Aarhus og Østjylland får nu mulighed for at møde teatret på scenen, bag scenen og i klasseværelset. Ikke blot som et afbræk fra undervisningen, men som en del af den. Det er resultatet af en ny fondsdonation på 1.6 mio. kr. fra Spar Nord Fonden til Aarhus Teaters lærings-afdeling – Aarhus Teater Læring (ATL). Donationen vil både gå til videreførelse af forskningsprojektet Ej blot til lyst, der også støttes af Aarhus Kommune, og til udvikling af nye teaterpædagogiske tilbud til lærere og elever i grund- og ungdomsuddannelserne. Dermed er ATL teaterpædagogiske tilbud sikret frem til og med 2021.

Anmeldere skal være til stede på flere formater29.5.2018 07:00:00 CESTPressemeddelelse

Med podcast kan du nå dybt i kritikken, imens lytteren vasker op – og med YouTube kan du ramme nye målgrupper. Anmeldelsens fremtid ligger ikke nødvendigvis kun i det skrevne ord. Det er nogle af pointerne i Gentænk Teateranmeldelsen - et samarbejde mellem Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), Aarhus Teater og Have Kommunikation, som blev gennemført i 2017 i samarbejde med Aarhus Europæisk Kulturby 2017 og Region Midtjylland.

Se Aarhus Teaters repertoire 18/191.5.2018 07:48:09 CESTPressemeddelelse

Teaterdirektør Trine Holm Thomsen offentliggør i dag repertoiret for sæson 18/19, der tæller 22 vidt forskellige forestillinger fordelt på teatrets fire scener og forskellige spillesteder i byen. 12. maj inviterer vi desuden publikum til et stort talkshow på Store Scene med Trine Holm Thomsen og journalist Gertrud Højlund som værter. Showet livestreames på teatrets Facebook-side. Efter showet udleverer vi det nye sæsonkatalog 18/19 – og du kan selvfølgelig også få det tilsendt.